Autor Wątek: Kilka pytań  (Przeczytany 15058 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

LuzaQ

• Gość
Kilka pytań
« dnia: 01 Stycznia 2012, 18:55:32 »
Witam. ostatnio noszę się zamiarem kupna camry 3.0 v6 rocznik w granicach 94

mam w związku z tym kilka pytań

jaka jest najlepsza instalacja dla tego silnika

oraz w jakich cenach mogę kupić używaną instalacje dla teg modelu ?

przy okazji kupię takie auto w miarę w dobrych pieniądzach :)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Kilka pytań
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Stycznia 2012, 20:25:25 »
Rocznikiem się nie sugeruj, tylko stanem samochodu. Przy autach 5-letnich jest różnica, czy ma 2, czy 6, ale przy 15-20 -letnich nie ma to najmniejszego znaczenia.

Szukaj europejczyka po sierpniu 93. Nie pchałbym się w 1MZ.

Gaz tylko na wtrysku, i ważniejsze od tego "jaki", jest to, kto montował i stroił.

Montaż używanej instalacji to spore ryzyko, a nowa nie kosztuje jakoś wybitnie dużo. Do tego coś się pozmieniało w przepisach, i ( o ile dobrze pamiętam ) nie ma jak założyć instalacji używanej. Chyba, że kupisz auto już zagazowane, i jedynie podmienisz podzespoły, wtedy mało kto zwróci na to uwagę.

"Dobre pieniądze" to dla każdego zupełnie inna suma.

Po raz kolejny powtarzam, że dobra IIIgen kosztuje 10kzł, niezależnie od ceny zakupu.

3VZ.pl

LuzaQ

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Stycznia 2012, 20:43:15 »
Dzięki za konkretną odpowiedz...

btw.. po przeczytaniu twojego tematu ruina americana zrozumiałem po częsci co to znaczy być fanem marki..

pozdrawiam.

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Stycznia 2012, 20:51:51 »
Kolega zakładał instalację sekwecyjną do 1mz, jakieś 3 tyg. temu kosztowała go ta impreza 2.5k. Faktem jest, że jak to widziałem to raczej najniższa półka, ale dość fajnie mu to wystroili i lata jak należy narazie <diabel>

Co do instalacji używanek gra jak dla mnie nie warta świeczki (sam o tym myślałem, do mojej kluchy MV6): po 1) koszt używki kompletnej to okolo 1000zl, 2) nie wiesz co kupujesz (kwestia sprawności), 3) jest patent na wbicie w dowód używki, ale musi mieć kwity koszt 1000zł z montażem. ( znalazłem gaziarza, który podjąłby sie takiego czegoś)
Z sumuj.. policz... nie masz żadnej gwarancji.
Marcinm ma racje,że najważniejsze jest wystrojenie... co nie każdy, a właściwie nie liczny monter instalacji potrafi zrobić tak jak się należy, a jak usłyszy V6 i aŁŁtomat, to grono zawęża sie na kilku-kilkunastu w polsce.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Stycznia 2012, 21:09:56 »

xvito

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Stycznia 2012, 12:13:25 »
marcinm dlaczego odradzasz 1MZ ? Mi sprawuje się świetnie ten silnik na sekwencyjnej instalacji firmy krzak  <diabel> (15 L podtlenku eLPiGi)
dziadek_tadeusz tą co pokazałeś to chyba jest jakaś ruina, bo stoi na alledrogo sporo czasu.

LuzaQ przed zakupem jedz na stacje diagnostyki, lepiej wydać 150 zł niż potem 1500 :)

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Stycznia 2012, 12:24:50 »
Na allegro to ona jest z miesiąc, czasami pojawia się taka czerwona co była na allegro jak ja swoją kupowałem 5 lat temu.

I wnosisz, że ruina po tym, że jest długo na allegro? Na zdjęciach wygląda lepiej niż Twoja.

xvito

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Stycznia 2012, 02:37:58 »
dziadek_tadeusz zraniłem Twoja uczucia ? Kilka pytań do Ciebie mam:

1. Jest więcej niż miesiąc bo zanim swoja kupiłem to ją oglądałem.
2. Ja nie twierdzę że moja jest ładniejsza, nie wiem skąd to wziąłeś.
3. Przyciemnionymi szybami i stodołą ? Sorry ale mnie to odrzuca
4. Sprzedajesz samochód z oc przegladem i z lpg i w dobrym stanie za 3200 do negocjacji ? Ja bym wolał sprzedać znajomemu ale trupa lipa wciskać więc lepiej na alledrogo.
5. Napisałem "chyba jest jakaś ruina" bo widzisz osobiście nie oglądałem jej, ale wiem że za takie pieniądze to poszła by od razu. Dlatego napisałem także by sprawdził ją na stacji diagnostyki.

LuzaQ jak nie chcesz się władować to nawet nie patrz na oferty poniżej 5 tysięcy.
Ja oglądałem kilka "landrynek" i niestety 2 na 6 przeszły by przegląd.
Chyba że masz garaż, i zapał do naprawy.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Stycznia 2012, 11:27:24 »
marcinm dlaczego odradzasz 1MZ ?

Pisałem już o tym nie raz, i nie dwa. Po prostu nie lubię tego silnika za wiele cech, począwszy od kwestii konstrukcyjno-naprawczych, na odczuciowo-użytkowniczych skończywszy.

Mi sprawuje się świetnie ten silnik na sekwencyjnej instalacji firmy krzak  <diabel> (15 L podtlenku eLPiGi)

Jesteś zarejestrowany na forum od niecałego miesiąca, a parę dni temu "przedstawiłeś nowy nabytek", więc zadam pytanie : jak długo Ci się tak "świetnie sprawuje" ten silnik, i czy to, że pali 15 na 100 gazu, to jest taka wielka zaleta silnika samego w sobie ?

3VZ.pl

xvito

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Stycznia 2012, 12:29:55 »
Marcin pomyśl, jestem na forum od miesiąca, czyli mam już ten samochód od tego czasu a nawet i więcej.
Wiec miesięczny test jazdy dzień w dzień (no prawie).
-15 L gazu przy 3 litrowym - tak to jest zaleta
- nie ubyło ani kropelki oleju
- nie widać wycieków
- kultura pracy (ale to już ma chyba każda V-ka)
- nie chce mi się wymieniać dalej

Fakt zaraz pewnie mnie oświecisz że nie jeździłem 3vz , to fakt ale oglądałem i nie trafiłem na zdrowego.

Forum jest do wymiany opinii a Wy pięknie mnie próbujecie zgasić, ciekaw jestem dlaczego ? Broni swój swojego to wiem, ale ja nie przyszedłem tu się z wami obrażać tylko podyskutować.

Przeczytałem całe forum o camry i dużo tych tematów 1mz vs 3vz nie było.

Ha Marcin dlaczego toyota zrezygnowała z 3vz i zaczęła wstawiać 1mz ? Dla psikusa ? Może by zrobić Ci na złość ?

<diabel>

Jeżeli kogoś uraziłem to bardzo przepraszam

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Stycznia 2012, 15:31:23 »
dziadek_tadeusz zraniłem Twoja uczucia ? Kilka pytań do Ciebie mam:

1. Jest więcej niż miesiąc bo zanim swoja kupiłem to ją oglądałem.
2. Ja nie twierdzę że moja jest ładniejsza, nie wiem skąd to wziąłeś.
3. Przyciemnionymi szybami i stodołą ? Sorry ale mnie to odrzuca
4. Sprzedajesz samochód z oc przegladem i z lpg i w dobrym stanie za 3200 do negocjacji ? Ja bym wolał sprzedać znajomemu ale trupa lipa wciskać więc lepiej na alledrogo.
5. Napisałem "chyba jest jakaś ruina" bo widzisz osobiście nie oglądałem jej, ale wiem że za takie pieniądze to poszła by od razu. Dlatego napisałem także by sprawdził ją na stacji diagnostyki.

LuzaQ jak nie chcesz się władować to nawet nie patrz na oferty poniżej 5 tysięcy.
Ja oglądałem kilka "landrynek" i niestety 2 na 6 przeszły by przegląd.
Chyba że masz garaż, i zapał do naprawy.

1. Przeglądam oferty Camry na allegro codziennie, a link na forum dałem 17.12.11 i ona mogła się pojawić maksymalnie 2 dni wcześniej, czyli miesiąca nie ma jeszcze  :-P
2. Tak w ciemno twierdzisz, że ruina, bo stoi miesiąc. Wg mnie to cena może być niższa przez przebieg, bo prawie 20 letnia auta w PL muszą mieć max 200kkm <zalamka>
3. Masz coś do wsi?  <diabel>

15 litrów to moje 2.2 potrafi wcinać bez przepraszania za to  :-P
A kto tu na kogo się obraża? To tylko dyskusja  <diabel>

xvito

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Stycznia 2012, 15:48:18 »
Jak przeglądasz to sam wiesz jakie landrynki się trafiają  <zalamka>

Co do spalania to musisz mi wierzyć na słowo, robię krótkie trasy po mieście, 200 km na 30 litrach gazu, pb nie sprawdzałem.

Na wsi w przyszłości zbuduje dom  <narka>

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Stycznia 2012, 18:27:39 »
3VZ ma pewnie mniej elektroniki,a więc mniej powodów do awarii zapewne,prostszy w naprawie.Nowocześniejsze, nie zawsze znaczy leprze.Nie mam nic przeciwko 1MZ,ale polubiłem swoje 3VZ,i niech tak zostanie.(konstruktorzy wymyślają coraz to nowsze rozwiązania,wszak coś żreć muszą(brać kasę).

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Stycznia 2012, 18:43:12 »
Wierzę w spalanie, choć bardzo nie trzeba go chyba pociskać na to 15  :-)

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Stycznia 2012, 18:57:08 »
Ha Marcin dlaczego toyota zrezygnowała z 3vz i zaczęła wstawiać 1mz ? Dla psikusa ? Może by zrobić Ci na złość ?

<diabel>

A dlaczego Toyota zastąpiła niezawodne silniki 4A-Fe nowymi VVTi ,wykonanego zresztą z gorszych materiałów albo silniki nie do zajechania 2C/CT tymi D4D ,które palą olej na współę z ropą ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl