Autor Wątek: jak skasować inspekcje olejową ??  (Przeczytany 66421 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

daszcza

• Gość
jak skasować inspekcje olejową ??
« dnia: 26 Września 2011, 19:51:08 »
Cześć

Sam wymieniłem olej i filtr jakim sposobem skasować inspekcje olejową?? w inny samochodach robi się to kombinacją klawiszy jak to w aurisach zrobili ??

pozdro

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
Odp: jak skasować inspekcje olejową ??
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Września 2011, 19:54:19 »

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Września 2011, 11:39:42 »
W dieslu jest tak jak w podanym przez Ciebie linku, ale w instrukcji zaznaczyli, że "tylko w dieslu" (kolega daszcza nie podał jaki ma silnik). W takim razie wie ktoś (pytam z czystej ciekawości) jak jest w benzynie? Tak samo? Bo słyszałem, że w benzynie wogóle nie "woła" do serwisu.
"With Oden on our side..."

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Września 2011, 11:50:11 »
Moja benzyna mnie nigdy nie wołała do serwisu, nigdy żaden kluczyk się nie zaświecił ani nic z tych rzeczy. Chyba, że to się zaświeci np dopiero po przekroczeniu 16 tys km bez serwisu

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Września 2011, 11:57:28 »
Moja benzyna mnie nigdy nie wołała do serwisu, nigdy żaden kluczyk się nie zaświecił ani nic z tych rzeczy. Chyba, że to się zaświeci np dopiero po przekroczeniu 16 tys km bez serwisu
Mi krzyczy na ok. 5 tys. km przed wymianą, że wkrótce wymiana oleju by przy ost. 1 tys. krzyczeć na okrągło ......
Obi

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Września 2011, 11:59:32 »
W dieslu podobno dopiero 35tys. od serwisu, czyli w zasadzie dopiero jak ktoś sobie mooocno zapomni. Corolla benzynowa też nie "wołała", więc być może Auris-benzyniak też nie będzie.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Września 2011, 14:04:13 »

Mi krzyczy na ok. 5 tys. km przed wymianą, że wkrótce wymiana oleju by przy ost. 1 tys. krzyczeć na okrągło ......
a to bardzo dziwne ponieważ w 1.4D4D nie ma analizatora oleju czy jak to się tam zwie lecz tylko i wyłącznie licznik przejechanych km od ostatniej wymiany.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Września 2011, 14:20:58 »

a to bardzo dziwne ponieważ w 1.4D4D nie ma analizatora oleju czy jak to się tam zwie lecz tylko i wyłącznie licznik przejechanych km od ostatniej wymiany.
Tu nie ma nic dziwnego. Po prostu zainstalowano funkcję w kompie pokładowym skorelowaną z ilością przejechanych km, która powoduje uruchomienie "komunikatu" jak są spełnione warunki ...
Pozdrawiam
Obi

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Września 2011, 15:18:54 »
...Tu nie ma nic dziwnego. Po prostu zainstalowano funkcję w kompie pokładowym skorelowaną z ilością przejechanych km, która powoduje uruchomienie "komunikatu" jak są spełnione warunki ...

Dokładnie. On tam nic nie analizuje w oleju :grin: Gdyby dajmy na to wyzerować go w dowolnym momencie (np.między przeglądami oleju), to po prostu będzie liczył od tego momentu i nie będzie to już miało nic wspólnego z ilością km przejechanych na danej wymianie oleju. Zastanawia mnie natomiast to co piszesz, że "woła" Ci już 5 tys. przed wymianą :| Zobaczę jak u mnie, czy też "zawoła", ale to tak za dwa miesiące będzie dopiero.

Offline Aurisowsky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Listopada 2012, 17:26:31 »
Auris 1.4 benz. z 2007r .Dziś wymieniłem oleum i filtry i nie pokazała się inspekcja olejowa.
Być może w benzyniakach ni ma.
Bo kto nie był ni razu człowiekiem,temu człowiek nic nie pomoże.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Listopada 2012, 19:41:26 »
Dziś wymieniłem oleum i filtry i nie pokazała się inspekcja olejowa.
po wymianie miała się pokazać?

Offline Aurisowsky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Grudnia 2012, 18:25:25 »
Yhym, tak napisał gość który post zaczął, że po wymianie oleju pokazała mu się inspekcja olejowa...stąd moje zdziwienie, czy nawet radość, że nic takiego nie miało miejsca.
Bo kto nie był ni razu człowiekiem,temu człowiek nic nie pomoże.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Grudnia 2012, 13:32:36 »
Nie wyświetliło mu PO wymianie, tylko PRZED, a że nie robił tego w serwisie tylko sam to nikt nie skasował komunikatu inspekcji i właśnie o to jak ją skasować zapytał..

Offline Maverick

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Sierpnia 2013, 07:19:37 »
Szanowni forumowicze! W moim Aurisie od niedawna wystąpił następujący problem: po wymianie oleju i przejechaniu ok 2000km pojawia się komunikat "soon oil maint." Co ciekawe komunikat pojawia się podczas jazdy i nie znika, z tego co wiem normalnie tego typu komunikat powinien pojawić się po przekręceniu kluczyka, ale po kilkunastu sekundach powinien zniknąć. Dopiero "oil maint" wyświetla się cały czas, do momentu wyzerowania inspekcji olejowej. Oczywiście po wymianie oleju wyzerowałem inspekcję, co więcej po wystąpieniu opisywanego problemu zrobiłem to ponownie, ale nie przyniosło to żadnych rezultatów - komunikat w dalszym ciągu pojawia się co jakiś czas. Czy ktoś miał podobny problem? Co może być przyczyną? Jak myślicie - czy odpięcie akumulatora na jakiś czas zresetuje komputer i pomoże naprawić problem?

Offline Maverick

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Sierpnia 2013, 20:08:06 »
Witam! Mój problem został rozwiązany. Okazało się, że przy ostatniej wymianie oleju zostało go wlane nieco za dużo i dlatego komputer wariował. Miarka pokazywała kilka mm ponad maksimum. Spuściłem ok 0,5l i wszystko wróciło do normy. Sprawdzajcie zawsze poziom oleju, gdyż okazuje się, że za dużo to czasem jeszcze gorzej niż za mało... Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl