Autor Wątek: Żarówka przednia przerywa, wykrecona z klosza świeci  (Przeczytany 18295 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Żarówka przednia przerywa, wykrecona z klosza świeci
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Stycznia 2012, 13:08:53 »
Nie wydaje Wam się, że w autach z automatycznym włącznikiem świateł żarówki będą miały krótszą żywotnośc? Gdy jest ciemno i załącza się sie silnik, światła się zaświecają, ale potem trzeba zegary przełaczyć w "tryb nocny", czyli przekręcamy włącznik świateł i światła gasną i zaraz z powrotem z powrotem się zaświecają. Czyli następuje znacznie więcej zapaleń żarówek, niż w autach, które automatycznego włącznika nie mają.
"With Oden on our side..."

Offline dominikalp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Stycznia 2012, 13:18:08 »
[...]ale potem trzeba zegary przełaczyć w "tryb nocny"[...]
Tylko w modelach po liftingu. W wersji 2007 wydaje mi się nie ma takiej potrzeby.

[...]czyli przekręcamy włącznik świateł i światła gasną i zaraz z powrotem z powrotem się zaświecają.[...]
Hmm.. światła automatycznie włączają mi się, gdy alternator zaczyna ładować. Po przekręceniu włącznika świateł nic się nie dzieje. Po za tym, że utrzymuje się nawyk i wygodniej się załącza kierunkowskazy :)
Auris II TS HSD 2018. Wcześniej: Auris I FL 1.6 2011, Auris I 1.6 2007, Yaris 1.0 2002

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Stycznia 2012, 16:25:29 »
[...]ale potem trzeba zegary przełaczyć w "tryb nocny"[...]
Tylko w modelach po liftingu. W wersji 2007 wydaje mi się nie ma takiej potrzeby.
W trybie nocnym zapalają ci się podświetlenia wszystkich kontrolek, przygasa w zegarach (jak sobie ustawisz), no i można długich wtedy używać.
Ja się staram zawsze szybko przekręcić dźwigienkę, tak, że nawet nie widać przygaśnięcia świateł

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Stycznia 2012, 20:09:13 »
...Tylko w modelach po liftingu. W wersji 2007 wydaje mi się nie ma takiej potrzeby...

No ja mam wersję przed liftingiem (czyli tą ładniejszą... wiem, wiem, o gustach się nie dyskutuje :grin:) i jednak jest taka potrzeba. Tak jak pisze powyżej Jarod, jeśli nie przełączymy zegarów w tryb nocny, to po pierwsze trzeba by w okularach słonecznych nocą jeździć bo tak zegary dają po oczach, a po drugie byłyby nie podświetlone przyciski na kokpicie. Tak jest w roczniku 2008, chyba że u Ciebie w 2007 jest to jakoś inaczej rozwiązane.

Offline dominikalp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Stycznia 2012, 08:27:17 »
Dziwne. Sprawdziłem organoleptycznie. U mnie automatyczny włącznik aktywuje to o czym piszecie (możliwość używania długich, podświetlenie kokpitu). Jedynie przygaszania zegarów nie sprawdzałem. W zasadzie przełączenie dźwigienki nie powoduje nic więcej. Automat dokładany w ASO przy zakupie. Model który można włączać / wyłączać kombinacją zapłonu i przełącznika.
Auris II TS HSD 2018. Wcześniej: Auris I FL 1.6 2011, Auris I 1.6 2007, Yaris 1.0 2002

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Stycznia 2012, 08:59:56 »
Hmm... a nie piszemy czasem o dwóch różnych rzeczach? :| U Ciebie ten włącznik załącza światła po zmroku, natomiast po zapaleniu silnika w dzień musisz je włączać tradycyjnie? Bo ja mam tak (i kolega Jarod zdaje się też), że po załączeniu silnika światła same się zaświecają i zegary świecą w "trybie dziennym" (czyli mocniejsze podświetlenie, przyciski kokpitu wygaszone). Gdy się ściemnia przełączamy tylko zegary w "tryb nocny" (liczniki przygasają trochę, zaświecają się kontrolki i podświetlenie przycisków kokpitu). Innymi słowy u nas świateł mijania nie da się wyłączyć, zgodnie z obowiązującymi przepisami świecą zawsze.

Offline dominikalp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Stycznia 2012, 09:12:43 »
Nie. Wygląda na to jakby u mnie cały czas działał tryb nocny. Nawet w środku dnia. A manualne przełączenie wajchą przy kierownicy nic nie zmienia.

Offline Carlo

• Toyot Leżący
  • *
wymiana przedniej żarówki
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Stycznia 2012, 00:40:07 »
Od ponad miesiąca jestem właścicielem aurisa 1,6 132km. Póki co nie mam z nią żadnych problemów, super samochód. Pytanie czysto teoretyczne, myślę, że warto znać na nie odpowiedź zawczasu. Serwismen powiedział mi przy zakupie, że w przypadku przepalenia się jednej z żarówek w przednich kloszach jej wymiana na własną rękę oczywiście nie unieważni gwarancji, ale jest praktycznie niemożliwa. Czy próbował już ktoś ją wymieniać? Jak to zrobić?
Pozdrawiam!

Robsajson

• Gość
Odp: wymiana przedniej żarówki
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Stycznia 2012, 01:16:15 »
A w domu też nie wymienisz sam żarówki tylko czekasz na fachowca?
Akurat z wymianą w nowych autach jest tylko problem z dostępem do niej i nic poza tym.Czasami trzeba wyjąć akumulator aby mieć lepszy dostęp.

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: wymiana przedniej żarówki
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Stycznia 2012, 12:26:31 »
...w przypadku przepalenia się jednej z żarówek w przednich kloszach jej wymiana na własną rękę oczywiście nie unieważni gwarancji, ale jest praktycznie niemożliwa...

Nic bardziej mylnego. Ja wymieniam sam i nie mam z tym żadnego problemu, nawet ostatnio po ciemku :grin: Trwa to chwilę. Są oczywiście auta, w których trzeba coś rozebrać, żeby się do żarówek dobrać (chociażby Renault Modus), ale ani Auris, ani Corolla do nich nie należą.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl