Autor Wątek: Chip tuning  (Przeczytany 102235 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline greg78

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Chip tuning
« Odpowiedź #180 dnia: 20 Maja 2019, 21:08:15 »
Jestem właśnie po zabiegu: Toyota Auris 1.4 D4D rocznik 2008, skrzynia 5-biegowa, wersja bez DPF.
U mnie na hamowni wyszło przed zabiegiem 86 KM oraz 186 Nm momentu - trochę mniej niż to co jest w dokumentach.
Po zabiegu mam 98 KM oraz 218 Nm i powiem, że różnica jest bardzo duża. Również nie jestem zwolennikiem ostrej jazdy choć teraz mam ochotę "depnąć".Prędkośći max. nie testowałem, bo jeszcze nie miałem gdzie.U mnie po zabiegu jest delikatne kopcenie powyżej 3000 obr. i nie wiem czy jest to kwestia programu.
A i u mnie sterownika nikt nie wyjmował, choć było pierwotnie takie założenie. Cała operacja wykonana została przez złącze OBD.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #181 dnia: 20 Maja 2019, 22:22:29 »
Wcześniej nie kopcił? Co na to firma która robiła chip?

Możesz napisać gdzie robiłeś modyfikację i jaki koszt?

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #182 dnia: 21 Maja 2019, 07:37:36 »
Jestem właśnie po zabiegu: Toyota Auris 1.4 D4D rocznik 2008, skrzynia 5-biegowa, wersja bez DPF.
U mnie na hamowni wyszło przed zabiegiem 86 KM oraz 186 Nm momentu - trochę mniej niż to co jest w dokumentach.
Po zabiegu mam 98 KM oraz 218 Nm i powiem, że różnica jest bardzo duża. Również nie jestem zwolennikiem ostrej jazdy choć teraz mam ochotę "depnąć".Prędkośći max. nie testowałem, bo jeszcze nie miałem gdzie.U mnie po zabiegu jest delikatne kopcenie powyżej 3000 obr. i nie wiem czy jest to kwestia programu.
A i u mnie sterownika nikt nie wyjmował, choć było pierwotnie takie założenie. Cała operacja wykonana została przez złącze OBD.
Co to za firma robiła program? Jak kopci to albo coś z silnikiem nie tak albo zrobili to nieudolnie - tak najczęściej robią, wgrywają gotowca i później płacz i lament bo auto kopci a przyrosty niewielkie. U mnie w serii wyszło 96 km a w drugiej auris 94 km. Ty tak naprawdę po chipie masz dopiero wartości seryjne, więc najpierw trzeba sprawdzić co się z silnikiem dzieje, naprawić a później wzmacniać.
« Ostatnia zmiana: 21 Maja 2019, 07:39:35 wysłana przez Gawith »

Offline greg78

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #183 dnia: 21 Maja 2019, 19:26:59 »
Podczas pierwszego hamowania wyszło 80KM i jak się dowiedziałem to,że "turbina przeładowuje", czyli przycina się prawdopodobnie zmienna geometria w turbinie(widać to było na wykresie mocy/momentu). Po trzecim hamowaniu wyszło 86KM i już tego efektu nie było - oczywiście te hamowania odbyły się zanim cokolwiek zostało zmodyfikowane.
Obserwowałem wydech przy tych hamowaniach - tylko raz puścił małą chmurkę i to było właśnie w momencie tego przycięcia.
Poza tym zero dymu. I tak jak pisałem wcześniej powyżej 3000 obr/min występuje delikatne dymienie.
Nie chcę na razie rzucać nazwami firm, bo chciałbym mieć pewność, że nie jest to wina turbiny - a w tym momencie takiej pewności nie mam.Tym bardziej, że moment obrotowy jak widzę jest bardzo podobny do tych, które tutaj Wasze 1.4 D4D uzyskały.
Auto jest z polskiej dystrybucji, więc mam wszystko udokumentowane( przebieg 154 000km),więc wydawało by się,że silnik raczej na nic nie choruje.
Modyfikacja zrobiona była po to, aby troszkę ożywić to auto, bo jeździ się nim całkiem przyjemnie, aczkolwiek jet troszkę ospałe.
Koszt modyfikacji to 750 zł

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #184 dnia: 22 Maja 2019, 18:27:22 »
No to widać z jakim profesjonalizmem potraktowała Cię ta firma. Podstawowa zasada to nie wzmacnia się niesprawnego silnika. Jeśli kopci to znaczy, że program masz zrobiony nieudolnie i nieprofesjonalnie a turbina nadal kuleje bo dopiero po programie masz seryjną moc. Długo tak nie pojeździsz...

Tym bardziej, że moment obrotowy jak widzę jest bardzo podobny do tych, które tutaj Wasze 1.4 D4D uzyskały.
Teraz to sobie żartujesz. U mnie przed chipem wyszło tyle samo momentu ile u ciebie po zrobieniu programu. Auris katalogowo ma mieć 90km 205 Nm i prawie zawsze ma troszkę więcej.
« Ostatnia zmiana: 22 Maja 2019, 18:33:46 wysłana przez Gawith »

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #185 dnia: 24 Czerwca 2019, 16:25:16 »
Właśnie odebrałem auto po chiptuningu. U mnie też wyszło mniej niż katalog, ale wg tunera to normalne, bo hamownia była drogowa i przeważnie z 1.4 wychodziło od 83 do 91 (najwięcej podczas testów w zimie). U mnie było 86 KM i 192 Nm.
Pełna diagnoza auta wykazała, że wszystko działa bdb.

Po chipie auto ma 103 KM i 248 Nm.

Offline Darekl

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #186 dnia: 25 Czerwca 2019, 12:49:31 »
W jakiej firmie robiłeś? Jak pierwsze wrażenie?

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #187 dnia: 25 Czerwca 2019, 13:36:03 »
Modpro w Bielsku.

Spodziewałem się większej frajdy, ale może miałem zbyt duże wyobrażenie...

Offline greg78

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #188 dnia: 06 Lipca 2019, 20:33:35 »
Mógłbyś wrzucić wykresy z hamowni?

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #189 dnia: 06 Lipca 2019, 20:38:08 »
W jakim celu?

Spalanie spadło o ok. 0.2-0.3 litra, ale dokładnie sprawdzę na obecnie nalanym baku

Offline greg78

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #190 dnia: 06 Lipca 2019, 20:45:09 »
Chciałbym porównać ze swoim autem.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #191 dnia: 06 Lipca 2019, 20:49:34 »
Pw

Offline aerospace

• Początkujący
« Odpowiedź #192 dnia: 06 Maja 2021, 15:02:13 »
Miałem też chipować auto ale to jest jednak zawsze ryzyko że zacznie sie silnik od pewnego czasu sypać... w jednym aucie miałem, na hamowni wszystko spoko, a pozniej zaczeło się sypać...
teraz wszedłem w mniej inwazyjne chipowanie - instalując chip box, który kupiłem tu https://bit.ly/3vKc8bz

pireus

• Gość
« Odpowiedź #193 dnia: 06 Maja 2021, 18:27:37 »
Przeciez to jest placebo, nie sądziłem, że ludzie jeszcze się na takie wynalzaki nabierają  <zalamka>

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #194 dnia: 06 Maja 2021, 22:43:35 »
Przecież to spamo-reklama

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl