@Jasio na letnich oponach jeżdżę z bardzo dużym marginesem bezpieczeństwa, to nie jest tak że mam opony kl. premium, więc jeżdżę nieuważnie. Jestem z Wrocławia, tutaj zimy są bardzo łagodne. Zawsze zachowuje duży odstęp, rozglądam się uważnie itp. Przez wiele lat jeżdżę rożnymi autami np. Skoda 105, Fiat 125p, Polonez, Corolla e11, e12. Dopiero w Corolli e12 miałem zimowe opony, kiedyś nikt nie słyszał o zimowych oponach. Więc mam dużą praktykę w jeżdzie na letnich oponach w zimie. Co do matki z dzieckiem to nie koniecznie to ma związek z oponami, letnimi czy zimowymi, częściej dotyczy to osób które jeżdżą ryzykownie a nie czy na zimowych czy letnich. Chciałem jedynie podkreślić że warto mieć opony wysokiej klasy. Przecież zamierzam kupić chyba jedne z najdroższych opon w swojej klasie, mimo że nie jest majętnym człowiekiem, to jednak stawiam na bezpieczeństwo.
@jerry chodzi mi o różnicę opon w prowadzeniu. Czyli opony na R15 mają wysoki profil, co przy nagłych skretach powoduje tzw. bujanie. Do tej pory jeździłem właśnie na takich oponach. Teraz gdy jeżdżę na 215/45R17 jestem w szoku jak świetnie trzymają się drogi przy szybkich manewrach.