Autor Wątek: camry 2.2 a automat  (Przeczytany 38422 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Michael76

• Gość
Odp: camry 2.2 a automat
« Odpowiedź #45 dnia: 14 Lutego 2012, 15:41:25 »
No wiec tak ja mam wlanego obecnie mobila atf 220 a mechanik u którego byłem twierdził zeby nalac ten sam olej czyli mobil atf o lepkości 70.Czy jest sens takiej wymiany ??.Pozdrawiam

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #46 dnia: 14 Lutego 2012, 15:58:34 »
Mobil ATF 220 to właśnie DEXRON II i taki powinien być.
Nie ma się, co zagłębiać w jego lepkości, bo tych w specyfikacji oleju jest kilka.
Jeśli twierdzi, że DEXRON IID ( chyba o tym myśli) będzie lepszy, nie próbuje.
Nie pakuj się przypadkiem w oleje syntetyczne, zbędny wydatek a nie będzie cudu.

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 14 Lutego 2012, 18:45:41 »
No wiec tak ja mam wlanego obecnie mobila atf 220 a mechanik u którego byłem twierdził zeby nalac ten sam olej czyli mobil atf o lepkości 70.Czy jest sens takiej wymiany ??.Pozdrawiam

Czyli wlałeś odpowiedni olej.Olej na którym te skrzynie jeżdżą świetnie. Moim zdaniem szkoda robić sobie kolejnych kosztów...
Mobil ATF 220 to właśnie DEXRON II i taki powinien być.
Nie ma się, co zagłębiać w jego lepkości, bo tych w specyfikacji oleju jest kilka.
Jeśli twierdzi, że DEXRON IID ( chyba o tym myśli) będzie lepszy, nie próbuje.
Nie pakuj się przypadkiem w oleje syntetyczne, zbędny wydatek a nie będzie cudu.
Agiless czym różnią się wymienione przez Ciebie oleje??? tzn. DEXRON II / DEXRON IID

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #48 dnia: 14 Lutego 2012, 20:25:01 »
Cytuj (zaznaczone)
Agiless czym różnią się wymienione przez Ciebie oleje??? tzn. DEXRON II / DEXRON IID

Mają trochę inna specyfikację, dokładniejsze info. znajdziesz w necie,nie znam tego na pamięć, sorry. Ma właśnie mniejszą lepkość, ale nie do wszystkich skrzyń można go stosować. Przy zmianie oleju na inny dopuszczalny z tego co pamiętam potrzeba ok. 15ltr żeby zrobić to odpowiednio. Warunek, sprawna skrzynia.

Poprawiłem cytowanie. M
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2012, 21:23:17 wysłana przez marcinm »

Offline milkiwaj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 15 Lutego 2012, 18:12:43 »
a ja mam w instrukcji swojej Camry Dextron III, taki też miałam zalany po remoncie i teraz też będzie na taki wymieniany...

skąd więc wam II się wzięła? o D nie wspominając ;)

pozdrawiam
... jeśli eksperyment działa, to znaczy, że coś musiało pójść nie tak...

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #50 dnia: 15 Lutego 2012, 19:43:57 »
a ja mam w instrukcji swojej Camry Dextron III, taki też miałam zalany po remoncie i teraz też będzie na taki wymieniany...

skąd więc wam II się wzięła? o D nie wspominając ;)

pozdrawiam

Gwoli ścisłości, nie Dextron a DEXRON.
Co prawda nie mam instrukcji do swojego samochodu, ale informacje mam (i nie tylko ja) z manuala do skrzyni A140E i stoi tam wyraźnie DEXRON II.
Oczywiście można zalać tą skrzynię III, ale pod warunkiem, że jest całkowicie sprawna a najlepiej jak w Twoim przypadku po generalnym remoncie.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #51 dnia: 15 Lutego 2012, 20:04:42 »

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby lać Dexrona III, bo spełnia dokładnie te same normy, co II i IID, ale mniej się pieni.
3VZ.pl

Offline milkiwaj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 22 Lutego 2012, 22:09:19 »
Rzeczywiście, mnie coś na mózg padło... II

Dziś odebrałam autko od tego poleconego mechanika na Słowackiego 83 w Gdańsku, miał wyregulować zawory, wymienić olej w skrzyni i podciągnąć jakiś pasek koło koła...

Niby wszystko super, auto przy nim na benzynie równo i cicho. Zapłaciłam i do domu... Przełączam na gaz i masakra... obroty spadają poniżej 600, przy hamowaniu gaśnie... kurde, trzeba koniecznie wyregulować gaz, pewnie nie ogarnia nowych ustawień zaworów, tak sobie myślałam i spokojnie na benzynie wróciłam do domu

wieczorem do stajni, pech, nie wzięłam telefonu... testuję czy na benzynie wszystko działa i super, cicho silnik pracuje, skrzynia miękko zmienia, trochę podgoniłam gdzieś do 100km i zawał... zaczęło autem rzucać, jakby silnik chciał wyskoczyć, tak do przodu szarpać... przestraszona przełączyłam na gaz, silnik się uspokoił, do świateł oczywiście, gdzie zgasł, bo nie zdążyłam utrzymać na N obrotów  :|

może jakiś syf z rezerwy?? z duszą na ramieniu na pierwszą stację po nosem i dawaj 15litrów beni... zapaliłam, powoli ruszyłam, jakoś z ociąganiem bieg wskoczył, albo już miałam omamy... te kilka km do stajni niby było gładko, chwilowe jakby zamulenia na gazie, jakby sprzęgło łapało?? No ale jak wracałam ze stajni to się spłakałam... skrzynia wariuje... CZY KAŻDY MECHANIK KTÓRY DOTKNIE SIĘ DO MOJEGO AUTA MUSI JE ZEPSUĆ?!

on miał tylko zmienić olej! co mogło się stać? Dziś już się nie dodzwonię, jutro od rana będę go gnębić

Offline michalck81

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 22 Lutego 2012, 23:38:29 »
Skrzynka wariuje, tzn? Przeciąga biegi, szarpie, przełącza bieg wcześniej? Olej w dyfrze też zmieniał (ewentualnie na jaki)?
Sprwadź stan oleju w skrzynce (sądzę, że wiesz jak) i pojeździj trochę na Pb, zobaczysz czy praca na Pb jest stabilna, jeśli nie - trzeba zrobić z tym porządek. Jak silnikiem telepie to i skrzynką będzie.

Offline milkiwaj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 23 Lutego 2012, 00:01:57 »
Zdziwił mnie tym, że w dyferencjale był inny olej, żółty, przecież to się chyba miesza, no i nie znalazł magnesów w misce...

wymienił olej w Dyfrze na tego mobila, tak że w całej skrzyni jest już tylko dexron II

na jałowym na benzynie jest świetnie, problemy pojawiają się w czasie jazdy/hamowania przez chwilę, a potem jest miękko, najgorsze jest to rzucanie silnikiem :(, przy ostrzejszym przyhamowaniu obroty spadają i potem na hamulcu są krótkie spadki obrotów i drgania

przy zmianie biegów jest płynnie, zrzucałam Overdrive, przerzucałam na 2 i L, ale jest to czucie na pedale gazu, że pomimo dodawania gazu coś tam się mieli i dopiero po chwili łapie i zaczyna ciągnąć...

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #55 dnia: 16 Kwietnia 2012, 16:44:34 »
Choć Michael76 nic nie pisze, nabazgram coś od siebie.
Skrzynię „odkupiłem” i wczoraj rozkręciłem.
Po standardowym spuszczeniu oleju było go w bańce może litr, w konwerterze jest również litr może 1 ½, w skrzyni może jeszcze litr, gdzie reszta??. Kolega pisał coś o wymianie filtra i uszczelki przy okazji wymiany oleju. Z całą odpowiedzialnością napiszę, że filtra ani uszczelki „fachowiec” nie wymienił, o oleju trudno powiedzieć. Filtr zaszlamiony, magnesy były zarośnięte do dwukrotnej objętości, skrzynia wewnątrz zapiaszczona, jestem w szoku normalnie.
Po rozkręceniu też nie ciekawie, tarczki cierne hamulca wytarte do blachy, jedna sztuka prawdopodobnie po złej naprawie ma wyłamane wszystkie wewnętrzne ząbki. Metalowy pierścień dystansowy hamulca potargany, kolejny pierścień dystansowy z teflonu pęknięty i latający w koszu.
Trudno wyczuć czy skrzynia dogorywała, czy wykończyła ją „wymiana” oleju, na pewno przyczyniła się do uszkodzenia tarczek.
Polecam wszystkim, którzy posiadają AT wymianę oleju samemu albo niech wymieniają w naszej obecności.
Fotki  z oględzin zwłok powklejam wieczorem.

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 16 Kwietnia 2012, 16:51:37 »
Choć Michael76 nic nie pisze, nabazgram coś od siebie.
Skrzynię „odkupiłem” i wczoraj rozkręciłem.
Po standardowym spuszczeniu oleju było go w bańce może litr, w konwerterze jest również litr może 1 ½, w skrzyni może jeszcze litr, gdzie reszta??. Kolega pisał coś o wymianie filtra i uszczelki przy okazji wymiany oleju. Z całą odpowiedzialnością napiszę, że filtra ani uszczelki „fachowiec” nie wymienił, o oleju trudno powiedzieć. Filtr zaszlamiony, magnesy były zarośnięte do dwukrotnej objętości, skrzynia wewnątrz zapiaszczona, jestem w szoku normalnie.
Po rozkręceniu też nie ciekawie, tarczki cierne hamulca wytarte do blachy, jedna sztuka prawdopodobnie po złej naprawie ma wyłamane wszystkie wewnętrzne ząbki. Metalowy pierścień dystansowy hamulca potargany, kolejny pierścień dystansowy z teflonu pęknięty i latający w koszu.
Trudno wyczuć czy skrzynia dogorywała, czy wykończyła ją „wymiana” oleju, na pewno przyczyniła się do uszkodzenia tarczek.
Polecam wszystkim, którzy posiadają AT wymianę oleju samemu albo niech wymieniają w naszej obecności.
Fotki  z oględzin zwłok powklejam wieczorem.

nom to miło...  :thumbdown: a co na to kolega Michael76?

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #57 dnia: 16 Kwietnia 2012, 17:03:03 »

Nie wiem co zrobi, info dostał, może napisze.
Najgorsze jest to, że weź tu teraz udowodnij cokolwiek że fachman naraził Cię na koszty. Auto przed wymianą oleju normalnie jeździło. Pompa oleju wygląda dobrze o dziwo, panewki również, muszę jeszcze załapać obieg  oleju w tej skrzyni.

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 16 Kwietnia 2012, 18:43:54 »

Nie wiem co zrobi, info dostał, może napisze.
Najgorsze jest to, że weź tu teraz udowodnij cokolwiek że fachman naraził Cię na koszty. Auto przed wymianą oleju normalnie jeździło. Pompa oleju wygląda dobrze o dziwo, panewki również, muszę jeszcze załapać obieg  oleju w tej skrzyni.
Z tego co kojarze, to on kupił już camry z jakąś wadą ASB...  więc może po prostu to ją wykonczyło. W tej sytuacji zastanawiam się, czy przyczyną całkowitego rozpadnięcia się skrzynki, nie było czasem niedbalstwo mechanika, który zrobił płukankę nie czyszcząc, lub wymieniając filtra i magnesu, a z drugiej strony skoro tyle szlamu i syfu to skrzynka już swoje przeszła. Po prostu o wszystko należy dbać i oleje wymieniać, potem takie efekty zbierają nowi nabywcy ;/

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #59 dnia: 16 Kwietnia 2012, 23:32:24 »
Obiecane fotki:

Ilość oleju po spuszczeniu

Zestaw kosza hamulca, jedną widać łysą, ale reszta też po jednej stronie zjechana.

Pierścień dystansowy

Efekt niewłaściwego montażu kosza hamulcowego

Piasek na elementach

Miska po rzekomej wymianie oleju, filtra i uszczelki

Magnez, wyczyszczony i zarośnięty

Filtr, który podobno niedawno był wymieniany, połowa wyczyszczona
Uszczelka na filtrze wygląda jak by miała 200 lat

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl