Autor Wątek: Kamera cofania  (Przeczytany 218286 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
Odp: Kamera cofania
« Odpowiedź #105 dnia: 17 Listopada 2012, 19:26:27 »
możesz tak spróbować jak na ostatnim zjęciu, u mnie tylko dwa prawe piny górny i dolny, mój model to B9013

3grosze

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: 17 Listopada 2012, 20:39:52 »
możesz tak spróbować jak na ostatnim zjęciu, u mnie tylko dwa prawe piny górny i dolny, mój model to B9013

czyli muszę kupić gold piny ?

a jaką kamerkę ?

<kapiel>

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #107 dnia: 17 Listopada 2012, 21:34:45 »
ja mam taką http://www.ebay.com/itm/Car-Reverse-Rear-View-Backup-Camera-for-Toyota-Camry-09-/250611021770

w dzień obraz ok ale w nocy niekoniecznie, musze zmienić żarówki w tablicy rejestracyjnej.
Ja nie używałem goldpinów tylko włożyłem i nie wypadają kabelki.

3grosze

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: 24 Listopada 2012, 17:36:06 »

w dzień obraz ok ale w nocy niekoniecznie, musze zmienić żarówki w tablicy rejestracyjnej.
Ja nie używałem goldpinów tylko włożyłem i nie wypadają kabelki.

witam

gdzie kupię i jak wyglądają te goldpiny ?

coś takiego ?

« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2012, 17:40:03 wysłana przez 3grosze »

donkamyk

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: 17 Grudnia 2012, 07:23:27 »
Tom witam wyczytalem ze posiadasz nie samowita wiedze na temat kamerek do toyi.Czy mogl bys mi pomoc jak podpiac do tns510 kamerke  z gory dziekuje i pozdrawiam

zbyszek1908

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: 20 Stycznia 2013, 13:15:34 »
Witam!  Posiadam navi TNS510. Sprawdziłem wszystkie odpowiedzi na forum i po sprawdzeniu pokazuje mi wszystkie możliwie czujniki do podłączenie kamery cofania ale nie mogę jej podłączyć (kamera nie om). W wtyczce pojawia się napięcie 6 V na pinie 9 po włączeniu wstecznego a za jakaś chwilę spada do 3 V, natomiast na pinie 10 wcale nie pojawia się napięcie. Czy to możliwie że TNS510 nie obsługuje wejścia video. Pozdrawiam i czeka na odpowiedź

Offline mariles

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #111 dnia: 21 Stycznia 2013, 19:17:23 »
Na stronie 23 z tego linka   http://www.toyota-tech.eu/aimuploads/%7BA7CCBF33-AA20-4B71-2E48-A540FAC3AA20%7D/Auris_Back_Camera_PZ473_E9140_00_AIM_001_546_3.pdf
masz schemat podłączenia.W tym wątku przeczytaj tylko to co ja napisałem na stronie nr6 tego wątku i powinno ci działać z każdą kamerą.Jeżeli łączysz tak jak proponował Tom na początku wątku to nie zadziała.Kwestia odpowiedniego łączenia przewodów.Ja mam inną nawigację ale porównując przewody swojej z moją dojdziesz jak to ma być podłączone u ciebie.
Powodzenia
« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2013, 19:25:27 wysłana przez mariles »

zbyszek1908

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: 01 Lutego 2013, 19:01:31 »
Udało się podłączyć kamerkę ale sygnał video należało podpiąć po pin 10 czyli zupełnie odwrotnie jak w schemacie. Dziękuję za podpowiedź bardzo się przydała. Pozdrawiam

matius

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 19 Czerwca 2013, 23:48:30 »
Witajcie,

Kupiłem navi i chciałem podłączyć kamerę cofania jednak jak wrzucam wsteczny to nie mam chyba czujnika podpiętego. napisze ktoś co w takim wypadku zrobić żeby podłączyć ten czujnik?

Offline George

• Toyot Pełzający
  • **
    • Strona rodzinna
« Odpowiedź #114 dnia: 20 Czerwca 2013, 07:29:40 »
Witajcie,

Kupiłem navi i chciałem podłączyć kamerę cofania jednak jak wrzucam wsteczny to nie mam chyba czujnika podpiętego. napisze ktoś co w takim wypadku zrobić żeby podłączyć ten czujnik?

Typowo kamera cofania potrzebuje do załączenia oprócz zasilania +B, dodatkowo, na oddzielnym przewodzie +12V ze światła wstecznego. Czasami, niektóre, jeszcze na oddzielnym kablu GND z hamulca ręcznego.

matius

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: 20 Czerwca 2013, 11:48:47 »
Czyli muszę mieć podpięty tą kostkę z czujnikiem biegu wstecznego czy nie? Bo ja nie mam tej kostki jednej w której jest podpięty czujnik biegu wstecznego, prędkości i ręcznego.

Offline George

• Toyot Pełzający
  • **
    • Strona rodzinna
« Odpowiedź #116 dnia: 20 Czerwca 2013, 12:45:26 »
Czyli muszę mieć podpięty tą kostkę z czujnikiem biegu wstecznego czy nie? Bo ja nie mam tej kostki jednej w której jest podpięty czujnik biegu wstecznego, prędkości i ręcznego.

Możesz zasymulować bieg wsteczny, jeśli podepniesz na stałe +12V ze świateł wstecznego, ale wówczas kamera będzie włączona non stop, nawet przy jeździe do przodu  :cheesy:
Ew. możesz włączać ją oddzielnym wyłącznikiem, ale to jest upierdliwe, no nie?

matius

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: 20 Czerwca 2013, 14:29:17 »
A jak podepnę pod światło wstecznego to nie będzie się włączała tylko wtedy jak światło się zapali?
W takim razie oryginalnie kabel od czujnika wstecznego podpięty jest w którym miejscu?

Offline George

• Toyot Pełzający
  • **
    • Strona rodzinna
« Odpowiedź #118 dnia: 20 Czerwca 2013, 20:47:52 »
A jak podepnę pod światło wstecznego to nie będzie się włączała tylko wtedy jak światło się zapali?
W takim razie oryginalnie kabel od czujnika wstecznego podpięty jest w którym miejscu?

Ufff!
Ta Twoja nawigacja składa się z dwóch elementów połączonych kablem video, lub radiowo: właściwej nawigacji, oraz kamery cofania. Kamera cofania zasilana jest spod światła cofania i to wszystko. Jak wrzucasz wsteczny, to włączasz jej zasilanie.
Nawigacja właściwa zasilana jest naięciem +B za stacyjką (tak jak radio). Dodatkowo jednak ma ona wyprowadzony dodatkowy przewód, lub nawet dwa: pierwszy to +12V znowu ze świateł cofania, a drugi (jeśli w ogóle taki jest) spod hamulca ręcznego.
Jeśli teraz wrzucisz wsteczny, to po pierwsze włączy się zasilanie kamery. Jednak potrzeba jeszcze przełączyć nawigację z funkcji navi, lub radio, lub BT, itp. na funkcję podgląd obrazu z kamery. To zadanie spełnia podanie +12V spod świateł cofania na odpowiedni kabel w nawigacji. Możesz to zrobić automatycznie, albo ręcznie, jakimś zewn. przełącznikiem.
Lepiej nie potrafię tego wytłumaczyć, więc jeśli jeszcze nie skumałeś, to musisz cofnąć się do lekcji fizyki.

matius

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: 20 Czerwca 2013, 23:34:09 »
No dobra, czaje a ma ktoś może jakiś schemat pinów jakie wchodzą do radia?

Kolejna sprawa to z którego pina w zegarach od samochodu pobrać sygnał do prędkości do radia.

A trzecia sprawa to co to za kabel fioletowy w tej kostce bo go u siebie nie mam a inni mają. Foto tu:http://imageshack.us/photo/my-images/401/95521682.jpg/

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl