Autor Wątek: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.  (Przeczytany 541903 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pastorr

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.
« Odpowiedź #615 dnia: 20 Marca 2020, 14:19:34 »
Jestem zwolennikiem opon Dunlop, zwłaszcza modelu Sp Sport 01. Jest to porównywalna opona z michelin primacy 4 można powiedzieć, że oczko wyżej od goodyear excellence.
Fakt, że śladowo przycyznia się do wiekszego zużycia paliwa, ale za to dobrze klei się do drogi. Więc jak ktoś szuka opony, która ma cechować się dobrą przyczepnością, to myślę, że powinien być to dobry wybór.
Charakterystyka dostępna jest tutaj:

Źródło: https://www.sklepopon.com/model-opony/dunlop-sp-sport-01

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #616 dnia: 14 Maja 2020, 08:35:51 »
Czeka mnie zakup letnich 17" (225/45) bo obecne Dunlopy fabryczne które dostałem z autkiem mają 6 lat i nie wyglądają dobrze (głównie uszkodzenia chodnikowe na bokach).

Rozważam takie modele:
Bridgestone Turanza T005
Michelin Primacy 4
Uniroyal Rainsport 3 - ale to runflat. Możemy mieć runflaty w aurisach?
Pirelli P7 Cinturato 225/45 R17 91 Y

Co możecie polecić? Fajnie jak by były w miarę ciche ;)

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #617 dnia: 14 Maja 2020, 09:18:11 »
Ja mam Turanze T005. Opony super, ale głośne- mi to akurat nie przeszkadza i się z tym liczyłem. 

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #618 dnia: 14 Maja 2020, 09:50:40 »
W swoich poprzednich autach (Chrysler, Pontiac, Smart) ok. 90% opon to chiński produkt, chociaż były to opony uznanych producentów markowe np. Kumho.
Miałem w jednym z aut (Citroen Xsara), prawie 10 lat temu, już prawdziwe chińskie opony, byłem z nich bardzo zadowolony.

Obecnie zamówiłem prawdziwe chińskie, czekam na dostawę z Niemiec takich oto opon
https://www.idealo.de/preisvergleich/OffersOfProduct/200244293_-sentury-qirin-990-225-45-zr17-94w-xl-landsail.html
Opony tego producenta są dostępne w Europie Zachodniej i Północnej a u Nas nie :-( dlaczego ?
Wg etykiety bardzo dobre na mokrym i bardzo ciche.
Ale jakie są faktycznie opiszę chyba za rok, gdy już przejadę na nich około 15 tys. km.

Powód zakupu chińczyka, pierwotnie opony zamówiłem u sprzedawców na Alle... produkt Dębicy a potem Savy.
Pierwszy sprzedawca, opona jak w linku
https://www.24opony.pl/opony,0,136976/debica-presto-uhp-2-225-45-r17-91-y-mfs.html
pomimo opisu w ofercie takich jej parametrów odpisał rzetelnie, iż nie ma już takich tylko z gorszymi parametrami i natychmiast zwrócił pieniądze. Zmienił tez opis w ofercie.
Drugi sprzedawca, opona jak w linku
https://www.24opony.pl/opony,0,137004/sava-intensa-uhp-2-225-45-r17-94-y-xl-mfs.html
przysłał mi opony o innych parametrach jak w tym linku
https://www.24opony.pl/opony,0,174025/sava-intensa-uhp-2-225-45-r17-94-y-xl-fr.html
i uważał, że wszystko jest OK, próbując w sporze przekonywać, iż opon o tych lepszych parametrach już nie produkują :wallbash:.

Auris II HSD 2013 Prestige

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #619 dnia: 14 Maja 2020, 10:25:28 »
Chińczykom jeszcze trochę brakuje do uznanych producentów, szczególnie jeśli chodzi o jazdę po mokrym. To co na etykietach nie do końca odpowiada prawdzie, warunki testowe dobiera sam producent, więc trzeba to brać "z pewną dozą nieśmiałości".
Na Primacy4 nie jeździłem, ale dla mnie generalnie Micheliny mają tę przewagę, że zazwyczaj wytrzymują większe przebiegi niż konkurencja.
Uniroyale pozycjonowane są w niższej klasie niz pozostałe, które podałeś dav4

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #620 dnia: 14 Maja 2020, 10:31:23 »
Nie polecam opon typu runflat ze wg na baaaardzo dużą utratę komfortu jazdy
Te uniroyale występują też w normalnym wydaniu tylko chyba jest już nowszy model bodajże to rainsport 5 ale będą głośne ze wg na rzeźbę bieżnika

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #621 dnia: 14 Maja 2020, 13:35:39 »
Opony Landsail w testach znajdują się w jednych z najgorszych pozycjach co potwierdzają także ludzie którzy zakupili te opony. Pełno na forum samochodowych u sąsiadów (Niemcy, Szwecja) jest opinii że to co pisze producent na etykietach ni jak ma się w rzeczywistości.

Przykładowo 2 opinie użytkowników ze szwedzkiej strony forum:
"UNIKAJ TYCH OPON, JEŻELI CIESZ SWOJE ŻYCIE !! Chociaż doceniam okazję tak samo, jak wszyscy, istnieją wyraźne granice tego, co jest dopuszczalne, a co nie! Po pierwsze, powiem jasno, że nie wybrałem tych opon, ponieważ były one założone po zakupie samochodu w zeszłym roku. Od razu zauważyłem, że są znacznie gorsze niż opony Goodyear / Michelin, na których wcześniej jeździłem podczas jazdy Fordem Focus 2.0 TDCI Titanium (225/40 R18) na kombinacji dróg przez 15 000 mil.
Unikaj tych opon za wszelką cenę! Są zdecydowanie najgorszą oponą, jaką kiedykolwiek jadłem. Przyczepność na suchej nawierzchni jest przeciętna, przyczepność na mokrej nawierzchni jest niebezpieczna dla wszystkich kierowców oprócz zdolnych. Tym bardziej, jeśli jest montowany w starszym pojeździe bez nowoczesnych elektronicznych systemów"

"MINI Cooper S (205/45 R17 W) na kombinacji dróg przez 6000 mil.
Dobra wiadomość jest taka, że ??wciąż żyję, a mój samochód jest w jednym kawałku! Te Landsails były na moim Mini Cooper S, kiedy go kupiłem. Na suchej nawierzchni wydawały się w porządku, bez nagłych dramatów i rozsądnej przyczepności przez cały czas, potem nadszedł deszcz! . . . Landsail to bardzo odpowiednia nazwa, gdy drogi są mokre, poziom przyczepności jest fenomenalnie zły, nawet przy lekko wilgotnej drodze. Hamowanie na prostej w prawo powoduje, że serce bije szybko, na zakrętach modlisz się do każdego boga, który przeżyjesz, 20 mil na godzinę na mokrym rondzie zobaczy, że dryfujesz w kierunku krawężnika, kontrola trakcji na Cooper S ciągle się włączyła. Na szczęście 6000 mil to głównie suche drogi latem, ale nie potrafię opisać, jak straszne są te opony. Jeśli masz dynamiczny styl jazdy, nie kupuj ich, w końcu cię zabiją!"

Osobiście nigdy nie umieszczałbym tego rodzaju śmieci w samochodzie. Opony są ostatnią rzeczą, na której chciałbym oszczędzić!
« Ostatnia zmiana: 14 Maja 2020, 13:37:18 wysłana przez pluto »
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline obwd-crash

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #622 dnia: 14 Maja 2020, 15:27:42 »
Opony kupione, czekam na dostawę, jak nie odezwę się za rok, to chyba powyższe opinie były zasadne ;-)
Jest to nowy model opony, dla którego brak jeszcze wyników - opinii.
A co do opinii i etykiet, w coś trzeba wierzyć a nie negować wszystko. Poza tym jest też mnóstwo pozytywnych opinii dla innych modeli opon tego producenta.
« Ostatnia zmiana: 14 Maja 2020, 15:37:51 wysłana przez obwd-crash »
Auris II HSD 2013 Prestige

Offline PAMONIUSZ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #623 dnia: 14 Maja 2020, 18:59:29 »
Nigdy nie oszczędzam na elementach zawieszenia, hamulców, na oponach. Prędzej czy później to się mści.Jak kupuję samochód i poprzedni właściciel jeździł na shicie to tez mi się lampka zapala. Opony z tego wszystkiego najważniejsze. Powód jest prosty wożę swoją rodzinę a Twoja rodzina może przechodzić przez pasy np w deszczu...

Offline Malan

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #624 dnia: 15 Maja 2020, 13:20:11 »
Odczuwacie jakąś różnicę w jakości jazdy pomiędzy rozmiarem 16 i 17? Ja w innym aucie zimówki miałem 16, a letnie 17. I szczerze mówiąc nie widziałem znaczącej różnicy w codziennej jeździe.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #625 dnia: 15 Maja 2020, 13:45:13 »
Możesz odczuć jak wjedziesz w większą dziurę. W kieszeni. Przy wiekszej feldze i niższym profilu bedziesz bardziej narażony. W przypadku standardowej jazdy różnica nie będzie raczej widoczna. Przy jakiejś bardziej ekstremalnej pewnie w zakrętach da się to odczuć. Dla mnie dość rozsądne to Twoje rozwiązanie z 16 na zime i 17 na lato.

Offline Przemo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #626 dnia: 15 Maja 2020, 18:06:54 »
Odczuwacie jakąś różnicę w jakości jazdy pomiędzy rozmiarem 16 i 17? Ja w innym aucie zimówki miałem 16, a letnie 17. I szczerze mówiąc nie widziałem znaczącej różnicy w codziennej jeździe.

Zimowki mam 205/55/R16 a letnie 225/45/R17. Czuje dziury i nierówności jezdni bardziej na 17, ponadto w koleinach muszę trzymać mocno kierownicę, bo myszkuje na boki.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #627 dnia: 15 Maja 2020, 19:13:12 »
Ale masz już znacząco szersze opony. To powoduje większe problemy w koleinach. Rozumiem, że Malan nie zmienia szerokości opony.

Offline wroniol77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #628 dnia: 14 Czerwca 2020, 22:15:18 »
posiadam
Dunlop SP Sport Bluresponse 205/55 R16 91 V     B, A, 68db
oszczedne dobra przyczepność i ciche :)  ,a wczesniej miałem  Uniroyal Rainsport 3 bardzo dobre trzymanie tylko za głośne
pozdrawiam

Toyota Auris Touring sports

Offline dav4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #629 dnia: 02 Lipca 2020, 21:00:13 »
Jeżdżę kilka dni już na Michelin Primacy 4 w rozmiarze 225/45/17. Poprzednio Dunlopy Fastresponse w tym samym rozmiarze ale były z 2014 wiec przyszedł czas na zmianę.

Ogólnie wrażenia mega pozytywne. Jest sporo sporo ciszej, nawet hamowanie teraz inaczej słychać. Miałem już możliwość jazdy w ogromnej ulewie i na wodzie po wjechaniu w ogromna kałuże zachowują się bardzo wzorowo, autko idzie jak przecinak. Na Dunlopach zapewne poczuł bym to bardziej. Ogólnie polecam :)

Jestem ciekaw czy zmieni się w jakimś stopniu spalanie. Na ten moment ciężko mi ocenić, muszę jeszcze trochę km zrobić. Dziś jeszcze je wyważyłem w innym warsztacie bo coś mi nie pasowało. Jest sporo lepiej ale nadal przy 60km/h czuje jakiś rezonans, głuchy dźwięk - ale to już kiedyś w aso geometrię sprawdzę bo za jakiś czas serwis.

Gdy bym miał krzywą felgę (wjechałem kiedyś w dziurę) to wyszło by to podczas wyważania opony, prawda? 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl