Autor Wątek: Komunikat "check airbag"  (Przeczytany 75180 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

droko

• Gość
Komunikat "check airbag"
« dnia: 15 Listopada 2011, 16:39:23 »
Witam mam drażniący problem w swojej toyotce. Od czasu do czasu pojawia mi się komunikat "check airbag". Bywają dni że wcale nie zaświeci się a czasem non stop. Jak byłem na przeglądzie 150tyś, podpieli kompa, wybebeszyli wszystkie możliwe kable i nie za dużo się dowiedziałem. Jedna diagnoza brzmiała "czasem w tym modelu tak się dzieje" a druga to taka że możliwe iż do wymiany są lampki kontorolne (powyżej gałki zmiany biegów nie wiem jaką to ma nazwę). Faktycznie nie świeci się komunikat że poduszki są aktywne. Ale już lampki od alarmu mrygają normalnie. Stąd moje pytanie miał ktoś już taki problem? Ktoś pisał że przy corolli rozłączył na noc akumulator i znowu podpiął. Podobno pomogło. Proszę o ewentualne podpowiedzi co to może być za dziadostwo albo polecić jakiegoś specjalistę.

tom

• Gość
Odp: Komunikat "check airbag"
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Listopada 2011, 17:10:33 »
Słyszałem o facecie (od serwisanta ASO) ktory zamontował sobie w avensis T22 radio alpine i był tak mądry że podpiął zasilanie do kabla żółtego od airbagu. jezdził do serwisu ze mu sie pali błąd poduszki przez kilka miesięcy, ale w serwisie sie nie swiecilo. kiedys przypadkiem serwisant wlaczyl radio i kontrolka sie lekko zapaliła, jak podgłosił palilla sie mocno.

nie montowales jakiegos akcesorium? radia, DRL czy czegokolwiek innego?

droko

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Listopada 2011, 17:17:56 »
Faktycznie mam zamontowany zestaw głośnomówiący ale nie zauważyłem prawidłowości że jak jest włączony to świeci się kontrola poduszki. Dodatkowo poduszka zapala się nie w czasie jazdy tylko czasem zaraz po odpaleniu samochodu. No nic spróbuję przy nastepnej wizycie w serwisie zdemontować to dziadostwo może pomoże.

tom

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Listopada 2011, 18:51:55 »
jesli to "dziadostwo" nie ma napiecia z kabla co daje napiecie do poduszki to jego demontaż nic nie da

Offline new_user

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Maja 2012, 12:05:18 »
Faktycznie mam zamontowany zestaw głośnomówiący ale nie zauważyłem prawidłowości że jak jest włączony to świeci się kontrola poduszki. Dodatkowo poduszka zapala się nie w czasie jazdy tylko czasem zaraz po odpaleniu samochodu. No nic spróbuję przy nastepnej wizycie w serwisie zdemontować to dziadostwo może pomoże.

Cześć jestem nowy na forum, więc w pierwszych słowach witam wszystkich, a teraz konkretnie, też mam taki błąd z airbagiem  w swoim aurisie (1.4D4D Terra), do niedawna myślałem że zapala się on tylko wtedy gdy odpalę silnik  nie czekając na to aż zgasną wszystkie kontrolki, jednak wczoraj kontrolka od airbagu nie chciała zgasnąć w ogóle, ktoś ma jakiś pomysł o co z tym chodzi ??

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Maja 2012, 12:20:10 »
Sprawdź czy masz pod fotelem kabel z kostką, jeśi tak to  sprawdź dobrze jest połączony.

Jeśli tam wszystko gra masz dwie opcje:
-Pojechać i skasować, sprawdzić błąd na komputerze

-Odłączyć akumulator na minutę powiedzmy dla oczyszczenia komputera
(musisz na nowo też potem ustawić zapamiętane stacje radiowe

www.FotoSzopa.pl

Offline new_user

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Maja 2012, 12:37:51 »
dzięki, skorzystam na pewno z Twoich rad

Sprawdź czy masz pod fotelem kabel z kostką, jeśi tak to  sprawdź dobrze jest połączony.

Offline new_user

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Maja 2012, 21:28:28 »

hmm sprawdziłem kable pod siedzeniami i wydaje się że trzymają się sztywno w kostce (może trzeba posmarować styki ??)...

- co do kasowania błędu z komputera - to czy ten błąd na pewno jest zapisany w komputerze ??, jeśli tak by było to alarm powinien zapalać się za każdym razem tymczasem dzieje się to w sposób losowy... jeśli nie to wyprowadźcie mnie z błędu

- i jeszcze pytanie odnośnie odłączania akumulatora - czy można to zrobić tak bezkarnie ?? czy po odłączeniu nie trzeba "stroić" komputera - mam tu na myśli coś w stylu: przez minutę trzymać silnik na obrotach 1500 itp.

-

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Maja 2012, 21:32:17 »
nie trzeba

odłącz ujemną klemę, odczekaj 15' i podłącz ujemną klemę
przed tym upewnij się czy masz ew. kod do radia (jeśli jest)
po odłączeniu daj mu jakiś czas i pojeździj żeby się nauczył ponownie ustawień

styków się nie smaruje
TIIDA '09

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Maja 2012, 08:30:27 »
- co do kasowania błędu z komputera - to czy ten błąd na pewno jest zapisany w komputerze ??, jeśli tak by było to alarm powinien zapalać się za każdym razem tymczasem dzieje się to w sposób losowy... jeśli nie to wyprowadźcie mnie z błędu
nie jest zapisywany masz coś skopane :cool:
a co do tych kostek to najlepiej wszystko jest polutować na stałe i wtedy nic się nie zapala.
Miałem tak jak Ty i wywalenie kostek pod fotelami rozwiązało problem.

droko

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Maja 2012, 09:56:15 »
No i jak pomogły coś te odłączenie akumulatora? Bo u mnie dalej ten komunikat wyrywkowo się powtarza.

Offline new_user

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Maja 2012, 15:02:58 »
No i jak pomogły coś te odłączenie akumulatora? Bo u mnie dalej ten komunikat wyrywkowo się powtarza.

W końcu nie odłączałem tego akumulatora, problem pojawia się bardzo rzadko, w tym momencie przed uruchomieniem silnika czekam aż zgasną wszystkie kontrolki jak airbag nie zgasnie to przekręcam kluczyk jeszcze raz. W sumie teraz to skłaniałbym się do opcji że to kostki pod  siedzeniami psują sprawę

stasik

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Lipca 2012, 14:44:50 »
Witam,

mam ten sam problem w swoim Aurisie. Komunikat check airbag zapala się tylko wtedy kiedy samochód się nagrzej (temperatura pow 15 stopni). W zimę i chłodniejsze dni mam spokój...
Serwis Toyoty wykasował błąd, ale po przejechaniu ok 2km komunikat znowu się wyświetlił, odłączenie akumulatora to też tylko chwilowe rozwiązanie, tak samo jak wypięcie i wpięcie kostki pod fotelem.
Serwis Toyoty zasugerował wymianę wyświetlacza nad lewarkiem, ponieważ nie pali się kontrolka aktywnych poduszek, ale gwarancji nie dają, że to coś pomoże...czy ktoś może już coś więcej wie jak to naprawić???

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Lipca 2012, 14:58:03 »
tak samo jak wypięcie i wpięcie kostki pod fotelem.
jakiemu celowi miało by to służyć?

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Lipca 2012, 16:53:06 »
tak samo jak wypięcie i wpięcie kostki pod fotelem.
jakiemu celowi miało by to służyć?

Na przykład przetarciu zaśniedziałych styków wewnątrz kostki maruderze  :grin:

www.FotoSzopa.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl