Autor Wątek: Cieknący zbiornik paliwa. Czy mozna uszczelnić?  (Przeczytany 31974 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krzysiek2201-k1

• Toyot Leżący
  • *
Cieknący zbiornik paliwa. Czy mozna uszczelnić?
« dnia: 05 Lutego 2012, 23:08:25 »
Witam. Szukałem podobnego tematu ale nic nie znalazłem. Właśnie zauwazyłem że przy mojej cari cieknie zbiornik paliwa. Nie wiem dokładnie w którym miejscu, z kanału wyglada to na zgrzew albo zaraz powyżej. Sprawdzałem czy przypadkiem nie leci tam gdzie jest przykrecana pompa paliwowa ale tam jest suchutko.Moze ktoś z kolegów próbował kiedyś sił z taka nieszczelnoscią? Czym można by to zakleić?
Czytałem gdzies że można zaspawać nawet migiem wczesniej napełniając zbiornik wodą,zakleic dwuskładnikowym klejem itd ale czy takie cos zda egzamin?
Nie bardzo chce mi sie wyciągac cały zbiornik jezeli nie dało by sie go naprawic dlatego moje pytanie.
Carina E 2.0 3S-FE 126 KM Pb+Lpg 93r

Offline barte.k

• Toyot Spamer
    • Lotniczo!
Odp: Cieknący zbiornik paliwa. Czy mozna uszczelnić?
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lutego 2012, 23:34:56 »
z doświadczenia wiem, że to raczej na krótką metę, nawet jeśli uda Ci się to dobrze uszczelnić.
U mnie było podobnie..skończyło się wymianą całego zbiornika..
Szerokości Kuba!

today tomorrow TOYOTA

Offline krzysiek2201-k1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lutego 2012, 23:39:47 »
Niedobrze, na allegro widziałem jakies zbiorniki nówki po 300 z hakiem, uzywkę kupi juz za 100 ale w jakim stanie ona bedzie to wielka niewiadoma. Moze jakas żywica epoksydowa by pomogła czy właśnie poxipol?

Offline Radex

• Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lutego 2012, 08:10:18 »
poxipole itp. sobie odpuść ... potrzyma chwilkę, ale i tak puści po pewnym czasie

Offline adpre

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lutego 2012, 08:26:10 »
dla faceta który podjąłby się spawania baku to nie wiem czego pogratulować, odwagi czy głupoty <zalamka>
uzywke mozna kupic jeśli w pewnym stanie, ale na Twoim miejscu skłaniałbym się ku nowemu zbiornikowi.
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec.
(George Carlin)

Piłeś -  nie jedź!
Nie jedziesz - wypij.

Offline Radex

• Toyot Zmotoryzowany
    • Widok - Modzelewscy
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Lutego 2012, 08:39:09 »
dla faceta który podjąłby się spawania baku to nie wiem czego pogratulować, odwagi czy głupoty <zalamka>

nie ma nic niebezpiecznego w tym zabiegu, jeżeli stosuje się pewne zasady

Offline krzysiek2201-k1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Lutego 2012, 09:57:24 »
Ponoć zalanie zbiornika wodą i spawanie nie jest wcale aż takie niebezpiecznie. Opary beny bedą wtedu unieszkodliwione. Na nowy zbiornik nie mam teraz akurat hajsu, wolał bym jakąś używke. Czy ktoś sie może orientuje czy w każdej cari zbiorniki są takie same? Tzn chodzi mi o pojemności i wersje nadwozia. A może z jakiejs Ave bedzie tez pasowac, płyta podłogowa w takiej awe jest raczej taka sama jak w cari.Czy z 1.6 sedan bedzie pasować do 2.0 hatchback?

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Lutego 2012, 11:14:14 »
ja kupilem uzywke za 50 zl w idealnym stanie. Nie wymienilem bo sprzedalem Cari ale zbiornik poszedl dalej i wciaz jezdzi w jednym z klubowych toyot. Pojechac wybrac samemu ladny i tyle
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Lutego 2012, 12:15:19 »
[...]

Dziękuję za gratulacje ;)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline look

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Lutego 2012, 18:07:21 »
Czy ktoś sie może orientuje czy w każdej cari zbiorniki są takie same? Tzn chodzi mi o pojemności i wersje nadwozia. A może z jakiejs Ave bedzie tez pasowac, płyta podłogowa w takiej awe jest raczej taka sama jak w cari.Czy z 1.6 sedan bedzie pasować do 2.0 hatchback?
Ja do Cariny E 1.6 sedan wsadziłem zbiornik z Cariny E anglika kombi 1.8, były identyczne.

mix-tra Tarnów

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Lutego 2012, 20:22:03 »
ha ha ha zbiornik zalewane wodą owszem spawać można ale z ON  <diabel> Co do klejenia , spawania , itp rzeczy sobie możesz odpuścić  :grin: Carina miała takie same zbiorniki ale jeśli chodzi o pojemność to musisz kupić zbiornik z benzyniaka ( ON ma większą pojemność ) Musisz także zwrócić uwagą na to gdzie masz produkowaną swoja cari . Wersja JT różni się od SB klamrami mocującymi i może to błachy problem ale można się troche podenerwowac przy montażu  :grin:

Offline krzysiek2201-k1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lutego 2012, 23:32:11 »
Już jestem po demontażu zbiornika w swojej carce. Okazało się że zbiornik nigdzie nie jest dziurawy tylko po tym jak juz pewnie z kilkanascie razy wyciągałem pompę paliwa jej uszczelka do tego stopnia sie odkształciła (czyt. splaszczyła) że w kilku miejscach nie uszczelniała przerwy między bakiem a pompą. Pewnie taką uszczelke dostał by w serwisie ale na szczeście miałem zapasową pompę od 7A-FE którą kiedyś niepotrzebnie kupiłem a więc załozyłem obie uszczelki na raz. Może to i głupie rozwiązanie ale pomogło. Wszystko ładnie sie docisnęło i uszczelniło i jest git.Swoją drogą wątpie zeby bak przerdzewiał, bo na moim akurat była taka fabryczna izolacja jakas wtopiona guma i bez uszkodzen mechanicznych raczej to nie mozliwe zeby rudy go dopadł.
Dzieki wszystkim za pomoc, temat uwazam za zamkniety.
Pozdrawiam wszystkich

iwanesko85

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Marca 2012, 22:58:57 »
Witam
Podepnę się pod ten wątek ponieważ nie chcę tworzyć nowego (mam nadzieje że nie dostane na dzień dobry bana ;)  Mianowicie poszukuję zbiornika paliwa do Toyoty Cariny E wersja Liftback 95 r. 2.0 Diesel. Przeglądnąłem aukcję Allegro i nic nie znalazłem. Pisałem również do osób które posiadają części do wyżej wspomnianego auta jak i złomowisk, niestety zbiornika brak. Tak jak wcześniej pisało kilka osób łatanie na nie wiele się zda i tu prośba do drogich forumowiczów :) Może któryś z Was jest w jego posiadaniu lub ma pomysł na jakieś jego zastąpienie? Czy jest szansa na podmianę z innego samochodu :D Proszę o wyrozumiałość i dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Kwietnia 2012, 19:34:58 »
Jeżeli nie ma różnic miedzy wersjami benzynowymi to mam do oddania taki zbiornik w przyzwoitym stanie.Nie mam pojecia czy są jakieś róznice w mocowaniu armatury.

Offline carinae20gli

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Września 2021, 17:08:29 »
Czy w Carinie 2.0 GLi sedan, zbiornik paliwa można wyjąć bez demontażu układu wydechowego?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl