Autor Wątek: Osłony pod silnik  (Przeczytany 17192 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Osłony pod silnik
« dnia: 24 Lutego 2012, 18:47:50 »
Na początek witam wszystkich użytkowników Aurisków.
Przybył w mojej osobie na forum nowy użytkownik (forum przeglądam od dawna , wczoraj postanowiłem przyłączyć się w sensie namacalnym) mam nadzieję, że nasza wspólna forumowa "współpraca" będzie układała się bez zakłóceń  :laugh:.

A więc od kwietnia 2011 stałem się posiadaczem Aurisa (wersja 2010) czyli po FL , z niezłym wyposażeniem (szkoda że bez ESP) , silnik 1.6 Valvematic , kupiony od dilera jako demonstracyjny (z wyprzedaży rocznika) z przebiegiem 800 km , aktualnie nakręciłem ok. 14500 km.

Po prawie roku eksploatacji, gdy minęło zauroczenie tym w sumie sympatycznym japońskim  bolidem (pierwszy japoniec i pierwszy salonowy w moim życiu) zacząłem oceniać go bardziej krytycznie (dotychczas miałem benzyny francuskie i niemieckie oraz epizod który niezbyt miło wspominam z germańskim dieslem TDI).

I tak na początek wygląda moja historia /opowieść/ którą chciałbym skonfrontować z waszymi doświadczeniami :

Koledzy, jechałem takim w dłuższą trasę podczas sypiącego śniegu (temp. na zewnątrz ok. -3-4 *C , błoto pośniegowe na jezdni , itp. itd.).
Zatrzymałem się żeby uzupełnic płyn do spryskiwaczy i przeraziłem się tym co zobaczyłem pod maską.

A zobaczyłem "zaspy" śniegu.

Na filtrze powietrza , na plastikowej pokrywie silnika , na komputerze , skrzynce bezpieczników , we wnękach przy kielichach amortyzatorów (w okolicach podszybia).
Wszystko "obklejone" nasypanym śniegiem.

Czy to jest normalne ????

Zaobserwujcie proszę, czy w podobnych okolicznościach (długa trasa , sypiący śnieżek , "szpryca" błota pośniegowego z poprzedzających pojazdów) macie u siebie podobną sytuację.

Miałem wiele aut, ale w żadnym coś podobnego nie miało miejsca (nawet w A I która nie miała osłony pod silnikiem nie było takiego "syfu" pod maską jak w Aurisie kiedy po trasie cały ten snieg z błotem pośniegowym się roztopił).

Na chwilę obecną pod maską wygląda jakby ktoś sypnął tam łopatę piasku.

Zaraz po podróży podjechałem do dilera i poprosiłem o pokazanie widoku pod maską w innych Aurisach. W dieslu dla klientów (benzyny nie mieli , a raczej mieli taką jeżdżoną po mieście więc było czysto) widok jest podobny (u kolegi z pracy też takim samym i też dieslu widok podobny).

Sprawdzcie proszę i napiszcie jak to wygląda u Was.
« Ostatnia zmiana: 19 Marca 2012, 10:17:06 wysłana przez kingcin »

tom

• Gość
Odp: Osłony pod silnik
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lutego 2012, 20:02:21 »
moje lapie bloto, zglaszalem w serwisie, mowili zeby sie nie martwic

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Lutego 2012, 12:35:13 »
U mnie w dieslu raczej czyściutko, mimo, że ostatnimi czasy jeździłem w dość "ekstremalnych" warunkach :grin:. Ale mój jest od spodu dość mocno w plastiki obudowany, nie wiem jak jest w "benzynie".
"With Oden on our side..."

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Lutego 2012, 13:05:18 »
Diesel ma pełną osłone z dołu, benzyna prawie w ogóle. Też mam pełno syfu pod maską, akumulator to cały zalepiony no ale trudno. Śniegu jednak nie zauważyłem nigdy, jedynie zwierzęta futerkowe i ich zimowe zapasy.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Lutego 2012, 18:41:01 »
Tak jak Jarod potwierdzam w dieslu aurisowskim sprzed liftu, podczas mocnego sypania śniegu nie ma grama śniegu.
Obi

oldGreg

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Lutego 2012, 14:02:06 »
W moim model 2007 benzyna po deszczu pod maska kaczki moga plywac wokol zamka. Zawsze stoi tam kaluza wody.

Offline fireman85

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Lutego 2012, 15:15:35 »
Ja mam Aurisa 1.6 z 2008 r i od spodu silnik mam cały przysłonięty plastikową osłoną. Jedyne miejsce gdzie coś tam brudzi to od strony skrzyni biegów ale tragedii nie ma. Nic z autem nie robiłem, tak już jest od zakupu w salonie. :)
Pozdrawiam
Reklama w podpisie - usunięta - Swoop

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Lutego 2012, 15:17:32 »
Jeżeli komuś nie wystrcza plastikowa osłona są dostepne mocniejsze np: http://www.evaria.pl/oslona-pod-silnik-i-skrzynie-biegow-toyota-auris.html
Where Wishes Fly......

Offline marcelek80

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Lutego 2012, 20:14:29 »
mój Auris to 1.6 Premium koniec 2009

pod silnikiem plastykowa osłona, nic specjalnie się nie syfi, co najwyżej zbiera się kurz - auto jeździ w każdych warunkach
Corolla Levin 1600 GT APEX TWIN CAM
Corolla Wagon 1600
Auris 1600 Premium
Highlander 3.5 V6 4WD
Mazda3 2.0 Skyenergy
Lexus GS460 Prestige
Subaru Outback 2.5 Eyesight

Offline palec0

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Czerwca 2013, 21:29:08 »
Witam
 Nasz kraj jest traktowany przez Toyotę jak zaplecze europy. Kupując krajową wersję auriski z nie podstawowym wyposażeniem, nie ma osłon silnikowych gdzie w krajach zachodnich jest to podstawowe wyposażenie.
Na portalach można zakupić oryginalne oraz zamienniki osłon. Czy warto kupić zamiennik, czy będzie dopasowany, może ktoś to już zrobił ???

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Czerwca 2013, 21:58:12 »
Ja mam zamiennik i jest wszystko ok, pasował jak ulał - mam do niego jeszcze oryginalne spinki jakby kto chciał
Where Wishes Fly......

Offline palec0

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Czerwca 2013, 22:05:24 »
Daj namiary gdzie kupiłeś ?

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Czerwca 2013, 09:19:14 »
Wiesz co, bardzo dawno już to kupiłem gdzieś na allegro - montowałem w ASO tak przy okazji wymiany oleju i nic nie płaciłem za to.
Tutaj masz np : http://allegro.pl/toyota-auris-diesel-oslona-silnika-pod-silnik-i3232134164.html
Where Wishes Fly......

Offline jakobin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Czerwca 2013, 21:13:05 »
http://www.phuvip.com/sklep/index.php?cPath=139_479_480_560 Kupowałem z tej strony nadkola do mazdy 6 do tyłu jakość dobra :)

Offline dawid

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Marca 2016, 15:39:56 »
Witam. Potrzebuje zdjecie osłon w auris 1.4 vtti. Najlepiej jakby ktos zrobił zdjecie podwozia. Byłbym bardzo wdzieczny, bo niemam pojecia ktore zakupic..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl