Autor Wątek: Kamera cofania  (Przeczytany 218261 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szymon16

• Prawie Toyot
Odp: Kamera cofania
« Odpowiedź #165 dnia: 19 Maja 2016, 16:59:39 »
Witam.
W swojej Avensis T27 posiadam radio TNS 510. Mam problem z podpięciem kamery cofania do niego. Zrobiłem to według schematu znalezionego na forum, ale żaden obraz mi się nie wyświetla po wrzuceniu wstecznego, tak jakby jej nie było. Kamerka jest oryginalna toyoty z kawałkiem wiązki (4 kabelki). W Aso powiedziano mi że jej się nie da podpiąć do tego radia, no ale na forach widziałem co innego :) Czy może nie mam do radia podłączonego czujnika od biegu wstecznego. Proszę o pomoc :)

Offline baldwin

• Toyot Leżący
  • *
    • Finest Сasual Dating Genuine Females
  • Samochód:: miGat
« Odpowiedź #166 dnia: 31 Lipca 2016, 14:05:17 »

Witam.
W nowo nabytej Toyocie Auris (autem będzie jeździć żona, ja ze względu na stan zdrowie nie mogę prowadzić  :thumbdown: )mam nawigację TNS510

Z tyłu jest coś co wygląda jak kamerka

Dokładnie przeczytałem posty w temacie, podobny problem wystepuje w poście Zbyszka1908

Witam! Posiadam navi TNS510. Sprawdziłem wszystkie odpowiedzi na forum i po sprawdzeniu pokazuje mi wszystkie możliwie czujniki do podłączenie kamery cofania ale nie mogę jej podłączyć (kamera nie om). W wtyczce pojawia się napięcie 6 V na pinie 9 po włączeniu wstecznego a za jakaś chwilę spada do 3 V, natomiast na pinie 10 wcale nie pojawia się napięcie. Czy to możliwie że TNS510 nie obsługuje wejścia video. Pozdrawiam i czeka na odpowiedź

Na stronie 23 z tego linka   http://www.toyota-tech.eu/aimuploads/%7BA7CCBF33-AA20-4B71-2E48-A540FAC3AA20%7D/Auris_Back_Camera_PZ473_E9140_00_AIM_001_546_3.pdf masz schemat podłączenia.W tym wątku przeczytaj tylko to co ja napisałem na stronie nr6 tego wątku i powinno ci działać z każdą kamerą.Jeżeli łączysz tak jak proponował Tom na początku wątku to nie zadziała.Kwestia odpowiedniego łączenia przewodów.Ja mam inną nawigację ale porównując przewody swojej z moją dojdziesz jak to ma być podłączone u ciebie. Powodzenia

Podsumowanie:
Przy włączaniu wstecznego na wyświetlaczu nie ma żadnej zmiany(brak obrazu z kamery).
Jakie mogą być przyczyny? :
1.Uszkodzona/niepodłączona do nawigacji kamerka ?
2.Stara ver. softu ?(kupiłem najnowszą mapę, dostanę po niedzieli)

Dane z nawigacji

Dodam iż jestem inwalidą 1 grupy oraz antytalentem samochodowych napraw - ewentualne naprawy zlecę jakiemuś specjaliście lub komuś bardziej uzdolnionemu manualnie z rodziny, ale chciałbym mieć minimum informacji  :cheesy: .

Online pimar26

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #167 dnia: 01 Sierpnia 2016, 00:53:27 »
Czy do Aurisa hybrydy 2016r. w wersji Active da się łatwo podłączyć kamerę pod ekran? Tzn. czy komputer oraz wbudowany wyświetlacz obsługują taką funkcję?

Offline pajeczy

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #168 dnia: 21 Września 2016, 05:28:48 »
Siemka. Czy wasze tns 510 pokazują prędkość?  Sprawdzałem w menu serwisowym i w mojej navi pokazuje jak wrzucę wsteczny, jednak w ogóle nie pokazuje prędkości. Nie wiem czy dobrze podpielem kabel.

Offline Fasiol

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #169 dnia: 21 Września 2016, 17:00:42 »
@baldwin - nie pomogę Ci za wiele, ale "to coś z tyłu" to właśnie jest kamerka
Posiadanie psa jest jak tęcza.Szczenięta są radością na jednym jej końcu. Stare psy są skarbem na drugim.

Offline kuczi

• Toyot Leżący
  • *
    • gratyDOauta
« Odpowiedź #170 dnia: 29 Września 2016, 23:33:37 »
Hej.
Podpowiedzcie czy w rav4 z 2012 r jest fabryczna instalacja  pod kamerę?

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Offline karimoczo

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: `23 Corolla2.0
« Odpowiedź #171 dnia: 30 Września 2016, 04:00:38 »
To nie ten dział- my tu o Auris dyskutujemy  :o

Offline kuczi

• Toyot Leżący
  • *
    • gratyDOauta
« Odpowiedź #172 dnia: 03 Października 2016, 10:44:44 »
Wiem,wiem ale to pytanie ogólne. Jak kładli fabrycznie instalacje to pewnie we wszystkich modelach, jak nie to pewnie podobnie. Jak jest w takim razie w Aurisie ?

Offline kuczi

• Toyot Leżący
  • *
    • gratyDOauta
« Odpowiedź #173 dnia: 18 Listopada 2016, 08:10:13 »
 :laugh: sorry ale te rozwiązanie nie przemawia do mnie :)

Offline Janek1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #174 dnia: 21 Maja 2017, 14:25:12 »
Temat stary jak swiat ,udalo sie komus podlaczyc kamere cofania do navi tns700 b9010 warto probowac.Dzieki za wszystkie odpowiedzi.

Offline nicek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #175 dnia: 25 Maja 2017, 17:52:14 »
Ja mam taką navi (dokładałem), ale jest na wymianie lasera. Przymierzam się do założenia kamery, ale jeszcze nie wiem jaką... Ori czy chinczyka... Nie wiem czy podejdzie ta którą znalazłem: 8679002030. Mam Aurisa z 2011 roku.

Offline Janek1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #176 dnia: 25 Maja 2017, 18:01:41 »
Nie rozumie troche ciebie,co to znaczy dokladalem znaczy to ze jakas kamera z tym radiem u ciebie dzialala.radio tns 700 b 9010 odpisz bo mnie ciekawi.

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #177 dnia: 25 Maja 2017, 21:58:57 »
Nasi przyjaciele biurokraci z EU załatwią, że wszystkie nowe auta będą miały kamerki ;)
http://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/producenci/news-nowe-obowiazkowe-wyposazenie-samochodow,nId,2397404
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline Janek1978

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #178 dnia: 30 Maja 2017, 16:00:05 »
Jest ktos kto podlaczyl kamere cofania do radia tns700 b9010.Jest to mozliwe czy dac sonie spokoj.

Offline hyperyhill

• Początkujący
« Odpowiedź #179 dnia: 31 Maja 2017, 10:17:57 »
Witajcie, Mam kamerę cofania. Pytanie, czy da się ją jakoś skalibrować? Cofając, mam 2 niebieskie kreski wzdłuż linii parkingowych. Kreska pierwsza to koła lewe a druga to prawe. Jeżeli obie te kreski pokrywają się z liniami parkingowymi, to efekt jest taki, że samochód jest przesunięty o ok 30 cm w lewo. Czyli w rzeczywistości te niebieskie linie nie pokazują położenia kół, tylko rozdzielają obraz z kamery na dwie równe połowy. Kamera przesunięta jest w prawo w stosunku do osi pojazdu i stąd pewnie ta różnica

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl