Autor Wątek: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.  (Przeczytany 542316 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.
« Odpowiedź #480 dnia: 07 Lutego 2019, 14:44:41 »
Pisałem juz klika razy. Nokian weatherproof, zajezdzam juz drugi komplet. Pierwszy wytrzymał ok 90tys i dwa lata.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #481 dnia: 07 Lutego 2019, 16:25:10 »
Pisałem juz klika razy. Nokian weatherproof, zajezdzam juz drugi komplet. Pierwszy wytrzymał ok 90tys i dwa lata.
A jak z komfortem te nokiany mocno halasuja w lecie?
Jaki masz rozmiar?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #482 dnia: 07 Lutego 2019, 17:08:39 »
Pojęcie względne, dla mnie są ciche, katalogowo również ciche. 205/50 r17

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #483 dnia: 07 Lutego 2019, 20:33:25 »
W opiniach przewijaja sie tylko micheliny jezdzi ktoś na innych np bridgestone goodyear czy nokianTe marki tez maja w swojej ofercie wielosezonowki moze nie gorsze od miszelinowJak ktos ma niech napisze opinie
w testach AŚ (poszukaj w necie, bo ja nie mogę znaleźć) najlepiej wypadały w ogólnej punktacji goodyear (zdecydowanie najlepsze w warunkach zimowych), crossy były na drugim miejscu - ale te z kolei były najlepsze w warunkach letnich. Reszta producentów znacznie odstawała od tych dwóch marek. No i na plus crossów jest to że nie tracą swoich właściwości zimowych nawet po starciu większej części bieżnika w porównaniu do innych wielosezonówek. Jeżdżę na nich drugą zimę i jest w miarę ok - raczej nie wrócę do pełnych zimówek, ale przyznam szczerze, iż na pełnych zimówkach auto zachowywało się na śniegu i błocie pośniegowym lepiej, nie myszkowało i można było jeździć bezpiecznie szybciej niż na crossach
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #484 dnia: 08 Lutego 2019, 08:50:15 »
Ja również crossow nie zmienię chyba że na nowe. Faktycznie na błocie lubi myszkować ale systemy szybko na to reagują i nie pozwalają na większy poślizg bokiem.

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #485 dnia: 09 Lutego 2019, 10:38:09 »
@fazibazi mam do Ciebie pytania.
1.) Jak kupowałeś Auriska to miałeś opony 215/45R17?
2.) Co Cię skłoniło do zmiany na 205/50R17 (te są droższe o ok. 270zł na komplecie w przypadku CrossClimate+ które zamierzam kupić) czy większy komfort jazdy po kostce czy są jakieś inne powody?
3.) Jakie miałeś odczucia po zamianie?
4.) Czy powtórzysz ten manewr przy kupnie następnego auta?

Proszę o podzielenie się wrażeniami w tym temacie także innych Osób.
Mi jak do tej pory udało się przejechać zimę na letnich 215/45R17 Yokohama, mało tego na tych oponkach bardzo dobrze mi się jeżdzi (nie dotyczy komfortu jazdy na bruku), raz nawet udało mi się uniknąć zderzenia z tirem, który zajechał mi drogę. Myślę że gdybym miał koła R 15 to wylądował bym w rowie, też pomogło mi to że mimo że letnie opony to jednak Yokohama

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #486 dnia: 09 Lutego 2019, 12:52:49 »
Mi jak do tej pory udało się przejechać zimę na letnich
raz nawet udało mi się uniknąć zderzenia z tirem
Brawo :good: Podziwiam i gratuluje. Podejrzewam, że reszta też :good: Też jestem zdania, że świadome i w pełni odpowiedzialne uczestnictwo w ruchu drogowym zimą na letnich oponach każdy z nas powinien traktować w kategoriach "może się uda..., nie no, uda się na pewno..., musi się udać!". Do czasu aż się nie uda i przejadę matkę z dzieckiem w wózku. Otworzę wtedy gębę w geście niedowierzania, zdziwienia i oburzenia...  przecież miałem  Yokohamy... co z tego, że letnie. I do końca życia, prześladowany wyrzutami sumienia i świadomością, że przez własną (przemyślaną skądinąd i świadomą) głupotę zabiłem dziecko i jego matkę. Ale nadal, gdzieś pomiędzy wierszami pojawiać się będzie z nutką niedowierzania, rozgoryczenia wręcz "mimo że letnie to jednak Yokohama..." 

Offline jerry2006

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #487 dnia: 09 Lutego 2019, 13:13:51 »
Myślę że gdybym miał koła R 15 to wylądował bym w rowie, też pomogło mi to że mimo że letnie opony to jednak Yokohama

Poproszę o wyjasnienie dlaczego przy R15 wylądawać można w rowie a przy R17 już nie?

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #488 dnia: 09 Lutego 2019, 13:58:39 »
@Jasio na letnich oponach jeżdżę z bardzo dużym marginesem bezpieczeństwa, to nie jest tak że mam opony kl. premium, więc jeżdżę nieuważnie. Jestem z Wrocławia, tutaj zimy są bardzo łagodne. Zawsze zachowuje duży odstęp, rozglądam się uważnie itp. Przez wiele lat jeżdżę rożnymi autami np. Skoda 105, Fiat 125p, Polonez, Corolla e11, e12. Dopiero w Corolli e12 miałem zimowe opony, kiedyś nikt nie słyszał o zimowych oponach. Więc mam dużą praktykę w jeżdzie na letnich oponach w zimie. Co do matki z dzieckiem to nie koniecznie to ma związek z oponami, letnimi czy zimowymi, częściej dotyczy to osób które jeżdżą ryzykownie a nie czy na zimowych czy letnich. Chciałem jedynie podkreślić że warto mieć opony wysokiej klasy. Przecież zamierzam kupić chyba jedne z najdroższych opon w swojej klasie, mimo że nie jest majętnym człowiekiem, to jednak stawiam na bezpieczeństwo.

@jerry chodzi mi o różnicę opon w prowadzeniu. Czyli opony na R15 mają wysoki profil, co przy nagłych skretach powoduje tzw. bujanie. Do tej pory jeździłem właśnie na takich oponach. Teraz gdy jeżdżę na 215/45R17 jestem w szoku jak świetnie trzymają się drogi przy szybkich manewrach.
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2019, 14:15:29 wysłana przez mbauris »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #489 dnia: 09 Lutego 2019, 18:06:50 »
fazibazi mam do Ciebie pytania.

Ad.1 Tak, takie jak fabryka dała, jakieś zjeżdżone letnie do wymiany od zaraz, tym bardziej że auto kupowałem w styczniu.
Ad.2 Pierwszy powód był taki że nie bardzo mi się podoba jak mnie licznik mocno oszukuje, drugi że nie było w rozmiarze fabrycznym weatherproof'ów a te wtedy wydawały mi się najlepszą propozycją bo CC Michelina wchodziły na rynek i nie chciałem ryzykować.
Ad.3 Żadnych bo nie jeździłem na fabrycznych, ale obiektywnie auto dla mnie jest "twarde", trzyma się zakrętów, co mi się ogólnie podoba. Możliwe ze na niższym profilu było by jeszcze lepiej, przynajmniej dla mnie. W większości jeżdżę trasy i wiadomo coś za coś bo dziury i wyboje czuje wszystkie. Ciśnienie staram się trzymać 2,5 do 2,7bar.
Ad.4 Nie wiem, bo to dość odległa dla mnie przyszłość. Mój koń roboczy ma się dobrze i jako auto bezawaryjne i palące średnio 7l LPG przy prawie codziennych dojazdach do pracy, nie widzę innej alternatywy dla niego w cenie ok 20-30tyś. Miesięczny koszt dojazdów = miesięcznemu kosztowi biletu komunikacji miejskiej więc...... będzie jeździł do trupa jak nie ze mną to moja żona do dobije (choć myślę że prędzej zardzewieje)  :o.
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2019, 18:09:21 wysłana przez fazibazi »

Offline rasz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #490 dnia: 12 Lutego 2019, 08:39:17 »
Panowie mam pytanie, w aurisie opony letnie 225/45/17 powinny być z indeksem 91W czy mogę założyć z większym 94W lub mniejszym 91Y. Bedzie to w czymś przeszkadzać?
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2019, 08:43:46 wysłana przez rasz »

Offline user228143

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #491 dnia: 12 Lutego 2019, 09:13:21 »
czy mogę założyć z większym 94W lub mniejszym 91Y. Bedzie to w czymś przeszkadzać?

Większa nośność lub większy indeks prędkości daje sztywniejszą jazdę (mniejszy komfort) i zwiększa opory toczenia.
« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2019, 09:15:19 wysłana przez user228143 »

Offline śmiały

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #492 dnia: 12 Lutego 2019, 11:10:20 »
Panowie mam pytanie, w aurisie opony letnie 225/45/17 powinny być z indeksem 91W czy mogę założyć z większym 94W lub mniejszym 91Y. Bedzie to w czymś przeszkadzać?
Mam 94W i mi akurat w niczym nie przeszkadza.

Offline Pucek50

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #493 dnia: 18 Lutego 2019, 20:14:12 »
Witam, jestem tu nowy i jeśli pytanie umieściłem nie w tym dziale to bardzo przepraszam.
Posiadam Toyotę Auris FL od 2 tygodni nie wiedziałem, że zmieniając opony zima - lato - zima trzeba programować czujniki TPMS.
Za czołem zastanawiać się nad kupnem opon wielosezonowych by nie regulować dwa razy w roku czujników TPMS.
Czy to dobry pomysł ? 
Dziękuję za każdą pomoc. :)

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #494 dnia: 18 Lutego 2019, 20:26:29 »
Czy to dobry pomysł ? 
Pucek50, jak wszędzie - są zwolennicy i przeciwnicy wielosezonówek. Jeśli zdecydujesz się na wielosezonówki, to wybieraj między Michelin i Goodyear. Te drugie wprawdzie wygrały test (były lepsze w warunkach zimowych od Michelin i gorsze w warunkach letnich), ale Micheliny nie traciły właściwości zimowych wraz z utratą bieżnika, z czym miały problem pozostałe wielosezonówki, w tym Goodyear.
Za czołem zastanawiać się
Pucek - proszę się. Za czołem to można mieć potylicę .....  :roll:
E18_Prestige_MultidriveS

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl