Autor Wątek: Czy to pada przekładnia ? (F)  (Przeczytany 13942 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Mariusz_sz_

• Gość
Czy to pada przekładnia ? (F)
« dnia: 29 Stycznia 2005, 22:05:24 »
Witam
Od dwuch dni  słyszęw mojej Crinie   głośne stuki , chrobotanie,  szczególnie przy kręceniu kierownicą w prawo , w lewo jest ciszej.  Stuk ten siępowtarza doładnie co jeden pełny obrót kierownicy i mam wrażenie że dochodzi  z bliska.  Czasem wyczuwam  przy kręceniu  lekki skok. Przy wyłączonym silniku też słychać stuki tylko z innego miejsca  , jest też niewielki luz w kierownicy.  Czy to pada przekładnia  ?  Czy można dalej z tym jeździć , czy może lepiej jechać do serwisu? Samochód stał przez miesiąc w garażu  nieużywany i to chyba mu zaszkodziło.

Toyota Carina E XLi 1.6  97 r  158 kkm
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2006, 13:02:52 wysłana przez Miche »

CarinaGTI

• Gość
Czy to pada przek³adnia ? (F)
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Stycznia 2005, 22:27:14 »
hmmm zacząłbym od sprawdzenia pompy wspomagania-płynu itp., podnoszą ci siędelikatnie obroty przy skręcaniu kierownicą?? jeśli tak to jest oki, natomiast te chrobotanie to tak nagle zaczęło być słyszalen czy stopniowo??
jeśli autko stało to spokojnie jeździj i niech płynik rozsmaruje, mała traska i zaobserwuj czy nadal jest jak jest,

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Stycznia 2005, 00:30:23 »
Krzyżaki ?
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

jami

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Stycznia 2005, 13:28:02 »
Mogą być mocowania MacPhersonów, ja miałem podobny przypadek, myślałem, że to przekładnia, ale wybite mocowanie powoduje stuki, a przy skrętach właśnie w jedną stronęnaprężenie spreżyny co słychać jako stuki bądź chrobotanie

wwtcka

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Stycznia 2005, 13:30:39 »
Cytat: jami
Mogą być mocowania MacPhersonów, ja miałem podobny przypadek, myślałem, że to przekładnia, ale wybite mocowanie powoduje stuki, a przy skrętach właśnie w jedną stronęnaprężenie spreżyny co słychać jako stuki bądź chrobotanie

chodzi o poduszkęz łożyskiem?

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Stycznia 2005, 13:45:39 »
:asearch ja miałem zarówno walnięta przekładnię(ciekła) jak i pompęwspomagania ale w żadnym z tych przypadków nie miałem takiej reakcji jaką opisujesz

1. przy walniętej przekładni jedyny odgłos to wycie i odgłos scierajacych sie kawałków metalu

2. pompa padła dość nagle i wogóle nie było wczesniej słychac ze jest cos z nią nie tak

jami

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Stycznia 2005, 16:45:29 »
Cytat: wwtcka
chodzi o poduszkęz łożyskiem?

tak dokładnie o to

Mariusz_sz_

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Stycznia 2005, 21:43:03 »
Cytat: jami

To chyba to  co piszesz.  Stuk, chrobotanie wydobywa sięz okolicy mocowanie lewego amortyzatora.
Ile może kosztować to łożysko ?

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Stycznia 2005, 21:57:08 »
np. możesz posprawdzać tutaj ---> www.moto.sklep.pl

wilimar

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Lutego 2005, 02:51:15 »
Cytat: Bisua
1. przy walniętej przekładni jedyny odgłos to wycie i odgłos scierajacych sie kawałków metalu

czy to występuje przy skrajnych położeniach kierownicy czy wcześniej?Bisua?

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Lutego 2005, 14:28:56 »
Cytat: wilimar
czy to występuje przy skrajnych położeniach kierownicy czy wcześniej

W skrajnych jęczy pompa i to jest normalne :)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Lutego 2005, 15:30:31 »
Cytat: Perzan
W skrajnych jęczy pompa i to jest normalne  
potwierdzam pamietam ze jak wymieniłem na nową i zaobserwowałem rosnące obroty i jeczenie przy skręcie to mi włosy stanęły ze znów bede musiał majątek wydac ale po kilku konsultacjach okazało sie ze to normalny objaw  :|

Rafik

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Lutego 2005, 15:46:18 »
Cytat: Bisua
potwierdzam pamietam ze jak wymieniłem na nową i zaobserwowałem rosnące obroty i jeczenie przy skręcie to mi włosy stanęły ze znów bede musiał majątek wydac ale po kilku konsultacjach okazało sie ze to normalny objaw

Tak i ważne aby pamiętać o tym by nie trzymać skręconej max. kierownicy przez dłuższy czas bo można rozwalić pompę.

jami

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Lutego 2005, 16:41:47 »
ile kosztuje łożysko powiedzieć nie umiem, ja sprzedałem swój wóz, bo nikt nie chciał mi załatwić tego gumowego elementu (w nissanie mocowanie jest trójdzielne: 2 elementy metalowe i 1 gumowy)

wilimar

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Lutego 2005, 01:16:16 »
dzięki chłopaki za info:cieszęsę ,bo bałem sięże pójdęz torbam :D i

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl