Autor Wątek: Wiązka Silnika  (Przeczytany 6975 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline milkiwaj

• Toyot Leżący
  • *
Wiązka Silnika
« dnia: 24 Lutego 2012, 08:14:26 »
Witam,

same nieszczęścia...

otóż po wczorajszych wojażach, gdzie jak mnie pan mechanik po niedźwiedniku przewiózł to byłam blada, wszystko wskazywało na problem z wtryskami... na benzynie silnik umierał, cylinder bardzo często nie zapalał, a na gazie pracował równo <sic!> mimo że mnie dzień wcześniej w ogóle nie ciągnął na gazie, ale przed panem mechanikiem Lala się zawstydziła :/

wróciliśmy na kanał, silnik równiutko sobie chodził i zaczęliśmy patrzeć za silnik, na przewody...
mechanik się oparł o wiązkę i natychmiast było pyr pyr pyr...

mała pociecha, ale mechanik się przyznał, że pewnie to on nadruszył już podkruszone kable jak regulował zawory, kiedy podnosił pokrywę silnika...

nie zmienia to faktu, że mam problem... tym większy, że silnik ma dziwne pomysły, wczoraj na gazie u mechanika super, wieczorem, jak pojechałam do stajni, to tylko na benzynie i to dość kulturalnie, a dziś rano odpaliła, wrzuciłam wsteczny, zgasła i tak 2 razy... musiałam odpalać awaryjnie z gazu i dopiero wtedy bez problemu dojechałam do pracy :/

czy wiązka instalacyjna silnika http://allegro.pl/toyota-camry-2-2-95rok-instalacja-silnikowa-i2156199565.html to te kable idące za silnikiem m.in. do wtryskiwaczy?

z jakich aut będą pasować?

no i przede wszystkim czy jakiś magik z trójmiasta weźmie tę dłubaninę za normalne pieniądze do zrobienia?

no i najważniejsze, czy odpalanie z gazu jakoś szkodzi? czy przy takim uszkodzeniu mam nie dotykać auta i zostawić je w spokoju, bo mogę coś silnikowi zrobić?

pozdrawiam
... jeśli eksperyment działa, to znaczy, że coś musiało pójść nie tak...

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: Wiązka Silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lutego 2012, 09:12:29 »
Odpowiadając tak na szybko. Dobrze by było gdybyś poszukała elektromechanika, niech popatrzy swoim okiem. Wiązkę trzeba przejrzeć, może tragedii nie ma, a puścił jakiś lut. Odpalanie z LPG do zdrowych nie należy więc trzeba się tym szybko zająć.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lutego 2012, 09:25:31 »
Przede wszystkim proponuję przejrzeć wszystkie podłączenia instalacji gazowej w okolicy wtrysków.
Pierwszy podejrzany to ingerencja gazowników w instalację auta, a w 2,2 jest dość ciasno przy podłączaniu się do wtrysków :(
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline milkiwaj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lutego 2012, 09:37:25 »
Jutro jestem umówiona z gazownikami, przejrzą czy od strony lutów nic nie nabrojone, mechanik ze słowackiego cały czas czuje się trochę winny  :-P, nie chce co prawda wymieniać całej wiązki na inną używaną, ale powiedział, że poprzegląda kable i nie skasuje mnie za dużo, bo już zostawiłam u niego sporo za zawory i wymianę oleju...

więc jeśli gazownicy nie naprawią jutro, to od poniedziałku znowu nie mam auta :/ szlak szlak szlak...

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lutego 2012, 09:47:34 »
Nie będzie źle, daj im szansę. Przeważnie przy takim gmeraniu wychodzą kwiatki po paprokach, czasem kable nie są polutowane tylko na żywca skręcone i zaczyna się zabawa po jakimś czasie.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lutego 2012, 09:49:47 »
 GregCar Serwis na ul. litewskiej 3 w Gdyni tel. 58 6223375 spróbuj tam albo:
Zakład zajmuje się mechaniką pojazdową i elektroniką.

Adres pocztowy    ul. Czarny Dwór 12
80-505 Gdańsk
Telefon kontaktowy    tel.: 58 556 41 55  tel. kom.: 601 146 371 
Godziny otwarcia    Pn-Pt: 8:00-17:00
Sb: 8:00-13:00

Offline milkiwaj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lutego 2012, 10:22:39 »
Nie będzie źle, daj im szansę. Przeważnie przy takim gmeraniu wychodzą kwiatki po paprokach, czasem kable nie są polutowane tylko na żywca skręcone i zaczyna się zabawa po jakimś czasie.

ze swojej instalacji gazowej byłam zawsze zadowolona LandiRenzo gen. II założone w Nagazie łódzkim, super zawsze wszystko chodziło, teraz jadę na Kruczkowskiego 11 do Auto-Gaz MSN <Gdańsk>, czytałam bardzo dobre opinie o nich, mam nadzieję, że coś poradzą

a jak wina będzie leżeć po stronie sparciałych kabli to dam jeszcze jedną szansę temu co spsuł, bo wykazuje skruchę, nietypowe u mechanika  :cool:

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Lutego 2012, 12:48:21 »
Eeee... jak na mój gust to musiałby się nieźle postarać żeby uszkodzić wiązkę. Ja stawiam na zonka przy LPG.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Lutego 2012, 14:53:02 »
Przede wszystkim niech ktoś to dobrze obejrzy.

Wiązka z 2.2 EU jest inna, niż z 2.2 US/CAN.

A za wodą różnice są, w zależności od rocznika produkcji samochodu, rynku jego przeznaczenia i humoru producenta, więc już na prawdę trzeba dobrze wiedzieć, co się kupuje, i co się podpina.

Żeby nie być gołosłownym, sterowanie silnika jest różne, bo może być na Kalifornię, albo na resztę Stanów, czy Kanadę, może mieć OBD1 albo OBD2 ( wersje po sierpniu 95 a przed lipcem 96 ), może mieć sekwencyjny wtrysk, albo i półsekwencyjny, może mieć 2 typy aparatów zapłonowych, itp, itd.

Lepiej zatem znaleźć kogoś, kto ogarnie wiązkę, a zwłaszcza to, co pisali poprzednicy.
3VZ.pl

Offline milkiwaj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Lutego 2012, 08:16:48 »
To jak mam zrobić? Właśnie drukuje fragmenty manuala o moim autku, żeby gazownicy mieli podkładkę...

Mam nie wracać na Słowackiego, gdzie mechanik powiedział, że będzie przeglądał kabel po kablu?

Jest wtyczka <taka tuż koło podszybia, ale mniejsza od głównej> chyba od sterownika {data link conector}, która dotknięta powoduje też złą pracę na gazie, a tak to ruszanie całą wiązką powodowało problemy, teraz auto wogóle na benzynie nie chodzi, nie zapala i już...

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Lutego 2012, 08:24:20 »
Jeśli twierdzi, że przejrzy wszystkie kable, to ja bym mu postawił auto, pod warunkiem, że rzeczywiście to zrobi.

Tak, czy inaczej - niech zacznie od wiązki gazowej, bo niezmiernie rzadko się zdarza jakikolwiek problem z wiązką fabryczną, a wszystkie problemy z elektryką ( które musiałem rozwiązać dotychczas ) brały się z dzwonów i "fachowców", którzy "tu se naciągną wiązkę, to się da odkręcić bez ściągania tego, czy tamtego".
3VZ.pl

Offline milkiwaj

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Lutego 2012, 19:06:24 »
ok, dlatego jadę do gazowników, bo on powiedział, że na gazie się nie zna i wolałby, żeby to obejrzeli inni

napiszę co z tego wyszło, wish me luck, bo cierpliwości nawet potrójna dawka by nie dodała...  :-(

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kocham mechaników, wszystkich jak leci i każdego z osobna...

Dziś rano auto nie chciało zapalić wogóle, było łaskawe strzelić i pokopcić trochę [czym zepsułam kopułkę i palec ??]

więc z głową pełną schematów elektrycznych, które drukowałam na wszelki zajrzałam pod maskę sprawdzić wtyczki i pomajdrać przewodami...

z ciekawości ściągnęłam gumową osłonkę data connectora i proszę... rozpięte... podłączyłam, zapaliłam na beznzynie i odjechałam na wymianę filtra LPG...

a tak pan mnie obsobaczył, że mam IIgen a nie sekwencję i że jak mogłam to zrobić...ech... gdybym to chociaż ja była...  :roll: także znowu naprawiłam sobie autko, niestety trochę znowu psując, no ale to jest tańsze niż wymiana wiązki silnika  <zalamka>

Tak mnie urzekła Twoja historia, że aż scaliłem posty. Gratuluję, po raz kolejny się sprawdza powiedzenie "chcesz mieć zrobione dobrze - zrób to sam". M
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2012, 21:01:42 wysłana przez marcinm »

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Lutego 2012, 22:10:53 »
Czyli:"Niema tego złego co by na dobre nie wyszło"

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl