Pamieta
Masz rację Nika. Jak zwykle kobieta musi łagodzić obyczaje. Cieszę się że jesteście zadowoleni ze swojego Dieselka. Niech służy długo i bezproblemowo.
Pamiętajcie, że trzeba brac odpowiedzialnośc za to, co się pisze

Chcę sprzedac swojego 1.4, bo nabyłam nowy, a tym, co napisaliście, jaki to jest do niczego, zmniejszacie moja szansę na sprzedaż i zniechęcacie do zakupu kogoś, dla kogo taki samochód bedzie w sam raz, a zamiast niego kupi dwulitrowy głównie do jazd po mieście i bedzie sie bujał z filtrem DPF i kołem dwumasowym.
Ciekawi mnie, dlaczego macie tak kiepskie zdanie o tym silniku, byc może z Waszego punktu widzenia słuszne, ale mnie trudno się z nim zgodzić. Nie wiem, czy to była wina konkretnego egzemplarza, czy wsiedliście do niego po jeździe trzylitrową krową
Ja jestem na prawdę zadowolonym użytkownikiem od 3 lat. Większość tras pokonuję autostradą, dojeżdżając codziennie do pracy, z przypadłością ciężkiej nogi. Noga zazwyczaj opada do 160 km/h, silnik ma nieco ponad 3,5 tys obrotów i nie mam najmniejszego wrażenia, że się męczy. Jak mam dobry dzień, to depnę i do 180, choc to juz szczyt jego mozliwości. Przy 180 ma 4 tys obrotów i do czerwonego pola jeszcze spory zapas. Z jedynki bez problemu zerwie się z piskiem, jak ktos tak chce, ale ja go aż tak nie żyłuję, do trójki przyspiesza bardzo fajnie, czwórka zadowalająco, jedynie z tych 100 do 160 na piatym biegu trzeba troche poczekac, nim się rozkula.
Czasami wpadam w kompleks małego silnika, bo ciagle gdzies czytam, że kiepski, że słaby, dlatego często ambitnie zrywam się pierwsza na skrzyżowaniu i nie raz zostawiam innych w tyle. Chyba, że ktos chce się pościgać a ma więcej mocy, to mnie łyknie
Nie boję sie też nim wyprzedzać, tyle, że nie robie tego na wariata i na styk. Ale ktokolwiek ze mną wsiada i pyta, jaki to silnik, to nie może sie nadziwić, że taki mały, a tak dobrze "ciągnie". Osobom z zapędami rajdowca oczywiście taki odradzam, bo jak sie depta, to ssie z baku sporo i z pewnością palić gumy nie pozwoli. Ale dla kogos, kto lubi jeździć spokojniej, rzadko przekracza 130, 1.4 bedzie dobry zarówno do miasta jak i na trasę i nie wypije dużo z baku.