Autor Wątek: Zbieżność kół przednich i tylnych w e10.  (Przeczytany 8666 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bonzol

• Toyot Pełzający
  • **
Zbieżność kół przednich i tylnych w e10.
« dnia: 31 Stycznia 2012, 16:44:11 »
Byłem dzisiaj na stacji diagnostycznej i jak zwykle łaziłem wszędzie za diagnostą, żeby wiedzieć co się dzieje z moją Rolką. Najbardziej interesowały mnie hamulce i układ zawieszenia bo auto już leciwe a i wymieniałem gumy na wahaczach. No i pojawił się problem związany ze zbieżnością. Sprawdziłem na forum dane techniczne dotyczące Corolli 1,3 i 1,6 16V ale nigdzie nie znalazłem danych dotyczących Diesla liftback. Być może ustawienia są identyczne jak w poprzednich wersjach? Czy ktoś wie coś na ten temat ?
Bonzol. Lubię pupcię mojej Rolki !!!

Offline Bonzol

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zbieżność kół przednich i tylnych w e10.
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lutego 2012, 09:24:02 »
Widzę, że problem okazał się trudny. A może któryś z moderatorów wie coś więcej na ten temat?
Zanim pojadę na stację dokonać regulacji wolałbym wiedzieć jakie są te kąty, niż oddać się na pastwę pseudo mechaników. Już ostatnio coś wspominali, że "na  pewno ustawia się na zero". Zero, to on sam jest  :-) Radex - masz pomysł ? W serwisie już mnie znają i nic mi nie powiedzą, ani nie pokażą  :-P

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lutego 2012, 09:32:49 »
Jak dla mnie nie ma żadnego problemu. Jedziesz na stację, która zajmuje się pełną geometrią (nie wszystkie robią) prosisz o badanie z wydrukiem i porównujesz z diagnostą czy wszystkie wyniki zawierają się z danymi w książce lub kompie. Jeśli tak nie jest prosisz o usługę regulacji i wydruk po wszystkim. Znów porównujesz z tym jak powinno być, jak OK. to płacisz i po wszystkim.
Powinni udostępnić Ci dane regulacyjne bez problemu.

Offline Bonzol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lutego 2012, 11:36:43 »
Badania z wydrukiem danych aktualnych już mam. Z danych wynika, że lekko odbiegają od normy a tam, gdzie wymieniałem wahacz koło ściąga 6,7 mm(jest rozbieżne). Na pewno jest to za dużo. Wg danych z innych modeli e10 tylne koła powinny ściągać do max.1mm. Jeżeli nie będę wiedział na pewno, to posłużę się danymi z modeli z silnikami benzynowymi. Te dane pewnie nie różnią się zbytnio między sobą. A stacji z pełną geometrią u mnie nie ma. Pojadę do serwisu i zapytam ile by wzięli za ustawienia przedniego i tylnego zawieszenia.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lutego 2012, 14:21:48 »
Nie daj się tylko wrobić w bzdurę ,że nie da się ustawić kąta pochylenia koła bo się da.

Offline Rockeller

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lutego 2012, 23:00:37 »
Nie daj się tylko wrobić w bzdurę ,że nie da się ustawić kąta pochylenia koła bo się da.

W razie potrzeby mogą posłużyć takie śruby:
http://gt4.istore.pl/pl/sruby-regulujace-kat-pochylenia-kola-toyota-carina.html
Nie tania impreza, ale w przypadku trudności z ustawieniem pomagają.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lutego 2012, 09:36:01 »
 :-o
Ta cena to jakaś porażka i nieporozumienie.
Gdzieś widziałem normalne śruby do regulacji za normalne pieniądze (możliwe że w IC).
Podejrzewam że tańsze będą oryginały regulacyjne z ASO.
A najprościej to zeszlifować normalną śrubę na szlifierce i efekt ten sam :P  Trzeba tylko wiedzieć jak  :grin:
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline Bonzol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Marca 2012, 18:28:15 »
Byłem w serwisie i pełna geometria kosztuje 250 zł. Czas wykonania usługi 1,5 h. Pan powiedział, że w tym czasie mogę odbyć jazdę próbną którąś z nowych Toyot no i wypić kawkę  :cool: Biorąc pod uwagę, że wykonanie zbieżności tylko tylnego zawieszenia na stacji diagnostycznej miało mnie kosztować 40 zł plus przód za kolejne 40 zł , chyba skorzystam z usług serwisu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl