Autor Wątek: Wyraźne pukanie w tyle Aurisa  (Przeczytany 19406 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

douglas

• Gość
Wyraźne pukanie w tyle Aurisa
« dnia: 03 Października 2011, 18:19:48 »
Witam wszystkich bardzo serdecznie  :-)

Zacznę bez zbędnego przedłużania. Owe stuki puki dobiegają ze skrajnej tylnej części auta. Pojawiają się najczęściej na nierównościach typu koleiny, pofalowany asfalt, progi zwalniające, nierówne drogi polne i gruntowe itp., mam na myśli łagodne odkształcenia drogi. Czasami pojawiają się przy gwałtownym ruszaniu. NIE słychać ich na koślawych przejazdach kolejowych, dużych dziurach, może są po prostu zagłuszane przez pracę zawieszenia  :-) Pierwszy raz pojawiły się około 3-4 miesięcy temu. W ramach badania źródła pukania wyjąłem z bagażnika i z pod podłogi wszystko co było: zestaw kluczy, podnośnik, apteczkę, trójkąt, nawet koło dojazdowe. Nie dało to żadnego rezultatu. Tajemnicze stuki-puki były zgłaszane również w ASO jednak miły pan oznajmił, iż jest to lewarek (teorię tą obaliłem :cool:). Dźwięk jest głuchy, niemetaliczny. Nie pochodzi z zawieszenia. Auris rok produkcji 2008, 1.6 Dual VVT-i, wersja Premium, przebieg ok 33 tys. km. Błagam o jakieś wskazówki, porady co sprawdzić i jak sobie pomóc  :roll:

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów ;)

Offline aurum

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wyraźne pukanie w tyle Aurisa
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Października 2011, 21:37:04 »
Cześć,
chyba miałem kiedyś podobny problem: głuche stukanie dochodziło ze skrajnego prawego tylnego słupka. Podobnie jak Ty wyciągnąłem wszystko z bagażnika łącznie z lewarkiem, a stukanie nadal nie ustępowało. Wsadziłem małe lusterko tam gdzie jest miejsce na lewarek i dokładnie wszystko obejrzałem. Okazało się, że przewody biegnące z tylnego światła są połączone za pomocą kostki, która to powinna być jakąś taśmą podklejona do karoserii. U mnie ta taśma się odkleiła i stąd to niemetaliczne stukanie. Podkleiłem kawałkiem taśmy i wszystko gra. Już nawet zapomniałem, że takie coś było   :-) Daj znać czy pomogło.
pozdrawiam serdecznie,
aurum
toyota auris 1,6 dual vvt-i, PREMIUM 2008
hyundai ix35 2013

douglas

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Października 2011, 16:14:41 »
Myślę, że to właśnie to! Faktycznie dobiega z tylnego prawego boku. Jeszcze dziś się tym zajmę i dam znać jak poszło. Wieeelkie dzięki!  :laugh:
Pozdrawiam!!

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Października 2011, 18:17:37 »
Cześć !
A masz pewność że to nie łączniki albo gumy stabilizatora ? Byłeś na szarpaku ?

www.FotoSzopa.pl

douglas

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Października 2011, 22:06:42 »
Witam!
Jestem pewien, że nie jest to zawieszenie. ASO Toyoty dokładnie sprawdziła, również na szarpaku  :-) Sprawdziłem to miejsce za prawą klapką w bagażniku i kostki od świateł nie znalazłem, natomiast luźno dyndał jakiś tajemniczy okrągły element z plastyku pochodzący z dużego zwoju kabli zwniętego i spiętego. Kable te idą od przodu auta do tyłu i są połączone z małą czarną kostką ze złotym napisem TOYOTA - swoją drogą ciekawe co to jest? Wykonałem jazdę próbną a pukanie nadal słyszalne. Chyba będę musiał słuchać radia jeszcze głośniej. Szkoda, że ten mały mankament trochę nadszarpuje ogólny zachwyt i uwielbienie dla Aurisa  :| A tak nawiasem, czy u Was w Aurisie macie jakąś plastykową osłonę koła dojazdowego? Bo u mnie na kołem jest tylko ta materiałowa lekko usztywniona podłoga. Ostatnio doszedłem do wniosku, że gdyby nie było pod spodem koła to podłoga bagażnika by się ugięła pod ciężarem np. siatek z zakupami...

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Października 2011, 22:23:04 »
Musisz wsadzić kumpla do bagażnika i przejechać się po wertepach.
A Kolega niech w trakcie jazdy przeszukuje tyły :D

www.FotoSzopa.pl

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Października 2011, 09:14:18 »
...A tak nawiasem, czy u Was w Aurisie macie jakąś plastykową osłonę koła dojazdowego?...

Nie, u mnie nic nie ma. A jak już jesteśmy przy kole zapasowym... wszyscy macie dojazdówki? Gdzieś czytałem, że w niektórych seriach było pełnowymiarowe koło. A może ma ktoś zestaw naprawczy zamiast koła? Pytam, bo na przykład kilku kolegów ma Ople Astry i każdy ma w bagażniku co innego. Sorry za ten mały OT, ale nie chcę tworzyć specjalnie nowego wątku dla jednego pytania.
"With Oden on our side..."

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Października 2011, 09:31:48 »
...A tak nawiasem, czy u Was w Aurisie macie jakąś plastykową osłonę koła dojazdowego?...

Nie, u mnie nic nie ma. A jak już jesteśmy przy kole zapasowym... wszyscy macie dojazdówki? Gdzieś czytałem, że w niektórych seriach było pełnowymiarowe koło. A może ma ktoś zestaw naprawczy zamiast koła? Pytam, bo na przykład kilku kolegów ma Ople Astry i każdy ma w bagażniku co innego. Sorry za ten mały OT, ale nie chcę tworzyć specjalnie nowego wątku dla jednego pytania.
Na 99,9% mam pełne koło.
Jak będę wychodził z pracy to sprawdzę coby było 100% pewności
Obi

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Października 2011, 10:14:28 »
...tajemniczy okrągły element z plastyku pochodzący z dużego zwoju kabli zwniętego i spiętego. Kable te idą od przodu auta do tyłu i są połączone z małą czarną kostką ze złotym napisem TOYOTA - swoją drogą ciekawe co to jest? ...

A masz czujniki cofania? Coś mi się kojarzy, że właśnie tamtędy idą kable podłączeniowe i jest tam zamontowany "brzęczyk" tego urządzenia.
"With Oden on our side..."

Offline aurum

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Października 2011, 14:08:33 »
Sprawdziłem to miejsce za prawą klapką w bagażniku i kostki od świateł nie znalazłem, natomiast luźno dyndał jakiś tajemniczy okrągły element z plastyku

i to jest pewnie ten stukający element. próbowałeś go jakoś podkleić lub może owinąć w coś, co by niwelowało pukanie?
toyota auris 1,6 dual vvt-i, PREMIUM 2008
hyundai ix35 2013

douglas

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Października 2011, 16:59:12 »
Witam!! ;)
arkmart - mamy te same wersje wyposażenia więc czujniki parkowania mam  :grin: Już wczoraj to przykleiłem i nadal stukało. Brakuje mi już pomysłów i powoli ręce opadają  :| Wracając do kół zapasowych - zestaw naprawczy był w wersji 'X'. A Ci którzy mają dojazdówke, to czy mają jakąś plastykową osłonę, taką jak w instrukcji obsługi??

douglas

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Października 2011, 16:30:38 »
Odgrzewając ten temat chciałem jeszcze dodać, że jak na razie zdezerterowałem  :embarassed: Chociaż jak jadę i to słyszę to mnie krew zalewa i mam ochotę wysiąść  :grin: Chyba nie będzie innego wyjścia jak oddać go do serwisu i ich trochę pomęczyć, mam przeczucie, że demontaż zderzaka coś pomoże. Tym bardziej, że już ta sprawa była zgłaszana przy okazji serwisu... genialny Pan oświadczył, że to zestaw kluczy - skoro wydał taką diagnozę tzn. że w ogóle tam nie zaglądali. Trudno, gdzieś muszę przelać swoją frustrację. Chociaż dzisiejszy dźwięk to już nawet nie pukanie tylko walenie!!!  :embarassed: :embarassed:

Pozdrawiam  <narka>

tom

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Października 2011, 09:10:55 »
Witam, jestem nowy wiec pozdrawiam wszystkich.

Mam nowego aurisa z 2011 i tez mi sie tłucze w prawym tylnym rogu. Na początku okazało się że lewarek był za luźno zamontowany. Poprawilem to ale stuki ucichly. Po wyciagnieciu wszystkich kluczy nic sie nie zmienilo. Bylem w toyocie, powiedzieli do mnie ze jazda po dziurach to extremalna jazda wiec skoro na rownej drodze sie nie tlucze to prosily bym nie robil problemu........

douglas

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Października 2011, 21:26:08 »
Cóż za przemiła obsługa w Toyocie - zdążyłem się już przyzwyczaić. Tylko, że ja właśnie na tych tzw. ekstremalnych warunkach niczego nie słyszę  :embarassed: Mi stuka na małych hopkach, drogach polnych, progach zwalniających. Już się zdecydowałem na wizytę (kolejną) w ASO i chyba zacznę u nich kłaść się pod drzwiami żeby tylko zwrócili na mnie uwagę... Sam fakt, że sprawa była zgłaszana na miesiąc przed wygaśnięciem gwarancji i spławienie a właściwie rżnięcie głupa, że to tylko klucze mnie totalnie rozwala. Teraz jestem gotów nawet zapłacić żeby tylko odzyskać nieskazitelny komfort akustyczny  :laugh:

tom

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Października 2011, 21:34:22 »
odzyskac? czyli go kiedys miales? bo ja od nowosci jeszcze go nie doswiadczylem

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl