cześć kolegów nie czyta o czym jest mowa tylko opowiada swoje i wychodzą takie "gadki". To jeszcze raz, moja Auris z 2008r która ma silnik 1,4d4d i skrzynię 5 biegową ma odcinkę ...o d c i n k ę, przy 196km/h i taką prędkość osiąga TYLKO i jedynie na hamowni. W warunkach drogowych nie ma mowy o żadnym 200km/h.
ponieważ albowiem... skrzynia się skończyła ! 4800obr i 196km/h ..koniec. ..o jakich 200km/h jest mowa? z wersji 6 biegowej - ok, ale piszcie o tym.
Mój przedlift nie miał i nie ma dpf, wiec nie mam nic zatkane i nie ma mowy o osiąganiu w takim egzemplarzu 200km/h.
Nie ma aurisa - nie zbudowali takiego co ze skrzynią 5-ką przekracza 200km/h.
To że na hamowni bez oporów powietrza zrobił (wersja 5 biegowa) 196km/h a w rzeczywistych warunkach 185km/h po chipie - co daje tylko 11km mniej w stos to warunków laboratoryjnych - to ja jestem zachwycony. Widać wyraźnie że nie do tego służy taka wersja, nie do bicia rekordów na autostradzie, ale do lepszego porzusania się w skutecznym obszarze obrotów.
Kolega wcześniej napisał że w jego wersji już przy 1900obr wciska w fotel, potwierdzam u mnie też już z dołu jest lepiej, ale szczyt tego momentu obrotowego przypada na 2200-3600obr/min, oczywiście że i zanim osiągnie te obroty i je przekroczy to też czuć że jest lepiej bo przecież krzywa (którą pokazałem) jest wyżej w stos do całości obrotów silnika.
Dlatego Stivo, nie przejmuj się co piszą, (piszą nieprecyzyjnie) mój 1,4 nawet po chipie nie jeździ szybciej niż żaden 2,0 bez chipa.