Autor Wątek: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.  (Przeczytany 541622 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
Odp: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.
« Odpowiedź #840 dnia: 03 Kwietnia 2021, 08:39:24 »
Dębica należy do koncernu Goodyear, natomiast Kleber do Michelin i nie ma co kierować się tylko marką ale doświadczeniem i właściwościami użytkowymi.
Aczkolwiek jestem otwarty na inne marki opon całorocznych byleby spełniały swoja funkcję a minusy nie zasłoniły ich plusów  :good:
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #841 dnia: 03 Kwietnia 2021, 10:00:10 »
Widzę że w rankingach i po innych forach polecają Goodyear Vector 4Seasons Gen-3. Podobno w zimie super trakcja. Zaś CC+ od Miszelina chwalone w lecie i okresach przejściowych.

Offline demonoman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #842 dnia: 03 Czerwca 2021, 13:17:23 »
Założyłem wczoraj do Auriski nowe opony Michelin CrossClimate+ 205/55 R16 91H, udało mi się kupić w świetnej cenie w promocji na allegro. Niestety, jestem nieco rozczarowany głośnością tych opon, w jeździe miejskiej oczywiście nie słychać różnicy, ale na autostradzie, przy prędkości 100+ słychać irytujące, pulsacyjne świszczenie. Pytanie do użytkowników czy to minie wraz ze zużyciem opony?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #843 dnia: 03 Czerwca 2021, 13:30:10 »
Założyłem wczoraj do Auriski nowe opony Michelin CrossClimate+ 205/55 R16 91H, udało mi się kupić w świetnej cenie w promocji na allegro. Niestety, jestem nieco rozczarowany głośnością tych opon, w jeździe miejskiej oczywiście nie słychać różnicy, ale na autostradzie, przy prędkości 100+ słychać irytujące, pulsacyjne świszczenie. Pytanie do użytkowników czy to minie wraz ze zużyciem opony?

Nie nie minie.
Trzeba było kupić Goodyeary albo Conti.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #844 dnia: 03 Czerwca 2021, 14:33:05 »
Wrózbita czy co?
Mogłeś kupić Bridgestony albo Pirelki albo jakieś chińczyki. Tylko Michały świszczą  <brawo>

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #845 dnia: 03 Czerwca 2021, 15:05:33 »
Ja gwizdu nie zauważyłem u swoich w stosunku do dunlopow fastresponsow

Offline demonoman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #846 dnia: 03 Czerwca 2021, 21:58:18 »
Wymieniłem je własnie z Continental Contipremium, trochę dziwi mnie, że nikt nie pisze o tym jak głośne są te opony, a naczytałem się naprawdę masę opini na temat tych opon. Co ciekawe Continentale miały teoretyczną głośność 71 DB, a Michelin 69 DB...

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #847 dnia: 06 Czerwca 2021, 08:38:18 »
I co dużo ciszej? Myślę że byłyby cichsze po starciu bądź jakąś może felerna jedną opona dawala po uszach.

Offline demonoman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #848 dnia: 08 Czerwca 2021, 23:38:26 »
I co dużo ciszej? Myślę że byłyby cichsze po starciu bądź jakąś może felerna jedną opona dawala po uszach.
Podzielę się wrażeniami, gdy przejadę chociaż z 200-300km

Offline Izane

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #849 dnia: 09 Czerwca 2021, 21:30:20 »
Od razu zaznaczę, że wiem, iż mogę poczytać sobie wszystkie wątki powyżej, ale dosłownie na dniach muszę kupić nowe opony całoroczne (205/55 R16) i mam pytanie o propozycję takich, które są ciche, ale dobrej jakości. Jestem wyczulona na wszelkie piszczenie/świszczenie/wycie itp. w aucie, a moje na razie z niewiadomych przyczyn pracuje dość głośno, więc jak dojdą do tego hałaśliwe opony, to oszaleje  <zalamka>   
Toyota Auris 2011, 1.6/132, Valvematic + LPG

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #850 dnia: 09 Czerwca 2021, 21:49:11 »
Od razu zaznaczę, że wiem, iż mogę poczytać sobie wszystkie wątki powyżej, ale dosłownie na dniach muszę kupić nowe opony całoroczne (205/55 R16) i mam pytanie o propozycję takich, które są ciche, ale dobrej jakości. Jestem wyczulona na wszelkie piszczenie/świszczenie/wycie itp. w aucie, a moje na razie z niewiadomych przyczyn pracuje dość głośno, więc jak dojdą do tego hałaśliwe opony, to oszaleje  <zalamka>
.
No niestety, Toyoty zawsze były przeciętnie wyciszone, a w 10-letnim aucie wszystko się tu i ówdzie troszeczkę rozszczelnia i poluzowuje i w efekcie jest kilka decybeli więcej niż w nówce.

Co do opon, to każdy Ci poradzi te które sam wybrał, a zrobił to absolutnie "na pałę", bo przecież nikt nie robi jazd próbnych z oponami przed zakupem.

Dobór opon całorocznych powinien zależeć w pierwszej kolejności od warunków jazdy które przewidujesz, bo jedne są bardziej zimowe a drugie bardziej letnie.

Offline Izane

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #851 dnia: 09 Czerwca 2021, 22:40:23 »
No niestety, Toyoty zawsze były przeciętnie wyciszone, a w 10-letnim aucie wszystko się tu i ówdzie troszeczkę rozszczelnia i poluzowuje i w efekcie jest kilka decybeli więcej niż w nówce.

Jeśli chodzi o środek auta, to nie mogę narzekać, bo nic nie trzeszczy. Auto głośno pracuje pod maską, w sensie praca silnika, przy którym dodatkowo słychać takie dziwne świszczenie. Może to przez instalację LPG, która nie mieści się pod osłoną silnika, więc trzeba było ją zdjąć na stałe.

A warunki jazdy mam podobno dobre - jazda po płaskim terenie (woj. opolskie), 30x30km do pracy, przez miasteczka, krótkie odległości między nimi i przejazd przez jedno średnie miasto. Prędkości do 120km/h, autostradą jeżdżę raz na rok/półtora. Miesięcznie ok. 1500km   

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #852 dnia: 09 Czerwca 2021, 22:58:16 »
A jaki masz budżet na te opony?

Offline Izane

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #853 dnia: 10 Czerwca 2021, 09:15:49 »

1200zł

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #854 dnia: 10 Czerwca 2021, 09:26:49 »

1200zł

No to z klasy premium na Nokiany albo Goodyeary się łapiesz, do Continentali, Michelinów albo Bridgestone trzeba ze 200 zł dołożyć.  Wymagane indeksy masz 91H czy 91V?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl