Opony Landsail w testach znajdują się w jednych z najgorszych pozycjach co potwierdzają także ludzie którzy zakupili te opony. Pełno na forum samochodowych u sąsiadów (Niemcy, Szwecja) jest opinii że to co pisze producent na etykietach ni jak ma się w rzeczywistości.
Przykładowo 2 opinie użytkowników ze szwedzkiej strony forum:
"UNIKAJ TYCH OPON, JEŻELI CIESZ SWOJE ŻYCIE !! Chociaż doceniam okazję tak samo, jak wszyscy, istnieją wyraźne granice tego, co jest dopuszczalne, a co nie! Po pierwsze, powiem jasno, że nie wybrałem tych opon, ponieważ były one założone po zakupie samochodu w zeszłym roku. Od razu zauważyłem, że są znacznie gorsze niż opony Goodyear / Michelin, na których wcześniej jeździłem podczas jazdy Fordem Focus 2.0 TDCI Titanium (225/40 R18) na kombinacji dróg przez 15 000 mil.
Unikaj tych opon za wszelką cenę! Są zdecydowanie najgorszą oponą, jaką kiedykolwiek jadłem. Przyczepność na suchej nawierzchni jest przeciętna, przyczepność na mokrej nawierzchni jest niebezpieczna dla wszystkich kierowców oprócz zdolnych. Tym bardziej, jeśli jest montowany w starszym pojeździe bez nowoczesnych elektronicznych systemów"
"MINI Cooper S (205/45 R17 W) na kombinacji dróg przez 6000 mil.
Dobra wiadomość jest taka, że ??wciąż żyję, a mój samochód jest w jednym kawałku! Te Landsails były na moim Mini Cooper S, kiedy go kupiłem. Na suchej nawierzchni wydawały się w porządku, bez nagłych dramatów i rozsądnej przyczepności przez cały czas, potem nadszedł deszcz! . . . Landsail to bardzo odpowiednia nazwa, gdy drogi są mokre, poziom przyczepności jest fenomenalnie zły, nawet przy lekko wilgotnej drodze. Hamowanie na prostej w prawo powoduje, że serce bije szybko, na zakrętach modlisz się do każdego boga, który przeżyjesz, 20 mil na godzinę na mokrym rondzie zobaczy, że dryfujesz w kierunku krawężnika, kontrola trakcji na Cooper S ciągle się włączyła. Na szczęście 6000 mil to głównie suche drogi latem, ale nie potrafię opisać, jak straszne są te opony. Jeśli masz dynamiczny styl jazdy, nie kupuj ich, w końcu cię zabiją!"
Osobiście nigdy nie umieszczałbym tego rodzaju śmieci w samochodzie. Opony są ostatnią rzeczą, na której chciałbym oszczędzić!