Autor Wątek: CVT - jak to działa  (Przeczytany 11023 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
CVT - jak to działa
« dnia: 04 Stycznia 2012, 10:58:28 »
Fajny film demonstrujący działanie skrzyni biegów CVT znalazłem przypadkiem. Ciekawie przedstawione, więc jak ktoś nie wie i wstydzi się zapytać to warto zerknąć. Jak ktoś wie, to też warto.
http://youtu.be/c47caRqbbnE

*dodaję tutaj, bo chyba CVT najbardziej jest popularna właśnie w Verso.
pzdr.
Michał

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
Odp: CVT - jak to działa
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Stycznia 2012, 19:48:21 »
Ciekawe. Pokazuje, dlaczego łańcuch w tego typu skrzyniach jest tak newralgicznym elementem i na jakie obciążenia jest narażony, więc nie dziwi, że potrafi się rozciągnąć. Nie rozumiem tylko, dlaczego remont CVT kosztuje tak drogo - skrzynia wygląda znacznie prościej niż tradycyjny automat hydrokinetyczny z tysiącem trybików, których samo złożenie do kupy po naprawie jest wyzwaniem :-)
My Toyota is Fantastic :)

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Stycznia 2012, 20:18:11 »
Coś jak w skuterze, bardzo fajny filmik  :-)

Swoją drogą, jeździłem Yarisem z tą skrzynią i całkiem fajne wrażenia, w ogóle jakoś ostatnio automaty bardzo przypadły mi do gustu..  :roll:

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Stycznia 2012, 10:06:48 »
Nie rozumiem tylko, dlaczego remont CVT kosztuje tak drogo - skrzynia wygląda znacznie prościej niż tradycyjny automat hydrokinetyczny z tysiącem trybików, których samo złożenie do kupy po naprawie jest wyzwaniem :-)

Dokładnie. Puzle dla zaawansowanych. "Nocne gwieździste niebo, 10000 elementów". Koszt remontu "na oko" powinien się ograniczyć do wymiany pasa stalowego, a jednak kosztuje dużo. Może unikalność na rynku, niewiele osób to robi?

Ja z CVT zrezygnowałem między innymi z powodu o którym piszesz - właściwie to czysta fobia, bo nie wiem czy to aż taki problem i po jakim przebiegu się pojawia. Bo jeśli po ~100kkm to prawdopodobnie wystąpiłby i tak nie za mojej kadencji, ale... wolałem bezstresowo. Drugi minus to to o czym kiedyś rozmawialiśmy - jednostajne wycie przy przyśpieszaniu. Jednak wolę tradycyjny automat, który niestety dostępny jest tylko w klekocie chyba.
pzdr.
Michał

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Stycznia 2012, 10:54:57 »
Jest tak:

1.6 Valvematic - tylko manual
1.8 Valvematic - manual w standardzie, CVT w opcji
2.0 D-4D - tylko manual
2.2 D-CAT 150KM - tylko automat (tradycyjny)
2.2 D-CAT 177KM - tylko manual

Z tym pasem w CVT to ja też miałem fobię po tym co się działo i ile to kosztowało w Nissanach Primera. A rozwiązanie CVT jak potwierdza filmik zasadniczo jest we wszystkich markach takie samo. Inną rzeczą jest - jak to nazywają w filmie - eCVT w hybrydach np. w Priusie.
My Toyota is Fantastic :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl