Autor Wątek: Skrzynia biegów wyje- chrobocze  (Przeczytany 13253 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
Odp: Skrzynia biegów wyje- chrobocze
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Stycznia 2012, 17:51:43 »
ano dokladnie
ciekawe czy by jeszcze sprzeglo pasilo na wielowypust :roll:
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

mix-tra Tarnów

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Stycznia 2012, 18:30:01 »
Czy skrzynia od 2.0 będzie pasowała do 1.6 i czym ewentualnie się różni.
Skrzynia od 3S-FE jest zupełnie inna i w żaden sposób nie pasuje  :grin: Można śmiało zakładać do 4A-FE o 7A-FE i z tym problemu nie ma  :-)

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Stycznia 2012, 18:40:01 »
Czy skrzynia od 2.0 będzie pasowała do 1.6 i czym ewentualnie się różni.
Skrzynia od 3S-FE jest zupełnie inna i w żaden sposób nie pasuje  :grin: Można śmiało zakładać do 4A-FE o 7A-FE i z tym problemu nie ma  :-)
Coś mi się kiedyś obiło o uszy ,że są dwa rodzaje skrzyń z 7A-FE i jeden z nich nie podejdzie do 1,6.Była to mowa chyba o skrzyni z Celiny.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Stycznia 2012, 22:36:44 »
Według mnie siadło jak to w Carince łożysko dociskowe więc zmartwienia wiekszego nie ma. :-) [...]

Łożysko wyciskowe hałasuje równo niezależnie od obciążenia silnika. Zmiany odgłosu są jedynie przy wciśniętym i puszczonym sprzęgle. Nieważne czy przyspiesza czy hamuje silnikiem, odgłos łożyska będzie taki sam.
Wycie zmieniające się w zależności od obciążenia to ewidentnie coś w skrzyni. Coś co przenosi te obciążenia czyli któreś łożysko(a) lub zęby dyfra.

Łożysko dociskowe pracuje przecież tylko przy wciśniętym sprzęgle.
[...]

Nic bardziej mylnego. W Carinie (i pewnie całej masie innych modeli) łożysko wyciskowe pracuje cały czas !
Jedynie zwiększa mu się obciążenie przy wciskaniu sprzęgła.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

mix-tra Tarnów

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Stycznia 2012, 09:31:10 »
Według mnie siadło jak to w Carince łożysko dociskowe więc zmartwienia wiekszego nie ma. :-) [...]

Łożysko wyciskowe hałasuje równo niezależnie od obciążenia silnika. Zmiany odgłosu są jedynie przy wciśniętym i puszczonym sprzęgle. Nieważne czy przyspiesza czy hamuje silnikiem, odgłos łożyska będzie taki sam.
Wycie zmieniające się w zależności od obciążenia to ewidentnie coś w skrzyni. Coś co przenosi te obciążenia czyli któreś łożysko(a) lub zęby dyfra.

Tak zgadza się w 100%  :grin: za szybko przeczytałem i .... nie pomyślałem  <diabel>

Offline cmyrek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Stycznia 2012, 13:44:53 »
Czy może ktoś zna rozmiary- symbole łożysk na mechanizm różnicowy do 1.6 i ile mogą kosztować.  Może ktoś wymieniał.

Offline cmyrek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Marca 2012, 19:33:58 »
Kupiłem na Allegro drugą skrzynie i założyłem teraz jest dobrze. Przy okazji wymieniłem tarczę sprzęgła i łożysko wyciskowe.Okazało się że tarcza sprzęgłowa była jeszcze orginalna Valeo a w kołach 300 tyś. Założyłem nową tarczę Valeo i łożysko koyo. Rozebrałem skrzynię biegów i okazało się że padło jedno łożysko na mechanizmie różnicowym- z reszto może nie łożysko a stracila swoją sprężystość podkładka regulująca naprężenie łożysk mechanizmu różnicowego są to takie płaskie stożkowe podkładki. Z uwagi na to  mechanizm podczas pracy minimalnie kołem zębatym czepiał obudowy skrzyni biegów od wewnątrz i stąd te odgłosy chrobotania. Wystarczy podłożyć drugą podkładkę lub pod tą dołożyć drugą płaską cienką aby było naprężenie łożysk mechanizmu i skrzynia może chodzić dalej.

Offline luk998

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Marca 2012, 21:23:19 »
ja mam podobny problem, czy Ty też tak miałes ze chrobotało jak ruszałeś na 1 i przy przełożeniu na 2 i 3 bieg??

Offline cmyrek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Marca 2012, 15:46:30 »
U mnie chrobotanie-ocieranie było słychać na każdym biegu im wyższy bieg tym głośniej i tylko wtedy gdy silnik ciągnął lub hamowałem silnikiem. Po wyrzuceniu na luz było cicho, biegi wchodziły bez problemu. Jadąc i trzymając dźwignie zmiany biegów za część metalową czuć było tarcie.

Offline luk998

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Marca 2012, 13:47:40 »
zagadka rozwiązana:-) okazało się że chrobotał przegub, pękła osłona i po wymianie osłony jest cicho jak makiem zasiał:-))

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl