Autor Wątek: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.  (Przeczytany 541641 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
Odp: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.
« Odpowiedź #360 dnia: 03 Września 2018, 09:01:06 »
Jeździłem dwie zimy i nie było mi dane zakopać się. U siebie nawet śnieg ugniatałem na podjeździe bo mi się nie chciało z Łopata latać.
Ja natomiast mam mieszane uczucia. Nie czułem się tak pewnie na błocie pośniegowym i nawierzchni pokrytej śniegiem jak na nowych firestone winterhawk, powiedziałbym, że miałem wrażenie, że na crossach (wersja z +) było to samo co na winterhawkach, które miały 12 lat, gdzie bieżnik był praktycznie niezużyty ale brakowało jakby przyczepności. Raz nawet zaparkowałem na środku skrzyżowania (wtedy co południe i centrum nawiedziły duże śnieżyce, zamiast wiosny). Może oczekuję zbyt wiele, może chcę jeździć zbyt szybko zimą ? Na lato jest to świetna opona (jak dla mnie), zimą daje radę, ale trzeba być mega ostrożnym
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #361 dnia: 03 Września 2018, 09:58:24 »
Maćku, jak zwykle z wielką niecierpliwością czekałem na twoją ripostę, i (prawie) jak zwykle niestety utwierdziła mnie ona w przekonaniu, którego z grzeczności nie wyrażę publicznie.

Przeczytaj raz jeszcze zdanie: spośród opon o takich samych parametrach "bezpieczeństwa" wziąłbym cichsze. Czy widzisz w tym zdaniu nawiązanie do porównania parametrów opon całorocznych do letnich czy zimowych? Nie i nie jest to "pszipadek".

Niezależnie od tego czy wierzymy testującym, to pierwszy lepszy test z brzegu, pokazuje, że może to być 10-20 procent...
Biorąc dwie czy trzy najlepsze opony całoroczne w zdecydowanej większości parametrów dotyczących bezpieczeństwa ich różnice będą poniżej 10%. Biorąc pod uwagę opony sezonowe będzie to jeszcze mniej. Ponoć jesteś świetny z matmy. Sprawdź:)

Nagle zmiana frontu? Czyli jednak letnie są lepsze w latem a zimówki lepsze w zimie od najlepszych całorocznych?
NIGDY nie napisałem, że całoroczne są lepsze latem od najlepszych letnich i lepsze zimą od najlepszych zimowych. NIGDY, więc nie zmyślaj! Wielokrotnie natomiast pisałem, że z uwagi na region, w którym mieszkam i na charakter zim w ciągu ostatnich lat opony wielosezonowe są w mojej opinii optymalnym wyborem. Po przejrzeniu kilku testów można jednak stwierdzić, że dobre całoroczne są lepsze są porównywalne (a w niektórych kategoriach nawet lepsze) od wielu opon sezonowych.

Jeśli do tej pory nie wiesz dlaczego ZDECYDOWANA większość (nie chcę ryzykować określeniem "wszyscy", bo pewnie znajdziesz jakiś wyjątek gdzieś w Indiach czy Panamie (chociaż jestem prawie pewien, że w Polsce wszyscy:)) producentów aut na pierwszy montaż nie zakłada i nie będzie zakładać do swoich aut opon wielosezonowych to twoja wiedza z zakresu ekonomii jest w tragicznym stanie i nie wypada się z tym obnosić.

Na lato jest to świetna opona
Bo jak pisze sam Michelin jest to opona letnia z homologacją zimową. Z tym hamowaniem to cholera wie. Niby w testach drogę hamowania wersja z + ma zaledwie o około 1 metr dłuższą niż referencyjna opona zimowa. Ciekawe jak w rzeczywistości wyglądałoby hamowanie na zimowej w twoim przypadku. Tak czy siak nie ulega wątpliwości, że przy takich warunkach pogodowych (jak sam zauważyłeś) mega ostrożność jest wskazana i to bez względu czy jadę na całorocznych, czy na zimowych. Pocieszające jest to, że dni z taką pogodą mamy w ciągu roku zaledwie kilka/kilkanaście. Ja, na wszelki wypadek, zawsze zimą wożę łańcuchy:)
« Ostatnia zmiana: 03 Września 2018, 10:06:01 wysłana przez Jasio »

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #362 dnia: 03 Września 2018, 11:32:59 »
Przeczytaj raz jeszcze zdanie: spośród opon o takich samych parametrach "bezpieczeństwa" wziąłbym cichsze. Czy widzisz w tym zdaniu nawiązanie do porównania parametrów opon całorocznych do letnich czy zimowych?

Ja z kolei czekam na jakiekolwiek parametry, które można porównać. A nie "takie same"... Krótko i na temat: poproszę drogę hamowania na suchym, mokrym i śniegu Twoich opon - porównamy do porządnych letnich w lecie (najlepiej oczywiście w tym samym aucie ale tu może być problem).

NIGDY nie napisałem, że całoroczne są lepsze latem od najlepszych letnich i lepsze zimą od najlepszych zimowych. NIGDY, więc nie zmyślaj!

Ty - nie.
Jak dobrze rozumiem, traktując priorytetowo kwestię bezpieczeństwa, możemy śmiało sobie odpuścić opony wielosezonowe?

Po przejrzeniu kilku testów można jednak stwierdzić, że dobre całoroczne są lepsze są porównywalne (a w niektórych kategoriach nawet lepsze) od wielu opon sezonowych.

To patrz na najlepsze opony sezonowe. Po to one właśnie są... I ja do takich porównuję... Jedynym ważnym aspektem stosowania opon wielosezonowych jest ich niższy koszt użytkowania...

[...] ZDECYDOWANA większość (nie chcę ryzykować określeniem "wszyscy", bo pewnie znajdziesz jakiś wyjątek gdzieś w Indiach czy Panamie (chociaż jestem prawie pewien, że w Polsce wszyscy:)) producentów aut na pierwszy montaż nie zakłada i nie będzie zakładać do swoich aut opon wielosezonowych

Myślę, że nawet w Europie takie opony są dawany na pierwszy montaż do osobówek (vide Ford i Renault oraz Vector 4Seasons).
Ale my przecież nie o tym tylko o tym dlaczego nie myślą o tym producenci aut z mocnymi silnikami.

« Ostatnia zmiana: 03 Września 2018, 11:36:59 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #363 dnia: 03 Września 2018, 12:18:42 »
Ja z kolei czekam na jakiekolwiek parametry, które można porównać. A nie "takie same"... Krótko i na temat: poproszę drogę hamowania na suchym, mokrym i śniegu Twoich opon - porównamy do porządnych letnich w lecie (najlepiej oczywiście w tym samym aucie ale tu może być problem).
Jesteś w stanie w domowych warunkach zrobić takie pomiary??? Ja nie i dlatego tak jak 99,99% ludzi korzystam z testów publikowanych w sieci i na ich podstawie dokonuję porównań. Ty, jak rozumiem, kupujesz kilkanaście zestawów opon, testujesz je samodzielnie (oczywiście zdecydowanie bardziej dokładnie niż ADAC i inne tego typu organizacje) i wtedy jesteś happy bo wiesz, że jeździsz na najlepszych :good:

Jak dobrze rozumiem, traktując priorytetowo kwestię bezpieczeństwa, możemy śmiało sobie odpuścić opony wielosezonowe?
Po raz kolejny proszę Cię, abyś czytał ze zrozumieniem to, co pisałem już wielokrotnie: od początku nie nawiązuję wyłącznie do kwestii bezpieczeństwa. Mówię o warunkach w jakich jeżdżę, zimach jakie mamy i o tym, że akceptuję pewien kompromis pomiędzy bezpieczeństwem a kosztami i komfortem wynikającym z braku konieczności wymiany opon.  No, ale jak się za wszelką cenę chce wszystkim udowodnić, że ma się rację to można interpretować to co się czyta zgodnie z własnymi potrzebami. Tylko jaka jest wartość takiej dyskusji???

Lobby i powiązanie firm produkujących opony z producentami aut jest na tyle poważne, że nie ważne czy mówimy o aucie mniej czy bardziej mocnym. W zasadzie w naszym klimacie (może z jakimiś wyjątkami) każde auto wychodzi na oponach sezonowych i wynika to z prostej przyczyny, jaką jest chęć zysku. To, że opona całoroczna posiada nieco słabsze parametry od dobrej opony sezonowej nie ma tu raczej nic do rzeczy. A jeśli nawet to głównym powodem i tak jest wspomniana kasa. 

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #364 dnia: 03 Września 2018, 15:36:48 »
Na lodzie bez różnicy czy masz letnią, czy zimową, czy całoroczną. Samochód poleci jak chce. Na błocie który zawali szybko bieżnik jest podobnie ale wiadomo że guma premium na zimę o kilka % będzie leszpa. Nie wiem czy gra warta świeczki skoro mam po to hybryde by jeździć po mieście. Przy prędkościach w terenie zabudowanym musiał chyba na głowę spaść żeby kupować dwa komplety opon dla 20cm różnicy.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #365 dnia: 03 Września 2018, 20:49:01 »
Cytat: YogiBabo w Dzisiaj o 08:01:06Niezależnie od tego czy wierzymy testującym, to pierwszy lepszy test z brzegu, pokazuje, że może to być 10-20 procent...Biorąc dwie czy trzy najlepsze opony całoroczne w zdecydowanej większości parametrów dotyczących bezpieczeństwa ich różnice będą poniżej 10%. Biorąc pod uwagę opony sezonowe będzie to jeszcze mniej. Ponoć jesteś świetny z matmy. Sprawdź:)
Jasio - to nie moja wypowiedź  :cool:
Nie wiem czy gra warta świeczki skoro mam po to hybryde by jeździć po mieście. Przy prędkościach w terenie zabudowanym musiał chyba na głowę spaść żeby kupować dwa komplety opon dla 20cm różnicy.
dlatego mimo obaw, świadomości niedoskonałości crossów oraz kosztów związanych z drugim kompletem alusów (oryginalnych Toyoty) i czujników ciśnienia (zawsze zmieniałem całe kółka) wziąłem najlepsze moim zdaniem wielosezonowe zamiast drugiego (zimowego) kompletu opon
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #366 dnia: 04 Września 2018, 08:23:58 »
Jasio - to nie moja wypowiedź 
A nie wiem czemu tak się wkleiło...:( Sorry:)

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #367 dnia: 04 Września 2018, 09:49:02 »
Mówię o warunkach w jakich jeżdżę, zimach jakie mamy i o tym, że akceptuję pewien kompromis pomiędzy bezpieczeństwem a kosztami i komfortem wynikającym z braku konieczności wymiany opon.  No, ale jak się za wszelką cenę chce wszystkim udowodnić, że ma się rację to można interpretować to co się czyta zgodnie z własnymi potrzebami. Tylko jaka jest wartość takiej dyskusji???

Gdy ja piszę co dla mnie ważne, to jest "be", gdy Ty piszesz co dla Ciebie ważne, to "cacy".

Lobby i powiązanie firm produkujących opony z producentami aut jest na tyle poważne, że nie ważne czy mówimy o aucie mniej czy bardziej mocnym. W zasadzie w naszym klimacie (może z jakimiś wyjątkami) każde auto wychodzi na oponach sezonowych i wynika to z prostej przyczyny, jaką jest chęć zysku.

Jest różnica. W słabszych autach jeżdżących po mieście, różnica będzie niewielka. W mocniejszych autach bez względu na koszty nikt nie będzie wsadzał wielosezonówek.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #368 dnia: 04 Września 2018, 09:55:11 »
Ja dla zmiany tematu chciałbym zapytać czy ktoś ma jakieś zdanie/opinię o DUNLOP WINTER SPORT 5 ? Pragnę kupić takie w rozmiarze 17 cali, wcześniej miałem Nokiany i nie byłem zadowolony. Widzę że jedna osoba narzekała na zbieżność auta na tych oponach, mam nadzieję że to nie jest standard. Opony mają taką zaletę że mają ochronę felgi.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #369 dnia: 04 Września 2018, 12:14:05 »
Auris to nie jest mocniejsze auto, ani demon szybkości, ani odrobinę usportowione tylko miejskie a tu rozmawiamy o Aurisie a nie suprze. Dlatego dużo ludzi idzie po rozum do głowy i kupuje wielosezonówki bo takie zimy jak u mnie to mogą być cały rok. Nie wiem czy tydzień jeździłem po sniegu cały tamten rok więc lepszej opcji nie ma

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #370 dnia: 04 Września 2018, 12:15:04 »
Ja ze wg na opinie zrezygnowałem z dunlopa i kupiłem nokiana d4 czyli najnowszy model
Znam kilka osób co jezdziło na nokianie i sa mega zadowoleni

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #371 dnia: 04 Września 2018, 15:14:48 »
Ja ze wg na opinie zrezygnowałem z dunlopa i kupiłem nokiana d4 czyli najnowszy model
mi ten Nokian D4 skończył się po dwóch sezonach i pod koniec bardzo się ślizgał na ulicy, dlatego chciałbym coś innego spróbować

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #372 dnia: 04 Września 2018, 16:46:01 »
Auris to nie jest mocniejsze auto, ani demon szybkości, ani odrobinę usportowione tylko miejskie a tu rozmawiamy o Aurisie a nie suprze.

No i? Auris nie musi hamować? Dla jednego nie ma różnicy czy zahamuje 1m albo 10m wcześniej lub później a dla innego ma.

Nie wiem czy tydzień jeździłem po sniegu cały tamten rok więc lepszej opcji nie ma

Ty tak, inny może nie. Pamietaj, że przez resztę roku też jeździsz na słabszych oponach niż najlepsze sezonowe... Chyba, że slonce też swieci tylko tydzień... ;)
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #373 dnia: 04 Września 2018, 21:11:03 »
To jeździj sobie na pilot sportach od miszelina a innym pozwól jeździć na czym chcą. Bo z pupy wyciągasz porównania 1m a 10m. Na łysych oponach prędzej zahamujesz. Oglądnij sobie testy na mokrym, suchym, śniegu i w lecie. Masz liczby i się z nimi bujaj bo jak stara babka na jarmarku, to piwo za zimne, to piasek za suchy, to woda za gorąca. Pojęcia zapewnie nie masz bo na nich nie jeździłeś ale do powiedzenia masz najwięcej. Są lepsze od dunlopów fastresponsów (na których samochód przyjechał do salonu więc pewnie Toyota chce wszystkich zabić) i to mi wystarcza. Na torach nie jeżdże.

https://www.youtube.com/watch?v=zNuqGUgbcIk

Proszę bardzo gdybyś był na tyle głupi i nie znalazł testu różnych gum w porównaniu z letnią. Tą gumę Michelin Primacy 3 nie wyprzedziła żadna inna letnia w testach ADAC na rok 2018 o takim rozmiarze jakie są montowane w Aurisie. Różnice nie mają nawet metra a Ty biadolisz i metry z pupy wyciągasz. Dokształć się a później się wypowiedz.
« Ostatnia zmiana: 05 Września 2018, 08:06:18 wysłana przez fazibazi »

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #374 dnia: 05 Września 2018, 06:17:09 »
mi ten Nokian D4 skończył się po dwóch sezonach i pod koniec bardzo się ślizgał na ulicy, dlatego chciałbym coś innego spróbować
To spruboj cos z pozostałych marek premium  continental jest dobrze oceniany albo najnowszy miszelin alpin 6

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl