Autor Wątek: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.  (Przeczytany 542049 razy)

Offline kornik1981

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.
« Odpowiedź #765 dnia: 17 Grudnia 2020, 15:05:17 »
Witam szanowne grono. Czy polecicie Uniroyal Allseason Expert2 w rozmiarze 205/55/16? Mają jeździć głównie w warszawskich korkach i raz-dwa razy w tygodniu po drogach powiatowych/gminnych, które nie zawsze są porządnie odśnieżane (chociaż śniegu w ostatnich 2 latach było jak na lekarstwo)....

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #766 dnia: 17 Grudnia 2020, 20:02:12 »
Witam szanowne grono. Czy polecicie Uniroyal Allseason Expert2 w rozmiarze 205/55/16? Mają jeździć głównie w warszawskich korkach i raz-dwa razy w tygodniu po drogach powiatowych/gminnych, które nie zawsze są porządnie odśnieżane (chociaż śniegu w ostatnich 2 latach było jak na lekarstwo)....

Uniroyal AllSeason Expert 2   273 zł

Dunlop Sport All Season 205/55 R16 91 V 288 zł

Jak by niebyło Dunlop to klasa Premium.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #767 dnia: 17 Grudnia 2020, 20:29:05 »
...i klasa sama w sobie :) Dunlop, Good Year brałbym w pierwszej kolejności, oczywiście też michałki czy tańsze klebery.
Jak brać wielosezonowe to też rozważ vredersteiny, są bdb.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #768 dnia: 17 Grudnia 2020, 21:12:22 »
Chciałoby się powiedzieć  ..... niemądry Jasio
Za dużo naczytałeś się bełkotu marketingowego

Miałem kiedyś w AI typowe zimówki Uniroyala.
Pierwsze 2-3 sezony były super, później zimy były łagodniejsze więc czułem się na nich pewnie (i pewnie jeszcze wtedy trzymały parametry zimowe bo żadna niespodzianka mi się na nich nie przytrafiła).
Jeździłem na nich w sumie z 4-5 sezonów , ponieważ przebiegi zimą były minimalne więc bieżnik był jak fabryczny.
Auris poszedł do rodziny razem z oboma kompletami opon.
Jeździ do dzisiaj po stolicy + max 200/250 km wokół.
I chyba po pierwszej zimie nowy użytkownik powiedział że przed kolejną zimą opon letnich nie będzie zmieniał na te Uniroyale bo boi się na nich jeździć.
Zrobiły się twarde jak plastik i pewniej czuje się na letnich  a do jazdy po stolycy letnie mu wystarczają.
No mistrz ciętej riposty po prostu... Czy Ty w ogóle myślisz, co piszesz...? Piszesz o oponach, które plasują się raczej w klasie budżetowej, są oponami zimowymi i mają już sporo lat. Ja pisałem o oponach klasy premium, o oponach wielosezonowych, oponach, które są nowością na rynku i są o kilka generacji nowsze pod względem technologii i kilkanaście razy lepsze pod względem zastosowanej gumy. Czy twoim zdaniem można to w ogóle porównywać na jakiejkolwiek płaszczyźnie poza kolorem...??? Czy nie sądzisz, że technologicznie to są zupełnie różne gumy...? No ale ok... Ty i Twoje doświadczenie, wiedza i moc opiniotwórcza jest przecież niepodważalna, bo pojeździłeś na marnych oponach 5 lat, potem dojeździł je kuzyn i na koniec stwierdził, że są chu...owe <zalamka>. Rzeczywiście, bez dwóch zdań uznawane przez świat motoryzacyjny testy opon są, w porównaniu do waszego zaawansowanego metodycznie eksperymentu, marketingowym bełkotem i szkoda czasu na ich przeglądanie...:good: :grin: Od dziś będę dzwonił do Was :good: Aaaaa..., i koniecznie napiszcie do ADACa, z miejsca wezmą Was obu na członków rady nadzorczej :grin: :good: I Ty nazywasz mnie mało mądrym...? Masz klasę... Pozazdrościć... :thumbdown: 

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #769 dnia: 17 Grudnia 2020, 21:48:49 »
ADAC, świetna praca łapówki, ustawki testów, przekręty...tam TO się zarabiało, nie to co w naszej fabryce należącej do  Brigestona
Ech rozmarzyłem się

Wysłane z mojego j23 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2020, 21:51:53 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #770 dnia: 17 Grudnia 2020, 23:16:34 »
Rzeczywiście, bez dwóch zdań uznawane przez świat motoryzacyjny testy opon są, w porównaniu do waszego zaawansowanego metodycznie eksperymentu, marketingowym bełkotem i szkoda czasu na ich przeglądanie...
To poproszę o testy opon po 6+ latach użytkowania.  Od razu radzę wziąć ze sobą kanapkę abyś z głodu nie umarł podczas poszukiwań.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #771 dnia: 18 Grudnia 2020, 08:28:11 »
To poproszę o testy opon po 6+ latach użytkowania.  Od razu radzę wziąć ze sobą kanapkę abyś z głodu nie umarł podczas poszukiwań.
Zbigu, wyrwałeś to zdanie z kontekstu. Przy założeniu, że opona po 7 latach powinna być wymieniona na nową, jaki jest sens robienia takich testów i publikowania ich wyników??? Podejrzewam jednak, że takie testy nie są niczym niezwykłym i są prowadzone przez wszystkich producentów ogumienia.   
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2020, 08:31:06 wysłana przez Jasio »

Offline kornik1981

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #772 dnia: 18 Grudnia 2020, 08:34:40 »
Jak by niebyło Dunlop to klasa Premium.

...i klasa sama w sobie :)

To premium i klasa sama w sobie zaczęło mi pękać po niespełna pięciu latach tak, że opona jest już do wyrzucenia- opona Dunlop SP Sport Blueresponse DOT 0516. Miałem te opony w dwóch samochodach. Jak była nowa- tj. w pierwszym roku użytkowania, to naprawdę była świetna- bardzo cicha, rewelacyjna na suchym, bardzo dobra na mokrym. Jednak po pierwszym sezonie i starciu bieżnika do ok. 5,5-6 mm zaczęły się pierwsze problemy z trakcją na mokrym, natomiast w kolejnym sezonie doszły problemy z wyważeniem- opony przechowywane bez felg, ale regularnie co tydzień przekręcane. Teścia Dunlopy Wintersporty 5 DOT 3717 są już teraz twarde jak kamień, podobnie rzecz się dzieje z moimi Goodyerami UG9 rok młodszymi- pierwsze dwa sezony rewelacja- szły jak burza, teraz problemy na mokrym.
Niestety, widać że jakość i trwałość tzw. opon premium nie jest już premium.  Są dobre, jak są nowe. Kiedyś miałem zimowe Firestony Winterhawk EVO2 wyprodukowane z 2012 lub 13 roku- używałem je przez 5 sezonów przejeżdżając na nich w sumie ok. 60 tys. km- po ostatnim roku użytkowania miały jeszcze 5 mm bieżnika i do samego końca nie było problemów z ich wyważeniem, nie był żadnych spękań, wyrzuciłem je ponieważ zrobiły się twarde (były przechowywane również bez felg, regularnie przekładane).
Dlatego też rozglądam się także za uniwersalnymi oponami ze średniej półki cenowej. Skoro użytkowanie sezonowych premium po 3 latach nie jest już komfortowe, to wolę co 2 lata kupować komplet bądź parę wielosezonowych.....
PS. Czy może ktoś podesłać jakiś link do testu tych wielosezonowych Dunlopów? Ich bieżnik wygląda jakby trochę "letnio"....
« Ostatnia zmiana: 18 Grudnia 2020, 08:58:23 wysłana przez kornik1981 »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #773 dnia: 18 Grudnia 2020, 12:07:23 »
Czy Ty w ogóle myślisz, co piszesz...? Piszesz o oponach, które plasują się raczej w klasie budżetowej, są oponami zimowymi i mają już sporo lat.

Czy ty w ogóle rozumiesz to co czytasz ?
W moim opisie tamtej sytuacji chodziło mi o pokazanie, że nowa opona stricte zimowa (czyli taka ze specjalną miękką mieszanką gumy , w porównaniu do gumy "uniwersalnej" w wielosezonowych)  , po 5-6 sezonach , z przebiegiem max 25 tkm po prostu stała się twarda jak plastik (mówiąc w przenośni) co nie dawało poczucia bezpieczeństwa nawet po odśnieżonych ulicach Warszawy.
Wtedy kiedy je kupowałem (2011 rok) zaliczały się raczej do klasy średniej , były na ówczesne czasy nową technologią (były to Uniroyal MS 66 coś tam ....).
Przechowywane były w ciemnej i chłodnej piwnicy , zrobiły u obu użytkowników tak jak pisałem max 25 tkm.

I ty nas chcesz przekonać, że opona wielosezonowa (czyli z gumy i na lato i na zimę) , nawet dzięki tym super hiper technologiom

o oponach klasy premium, o oponach wielosezonowych, oponach, które są nowością na rynku i są o kilka generacji nowsze pod względem technologii i kilkanaście razy lepsze pod względem zastosowanej gumy.

nic nie straci ze swoich właściwości po 5-6 latach jazdy, nieustannych obciążeń , zmiennych temperatur i ciągłej ekspozycji na UV ?

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #774 dnia: 18 Grudnia 2020, 14:15:05 »
Czy ty w ogóle rozumiesz to co czytasz ?
Sęk w tym, że to Ty chyba nie rozumiesz, a ponadto jesteś niekulturalny...:( Najpierw zarzucasz mi głupotę z uwagi na fakt, że bardziej miarodajne są dla mnie testy prowadzone w oparci o uznaną metodykę (które nazywasz marketingowym bełkotem) niż w opinię kogoś, kto zjeździł jeden czy dwa komplety opon niewiadomej jakości i na tej podstawie wyciąga wnioski na ogół opon różnych marek, rodzajów, klas i  segmentów. No sorry, ale coś Ci się chyba pomyliło. Jeśli tak, to wypadałoby przeprosić.

Potem wjeżdżasz ze wstawką nie bardzo na temat - ja pisałem o 3 letnich oponach całorocznych klasy premium.  Ty o przynajmniej 6 letnich oponach zimowych klasy co najwyżej średniej. 

I ty nas chcesz przekonać, że opona wielosezonowa (czyli z gumy i na lato i na zimę) , nawet dzięki tym super hiper technologiom

Cytat: Jasio w Wczoraj o 21:12:22
o oponach klasy premium, o oponach wielosezonowych, oponach, które są nowością na rynku i są o kilka generacji nowsze pod względem technologii i kilkanaście razy lepsze pod względem zastosowanej gumy.

nic nie straci ze swoich właściwości po 5-6 latach jazdy, nieustannych obciążeń , zmiennych temperatur i ciągłej ekspozycji na UV ?
A tu dalej ciśniesz jakieś farmazony w stosunku do tego, co napisałem. Wskaż mi łaskawie, w którym miejscu próbuję Ci wmawiać, że jakaś opona po 5-6 latach nie straci NIC ze swoich właściwości... No i...? No właśnie: chyba się zgodzimy, że nie zrozumiałeś tego, co przeczytałeś.
Pozdrawiam :-)

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #775 dnia: 20 Grudnia 2020, 16:43:14 »
Gdzieś, może nawet na tym forum, przeczytałem, że wielosezonowe Micheliny CC+ (moje 205/55R16 91H) są ukierunkowane raczej bliżej opon letnich. Dzisiaj przyjrzałem się bliżej tym oponom i one mają oznaczenia M+S 3PMSF. Z oznaczenia 3PMSF wynika, że spełniają one normy także opon zimowych, a nie tylko M+S (śnieg + błoto pośniegowe), a więc są to opony bardziej ukierunkowane na zimę, a nie na lato. Czyżby CC+ były w wersji tylko M+S oraz M+S 3PMSF?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #776 dnia: 20 Grudnia 2020, 17:24:55 »
Gdzieś, może nawet na tym forum, przeczytałem, że wielosezonowe Micheliny CC+ (moje 205/55R16 91H) są ukierunkowane raczej bliżej opon letnich. Dzisiaj przyjrzałem się bliżej tym oponom i one mają oznaczenia M+S 3PMSF. Z oznaczenia 3PMSF wynika, że spełniają one normy także opon zimowych, a nie tylko M+S (śnieg + błoto pośniegowe), a więc są to opony bardziej ukierunkowane na zimę, a nie na lato. Czyżby CC+ były w wersji tylko M+S oraz M+S 3PMSF?

Nie.
CC+ to całoroczne opony z homologacją zimową. Wszystkie są oznaczone M+S oraz 3PMSF a więc są traktowane w/g przepisów jako opony śniegowe nie wymagające indeksu prędkości dla homologacji pojazdu.  Czyli tak jak w przypadku typowo zimowych opon wystarczy indeks prędkości Q do 160 km/h niezależnie od wymogów homologacyjnych pojazdu. 

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #777 dnia: 20 Grudnia 2020, 18:07:35 »

Nie.
CC+ to całoroczne opony z homologacją zimową. Wszystkie są oznaczone M+S oraz 3PMSF a więc są traktowane w/g przepisów jako opony śniegowe nie wymagające indeksu prędkości dla homologacji pojazdu.  Czyli tak jak w przypadku typowo zimowych opon wystarczy indeks prędkości Q do 160 km/h niezależnie od wymogów homologacyjnych pojazdu.
Przepisy jasno mówią, że opony z obniżonym indeksem prędkości można stosować wyłącznie okolicznościowo, co oznacza że po sezonie zimowym musisz takie opony zdjąć i założyć inne z indeksem zgodnym z wymogami producenta auta, co w przypadku stosowania opon całorocznych jest cokolwiek bez sensu.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #778 dnia: 20 Grudnia 2020, 18:32:50 »

Nie.
Przepisy jasno mówią, że opony z obniżonym indeksem prędkości można stosować wyłącznie okolicznościowo, co oznacza że po sezonie zimowym musisz takie opony zdjąć i założyć inne z indeksem zgodnym z wymogami producenta auta, co w przypadku stosowania opon całorocznych jest cokolwiek bez sensu.

Nie słuchaj go.
Nie ma obowiązku ściągania żadnych opon po sezonie zimowym jeśli mają wymaganą przepisami wysokość bieżnika. 

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #779 dnia: 20 Grudnia 2020, 22:22:39 »
Gdzieś, może nawet na tym forum, przeczytałem, że wielosezonowe Micheliny CC+ (moje 205/55R16 91H) są ukierunkowane raczej bliżej opon letnich
Prawie wszystkie opony całoroczne były tworzone na bazie opony zimowej, wyjątkiem są CC+ które były tworzone na bazie opony letniej. Dlatego CC+ są najlepsze na lato ze wszystkich opon całorocznych. Ktoś pisał że jeszcze jakaś inna marka, też zaczęła tworzyć opony całoroczne na bazie opony letniej. 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl