Autor Wątek: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.  (Przeczytany 541674 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
Odp: Jakie opony do Aurisa - letnie, zimowe.
« Odpowiedź #1005 dnia: 18 Września 2023, 11:34:56 »
Testy opon ADAC, LOL
No pełna racja! Przecież ADAC to jakieś lokalne zrzeszenie w zabitym dechami kraju. Nie to, co nasi fachowcy! Szczególnie z internetowych forów.
Z mojej strony koniec tematu.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1006 dnia: 18 Września 2023, 12:37:00 »
Testy opon ADAC, LOL
No pełna racja! Przecież ADAC to jakieś lokalne zrzeszenie w zabitym dechami kraju. Nie to, co nasi fachowcy! Szczególnie z internetowych forów.
Najwyższy czas, bo powoływanie się na wątpliwe autorytety przy braku merytorycznych argumentów zaprowadzi Cię donikąd.
https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/oszustwa-adac-zaufanie-nie-do-odbudowania/pbv66tg
https://moto.wp.pl/afera-adac-testy-opon-byly-ustawiane-6068454531114113a
https://www.dw.com/pl/adac-trudno-b%C4%99dzie-odbudowa%C4%87-zaufanie-nowy-zarzut-manipulacje-przy-testach-opon/a-17412646

Seria afer kilka lat temu mocno nadwyrężyła reputację ADAC.  To nie jest tak że ich testy są złe, ale po prostu nie bardzo wiadomo co się porównuje i czy w ogóle oceny mogą być porównywane, jeśli różne są kryteria, warunki i użyte pojazdy?  Przykładowo, we wszystkich testach Aurisa II TS ADACowi wychodziło, że pojemność bagażnika to 420 litrów.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1007 dnia: 18 Września 2023, 14:28:33 »
Testy opon ADAC, LOL
Z tym ADAC to tak jak trochę miałbyś wielką firmę w którą wierzy 30% Polaków. Firma budzi zaufanie bo stoi na staraży prawa i sprawiedliwości a potem wpiszesz sobie hasło na google  "nazwa tej firmy" + słowo afera i co Ci wyskoczy ? To prawo a może ta sprawiedliwość ?

Tak samo ADAC wpisz na google że słowem afera i potem pomyśl czy jest to źródło wiedzy dla Ciebie.

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris TS HSD
« Odpowiedź #1008 dnia: 19 Września 2023, 13:30:42 »
U mnie w rodzinie od zawsze jeździ się na całorocznych, a to ze względu na to że dalsze (>100km) trasy robi się tylko w cieplejszych miesiącach, więc większość przebiegu to jazda wokół komina, w dużym mieście wojewódzkim, czyli tego śniegu też raczej za wiele na ulicach nie ma - jest albo błoto, albo odśnieżone.

A z racji tego, że mam fabrycznie koła 17" i:
- nie mogę (zgodnie z instrukcją) założyć łańcuchów
- jak kupię nowe felgi, to będzie mi ich szkoda na zimę
- wyższy profil zimą to większy komfort
- jeżdżę więcej na dalsze odległości niż przeciętny użyszkodnik
- poprzednie opony zimowe 17" które dostałem z samochodem miały bieżnik na granicy używalności

postanowiłem kupić drugi komplet felg i opony Bridgestone Blizzak LM005, 205/55R16, 91H. Wiem że zgodnie z instrukcją powinno być 91V, ale raz że dopuszcza się by zimówki miały niższy indeks prędkości, a dwa, chyba nie da się kupić opon zimowych 91V, a dopłacanie do nośności 94 w Aurisie nie ma dla mnie większego sensu. Ktoś mi kiedyś polecił czujniki Autel, zamówiłem z usługą zaprogramowania na te same ID które mają fabryczne, zobaczymy za jakiś czas jak się ten zestaw sprawdzi. Zostało mi kupić nakrętki zabezpieczające i pierścienie centrujące, oraz załatwić w ASO wlepę do wnęki drzwi kierowcy z dwoma rozmiarami. ;d
'15 Auris TS HSD Prestige + SkyView (MR'13)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1009 dnia: 19 Września 2023, 13:53:23 »
Tak, zimówki mogą mieć mniejszy SI.  Bodaj T jest minimum.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1010 dnia: 19 Września 2023, 15:10:43 »
Wymaga się wtedy nalepki w środku w widocznym miejscu  z podaną maksymalną dozwoloną prędkością danych opon.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline sliwma

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris TS HSD
« Odpowiedź #1011 dnia: 19 Września 2023, 17:49:21 »
Zgodnie z rozporządzeniem ministra infrastruktury:

5a.  67  W odniesieniu do opon oznakowanych jako śniegowe, zgodnie z Regulaminem nr 117 EKG ONZ, dopuszcza się niespełnianie warunku dostosowania do maksymalnej prędkości pojazdu, pod warunkiem że są one dostosowane co najmniej do prędkości równej 160 km/h, a w pojeździe umieszczono ostrzeżenie o maksymalnej prędkości tych opon tak, aby było ono widoczne oraz czytelne dla kierowcy.

Opony z indeksem "H" są dostosowane do prędkości maks. 210km/h, a Auris wyciąga zgodnie ze świadectwem homologacji 175 km/h, więc wychodzę z założenia że naklejki mieć nie muszę, bo warunek spełniony.
'15 Auris TS HSD Prestige + SkyView (MR'13)

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1012 dnia: 22 Października 2023, 21:50:23 »
Kupilem dzisiaj opony wielosezonowe Michelin CrossClimate 2 205 55 16 94V XL do Aurisa, zastanawiam sie czy dobrze zrobilem.... Skusilo mnie to XL
Moje doświadczenie z oponami CC 205/55/16 94V XL - 36 m-cy użytkowania, 55k przejechanych km, bieżnika zostało jeszcze po ok. 5 mm na każdej oponie. Jak dla mnie to jest za twarda opona do Aurisa, traci przyczepność przy ruszaniu na mokrym. Jako że jeżdżę w miarę ostrożnie, ale i dynamicznie, nigdy nie miałem trudnych sytuacji.

Offline damianeqb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1013 dnia: 22 Października 2023, 23:55:54 »
Ogólnie już kupiłem opony i na nich jeżdżę, jednak padło na 91W z tego roku. Wszystko fajnie, na deszczu przy ostrzejszej jeździe też dają radę.

Mam jednak inny problem.
Czy to normalne że czuję na kierownicy bardziej jak opona jedzie po drodze? To nie drgania ale czucie na kierownicy jak opona jedzie po drodze.

Opony wyważone, brak jakiegokolwiek luzu w zawieszeniu ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline damianeqb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1014 dnia: 22 Października 2023, 23:56:25 »
Czy u Was w aurisach kierownica jest sztywna i nic nie czujecie na niej, czy to jest normalne zjawisko?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #1015 dnia: 23 Października 2023, 09:15:10 »
Czy u Was w aurisach kierownica jest sztywna i nic nie czujecie na niej, czy to jest normalne zjawisko?
W moim odczuciu, w porównaniu do innych samochodów Auris jest raczej dobrze "odizolowany" od drogi i ma mocne wspomaganie. Nie wiem co dokładnie masz na myśli jeśli nie drgania. Uderzeń koła w przeszkody na kierownicy nie czuję.

U mnie po wymianie wielosezonowych Kleber(alu) na zimowe Continentale(stal) w tym samym rozmiarze i ciśnieniu auto stało się bardziej wrażliwe na ruchy kierownicą - czyli w drugą stronę. Niby profil w obu jest ten sam(55) a na Kleberach było większe opóźnienie przy skręcaniu i Cont. wizualnie są troszkę niższe. Może coś podobnego jest u Ciebie?

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #1016 dnia: 11 Listopada 2023, 09:33:11 »
Polecam Yokohama. Na tych samych trasach porównanie: Hancock  3 sezony. Fulda 2 sezony . Goodyear 3 zezony. YOKOHAMA 5 SEZONOW. 5 sezonów na letnich i 5 sezonów na zimowych.
Najlepsze opony jakie mogą być. Polecam rodzinie i znajomym - każdy zachwycony. Prowadzenie w różnych warunkach Super.
Jeśli opony to tylko Yokohama.

Yokohama opinii złych ma sporo i w testach porównawczych też nigdy nie były wybitne.

Na Oponeo zdarzają się takie komentarze:

Yokohama BluEarth-Winter V906

Opony zakupiłem do auta Citroen C4 Grand Picasso 1.6 HDi 112 KM w rozmiarze 215/55/R16. Jeżeli chodzi o jazdę na suchej nawierzchni i w czasie deszczu do opony nie mam żadnych zastrzeżeń, natomiast jeżeli chodzi o jazdę po śniegu i błocie pośniegowym opona ma bardzo słabą trakcję, jeździ się fatalnie, non stop się włącza ESP. W domu mam drugie takie same auto, tylko z silnikiem mocniejszym 2.0 HDI 150 KM, gdzie mam opony Kormoran i te opony na śniegu radzą sobie zdecydowanie lepiej. Podsumowując, rozczarowałem się oponami marki Yokohama, jeżeli chodzi o jazdę w warunkach zimowych a przecież oponę zimową ocenia się głównie po tym, jak sprawuje się w zimie. Drugi raz bym nie kupił tych opon.

W tym teście są pod koniec stawki.

https://www.24opony.pl/test-opon-zimowych.html

« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2023, 09:41:59 wysłana przez bardos.1979 »
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline leon159

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Prius
« Odpowiedź #1017 dnia: 11 Listopada 2023, 14:55:39 »
W tym teście są pod koniec stawki.

https://www.24opony.pl/test-opon-zimowych.html

Pod koniec to są Kormorany. 5,4 to musiał być jakiś dramat w testach.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1018 dnia: 11 Listopada 2023, 15:01:05 »
Opinie randomowych gości z internetu, zazwyczaj nie poparte zakupem jakoś mnie nie przekonuje.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline jacek1979

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1019 dnia: 11 Listopada 2023, 20:37:28 »
Hej. Ja zakupiłem właśnie Dunlop Winter Sport 5 225/45r17 94V XL
Poprzednie miałem Nokian WR D4 225/45r17 94V XL
Jedno co już widać to na Nokianach miałem zauważalnie niższe spalanie, całe lato na nich zjezdziłem bo miały na tyle słaby bieżnik że na kolejną zimę się nie nadawały. Nie piszczały, auto stabilnie się zachowywało. Przez całe lato odnotowywałem rekordowo niskie rezultaty spalania. Przypadek? Czy te opony są jakieś magiczne.
Na Dunlopach już widzę pali mi więcej 0,3-0,4l/100km i nie chodzi o to że się ochłodziło i silnik więcej jest uruchomiony, pozostało jeździć dalej i obserwować :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl