Autor Wątek: Kilka pytań  (Przeczytany 15058 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
Odp: Kilka pytań
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Stycznia 2012, 18:59:31 »

Ha Marcin dlaczego toyota zrezygnowała z 3vz i zaczęła wstawiać 1mz ? Dla psikusa ? Może by zrobić Ci na złość ?

Dla oszczędności kryzysowych  :-P

www.FotoSzopa.pl

xvito

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Stycznia 2012, 19:26:22 »
Pojeździmy zobaczymy, jak na razie 1mz mnie nie zawiódł. Za parę miesięcy się okaże   <kawusia>

Szkoda że tak mało osób się wypowiada na temat 1mz.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Stycznia 2012, 19:44:27 »
A co tu się wypowiadać,na ogół panuje opinia że Toyki są nie do zaje...(każdy kończy jak mu pasuje ) Z autopsji,dość krótkiej,rok zaledwie,ale zawsze,potwierdzam. Przy dojczach już nie raz dostawał bym zawału.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Stycznia 2012, 21:19:18 »
Panowie, nie ma się, co podniecać, każdy będzie bronił to, co ma, tak było i będzie.
Kupując autko przeważnie mamy coś upatrzone i tego się trzymamy. Jeśli jakimś cudem trafimy na ładny i zadbany egzemplarz np. V6 to raczej nie będziemy się zastanawiać czy jest to 1MZ czy 3VZ, ważne żeby był ok. Przynajmniej ja bym tak zrobił, powiem więcej, gdybym miał wybór brałbym 1MZ. Oczywiście będą pytania: dlaczego, a znasz się na nim etc.. Przyznaję, że jeździłem na tym silniku tylko jeden raz, Sienną z 1999r. Znam osobiście właściciela (w zasadzie jesteśmy umówieni, że w przypadku sprzedaży biorę, chyba, że będzie chciał jakieś kosmiczne pieniądze, wtedy A6) i stan techniczny auta. Jest zagazowana i przyjęła to na maskę, zero problemów.
Marcinm, wiadomo, ma górę gratów do tego, zna na wylot, śpi, je na silniku, podczas bzykania w aucie pewnie włącza silnik  <diabel> ……. , jest góralem.

Offline michalck81

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Stycznia 2012, 21:37:45 »
Pojeździmy zobaczymy, jak na razie 1mz mnie nie zawiódł. Za parę miesięcy się okaże   <kawusia>Szkoda że tak mało osób się wypowiada na temat 1mz.
No bo co tu pisać, cewki zamiest kabli WN, podwójna miska olejowa zamiast jednej, aluminiowy short block zamiast żeliwnego, brak chłodnicy oleju (wolałbym mieć), 3-cia sonda lambda (nie wiem po kij, bo z padniętą nie ma różnicy w spalaniu i czasach wtrysków, może minimalna), świece platynowe zamiast zwykłych, dłuższy pasek rozrządu, inna pompa wody, termostat po drugiej stronie bloku, plus 2x więcej kabli (tak na oko) niż w 3VZ, i oczywiście sprzęgnięta A541e bez możliwości wyboru z manualem (tego nawet w Erze nie dostaniesz, wyłącznie u Marcina :grin: ), bla bla bla, wszystko ma Marcin w małym palcu, tak jak napisał AGILESS.
Silnik jak silnik, trochę elektroniki, trochę wiecej niż 3VZ <diabel>

Ja mam 1MZ i przejechałem nim zaledwie 40kkm... i tyle. Auto odpala, jedzie, oleju nie bierze, wycieków (już) nie ma, ma jakieś tam przyspieszenie, ale jest to zwykły silnik, którego brzmieniem, czy tam nie wiem czym jeszcze, nie ma się co podniecać. Równie dobrze mógłbym mieć pod maską 3VZ jak i starszy 2VZ (wg mnie oba brzmią 100 razy lepiej niż 1MZ).

Auto jak auto, silnik jak silnik, a rozpętała się mała burza w szklance wody, i w ogóle jakaś taka nerwowa atmosfera się zrobiła...
Jestem zwolennikiem prostoty, jednak trafiłem zadbaną Camry z 1MZ i taką jeżdżę. I powiem, że zżyłem się z tym autem, ale mimo wszystko to tylko auto, nabierzmy też dystansu.

Do podniety są inne silniki, bo - powiedzmy sobie szczerze - 3-litrowy motor jest w sam raz do sprawnego poruszania się po mieście i terenach podmiejskich, bo na normalnej trasie (autostrada) to jest przeciętniak.

Panowie jeździjmy Naszymi Camry jak długo się da i dbajmy o nie, bo są to auta naprawdę wygodne i niezawodne, bez względu na posiadany silnik, jednak pod warunkiem bieżącego serwisu.
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2012, 21:44:03 wysłana przez michalck81 »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Stycznia 2012, 11:39:48 »
Ha Marcin dlaczego toyota zrezygnowała z 3vz i zaczęła wstawiać 1mz ? Dla psikusa ? Może by zrobić Ci na złość ?

Myślę, że nie dlatego, bo kiedy Toyota wprowadzała 1MZ, to ja ciągnąłem koleżanki za warkocz, acz wiedziałem już, że istnieje model Camry, i już wtedy mi się IIIgen podobała.

Z 1MZ poszło o kilka rzeczy :

1) ekologia ( ULEV )
2) masa - 1MZ jest sporo lżejszy
3) OBD2 - łatwiejsza diagnostyka : wystarczy podpiąć pierwszy lepszy tester i już wiemy, gdzie szukać

Ogólnie 1MZ ma sporo usprawnień, jeśli chodzi o kwestie elektryczno-elektroniczne, jednak pod względem serwisu jest po prostu nędzny.

Żeby się zbytnio nie zagłębiać, to podam dwie rzeczy :

1) wymiana świec - w 3VZ JEST możliwa bez targania kolektora, i trwa w ten sposób mniej, niż godzinę, w 1MZ nie ma takiej szansy

2) rozrząd, a dokładniej pompa wody - w 3VZ odkręcamy pompę i ją wymieniamy, w 1MZ odkręcamy również kółka wałków rozrządu, ściągamy blachę osłonową, i wtedy dopiero możemy wyjąć pompę

Pominę kwestię nadaktywnego EGRu, potrafiącego doprowadzić silnik do takiego stanu :

Przerobiłem już tych silników dziesiątki, i nigdy, ale to przenigdy nie widziałem tak zasyfionego 3VZ, a 1MZ już kilka.

Kolejną rzeczą, poruszaną już, jest masa - 1MZ z manualem nie ma trakcji przez pierwsze dwa biegi, bo jest za lekki w stosunku do tego, co jest w stanie przekazać na koła. 3VZ nie ma tych problemów. IIIgen wychodziły jako 1MZ z E53, ale widziałem tylko jedną taką Camry. W IV gen były już 1MZ z E153, więc da się dostać manualną, ale jest ciężko.

===================================================================================

Cytat: Filu
Dla oszczędności kryzysowych

Na pewno nie. Wyprodukowanie 1MZ kosztuje nieporównywalnie więcej, niż 3VZ, biorąc pod uwagę choćby materiały, czy konieczność tulejowania bloku.

Cytat: AGILESS
wiadomo, ma górę gratów do tego, zna na wylot, śpi, je na silniku

Owszem, ale akurat nie dlatego mówię, że 3VZ jest lepszy, "bo ja go mam", tylko dlatego, że mam bezpośrednie porównanie dwóch modeli silników ( wliczając w to trzy, czy cztery generacje 1MZ ).

Też kiedyś piałem peany na temat 1MZ, wystarczy popatrzeć na moje posty sprzed kilku lat. "A bo ma cewki", "a bo ma 20Nm więcej", "a bo ma nowszy automat", "a bo jest aluminiowy", i takie tam bzdety.

A potem poznałem go bliżej, miałem okazję porobić przy nim, i czar prysł.

Cytat: michalck81
świece platynowe zamiast zwykłych

3VZ też ma przewidziane platynowe, ale równie bezproblemowo jeździ na zwykłych, tylko mnie nie chciałoby się ich wymieniać co 15kkm.

================================================================================

Jedno jest pewne - dla przeciętnego mechanika 1MZ jest lepszy - bo można podpiąć tester, a diagnozowanie OBD1 zajmuje sporo więcej czasu, i jest dużo trudniejsze.

I końcowe, z punktu widzenia użytkownika : nie licząc wycieczek cudzymi Camry ( a idzie to w dziesiątki kkm ), zrobiłem ponad 300kkm moimi Camry, 190kkm na 2.2, 15kkm na 2.0, 125kkm na 3VZ. Check zapalił mi się dwa razy - raz, jak nie podpiąłem czujnika spalania stukowego w 2.2, i raz, kiedy zrobiłem dokładnie to samo w 3VZ.

A w 1MZ - lambda, grzałka lambdy, trzecia lambda, EGR, cewka, czujnik położenia wałka ( choć akurat bez niego odpala ), i co tam jeszcze popadnie  <diabel>

Reasumując - każdy swoje chwali, i niech tak zostanie, a ja pozostanę na drzewie, ciężkim i żeliwnym, i będę Wam naprawiał te wszystkie cudowne nowości :grin:
3VZ.pl

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Stycznia 2012, 13:41:34 »
I fajnie.Dodam jeszcze bo nie przeżyje:"Do podniety są inne silniki"owszem są,super nowoczesne,o potężnych mocach,i [cenzura] fajnie wysilone. Żywot ich jest gwałtowny i krótki,niestety.Nasze biedne 3vz i1mz mocy takich nie posiadają ale do zdechnięcia im za to  nie pilno.Co do autostrad,obowiązuje 140km,dla naszych bidoków żadna to prędkość prawda?Przyzwoicie utrzymane brykać mogą dużo,dużżżo szybciej. Przyśpieszenie przy tej masie też niczego sobie. Dziwi mnie tylko,dlaczego skośnoocy geniusze powymyślali takie dziwne moce,180-pare,190-pare. Nie można to było dla równego rachunku dać po 200-sta? Reasumując,to auto do przeciętniaków raczej nie należy!(Te auta budowały legendę Toyoty) Moja cna małżonka, ostatnio stwierdziła że jest niestety drugą miłością,pierwsza stoi w garażu.(Bez komentarza)

Offline redbull

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Stycznia 2012, 14:20:40 »
A moim zdaniem Camry idą co najmniej słabo 2.2 jak dobrze sie rozbuja w okolice 200 to jest cud 3.0 niewiele lepiej. Do BMW nie ma nawet co porównywać jeżeli chodzi o osiągi.
Wogóle 2.2 powyżej 160 to jest męka pańska.
była camry le 2.2 usa
był avalon I xls 1mz canada

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Stycznia 2012, 15:13:47 »
To kup se Będziesz Miał  Wydatki. Ja nie narzekam,do 2 paczek nie muszę jej bujać Bóg wie jak długo,zaś żeby nie przekroczyć 160 to się muszę pilnować bo wskakuje moment. I pewnie nie jestem wyjątkiem. Osobiście nie przepadam za beemkami.  A jeśli chodzi o osiągi nowych kamraków oglądałem ostatnio uliczny między 3,5 l kamrakiem a 4l  beemką, Będziesz miał wydatki,wąchała spaliny.(Pojemność o 0,5l większa,co ty na to??

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Stycznia 2012, 15:17:17 »
BMW więcej waży,ma krótkie przełożenia i inny moment na poszczególnych biegach.

Offline redbull

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Stycznia 2012, 15:34:52 »
Weźmy pod uwage np. Camry 2.2 IV gen i BMW 523 dużo gorsze osiagi Camry zawiecha też gorsza w sumie to wszystko gorsze. W niczym nie dorównoje niemieckej bryczce. To samo np. Camry 3.0 i BMW 528 całkiem inna bajka. to samo jak byś porównał do audi a6
a co do wydatkow to niemieckie auta sie nie psują tak słyszałem :)
była camry le 2.2 usa
był avalon I xls 1mz canada

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Stycznia 2012, 15:35:25 »
Zgoda. Zresztą kamraka nie stworzono do bicia rekordów. Pies drapał szybkość(Bo gdzie,na tych 3 na krzyż autos...) Ważne że po to zaglądam pod maskę aby pogłaskać ją po kolektorze,a nie po to by dłubać w silniku bo się znowu coś zje....o.

--------------

Też tak długo myślałem o niemieckiej niezawodności,mimo że ręce opadały,a portfel chudł w oczach. HA,ha,ha,nie psują się ,a to dobre. Przy kamraku nie mam problemów,a w tych cholernych dojczach ciągle coś wyskakiwało.(Miałem kilka pasków,pies je trącał) (No chyba że miałem wyjątkowego pecha)(W co nie wierzę)
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2012, 18:14:00 wysłana przez SZYMON14 »

Franz

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Stycznia 2012, 12:28:38 »
A moim zdaniem Camry idą co najmniej słabo 2.2 jak dobrze sie rozbuja w okolice 200 to jest cud 3.0 niewiele lepiej. Do BMW nie ma nawet co porównywać jeżeli chodzi o osiągi.
Wogóle 2.2 powyżej 160 to jest męka pańska.
Tu bym nie hamletyzował tak bardzo. Moja V6 odejście ma, że ja cię przepraszam. Poniżej 9s do setki( w automacie) a jak się rozpędza to tylko bat od anteny gnie się do gleby. Nawet ostatnio zrobiły mi się dziury w fotelach( od tyłka), bo takie miałem przeciążenia przy starcie. Jedyne co jej gorzej wychodzi to hamowanie. Jak jej się zrobiła dziura w kolektorze wydechowym to wysiadały wszystkie V8 z Plymouth Barracuda na czele, nie wspominając o BMW. Taki to miała piękny klang.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Stycznia 2012, 12:37:09 »
Masz u mnie krzynkę browca.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 05 Stycznia 2012, 18:30:00 »
Skoro już wszystko uzgodnione między wami ,proponuję zakończyć OT  <zolta>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl