Autor Wątek: Po co LB? Ekonomiczne spalanie? (F)  (Przeczytany 21708 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rafi

• Gość
Po co LB? Ekonomiczne spalanie? (F)
« dnia: 01 Lutego 2005, 23:27:24 »
Tak sięzastanawiam po co są silniki LB, ze niby mniejsze spalanie? Jak to jest w praktyce?
Moja Carina (kombi 1,6 LB) pali 9,2 i 7,5 trasa.Czy da sięjezdzić bardziej ekonomicznie (oczywiście tak żeby ruczu nie tamować:-),na jakich obrotach zmieniać na poszczegulne biegi? (wiem ze toyoty są wysoko obrotowe i może za wcześnie zmieniam biegi), mam tą kontrolke od ekonomicznej jazdy i staram siężeby  caly czas świeciłą sięna zielono, ale za bardzo jej nie ufam bo np. na dwójce jak mam 2000obr. i lekko naciskam pedał dochodzi np  do 4000obr. to ona ciągle sięswieci na zielono i że niby spalanie jast wtedy takie samo?

Pozdrawiam z Gdańska, Rafi

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lutego 2005, 00:15:37 »
mi przy bardzo ekonomicznej jeździe na trasie pali 8l gazu, przy średniej jeździe 9l gazu, w mieście pali 10-12l w zalkeżności od stylu jazdy, biegi zmieniam do 3tyś, a jak economy to do 2500 i hamuje silnikiem, otwarte okno przez 100km to 0.3-0.5l, częste hamowanie też spalanie wzrasta itp.

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Lutego 2005, 11:20:17 »
Tak LB jest dla mniejszego spalania. Niestety nie wiem czy akurat praca silnika na ubogiej mieszance ma związek z diodami ekonomizera ( bo w silnikach bez LB tez były ). Wszystko to oczywiście reguluje komputer. Generalnie jazda do 3000 bez gwałtownego przyspieszania raczej nie powoduje przełączania silnika w tryb mieszanki normalnej.
Silnik 4AFE jest dosyć elastyczny i przynajmniej wg. mnie nie ma potrzeby kręcic go więcej niż 2500 aby zmienić bieg. Mnie przy takiej jeździe pali 6-7 l ( tryb mieszany ) . Oczywiście 1-2 osoby. Niestety przy 4 osobach i full załadowanym bagażniku po górach to juz troche inna bajka :-DD .
Jak chcesz żeby silnik dostał kopa to niestety musisz go rozkręcić do co najmniej 4000.
Ale o tym chyba wiesz sądząc po twoim spalaniu :D .
Pozdrawiam
Carina E Sportswagon 1.6

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Lutego 2005, 15:31:16 »
Cytuj (zaznaczone)
Moja Carina (kombi 1,6 LB) pali 9,2 i 7,5 trasa.Czy da sięjezdzić bardziej ekonomicznie  

No moje 2.0  pali troche mniej,może bardziej w strone 7litrow,czasami wyjdzie troche więcej,ale to jak więcej po mieście jeżdze.Ogólnie,jak teraz troche ze znajomymi jeżdze to mówią ,że mam bardzo ekonomiczne autko jak na 2.0.Często zmieniam biegi przy2-2.5tyś obr,oczywiście na zielonej lampce.Oczywiście czasami przypomne jej jak to jest jak sięna dwójce przekroczy 4.5tyś.obr,ale to nieczęściej jak raz,dwa dziennie.Ostatnio jak był sylwek i jeżdziłem tylko po mieście,to miałem spalanko troszke ponad 8 litrów.Z tego wynika,że niektóre 2.0 w bdb.stanie palą jak 1.6.Aha,ekonomiczne spalanko,to też częste hamowanie silnikiem.Ostatnio siętego nauczyłem i nieumiem bez tego żyć,a spalanko znowu troche spadło.

Cytuj (zaznaczone)
mi przy bardzo ekonomicznej jeździe na trasie pali 8l gazu, przy średniej jeździe 9l gazu, w mieście pali 10-12l w zalkeżności od stylu jazdy, biegi zmieniam do 3tyś,  

A ty konrad masz GTI,która z założenia wogóle niemiała oszczędzać paliwa,a i tak mało ci pali,pozatym LPG,więc możesz sobie spokojnie odjąć od tego te 15% i wyjdzie ci prawie tyle co mi,więc w sumie nasze wypowiedzi co do spalania siępokrywają,a wiemy dobrze ,że nasze motorki są bardzo zadbane.

pawelzak

• Gość
Po co LB? Ekonomiczne spalanie?
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Lutego 2005, 22:03:44 »
W LB istnieje dużo możliwości oszczędzenia paliwka. Jak jeszcze Carinka nie była na lpg to na trasie w ciągu jednego dnia 1200 km po polskich drogach (2 osoby przez 450 km, w 4 os. + bagaż przez 750 km) spalanie wyszło 6,1l/100km prędkości nie przekraczające 110km/h

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Lutego 2005, 22:23:33 »
Cytat: pawelzak
spalanie wyszło 6,1l/100km
mojego kumpla maluch pali wiecej :lol:
Cytat: pawelzak
predkości nie przekraczające 110km/h
a nawet 95km/h nim nieprzekracza(bo sie nieda) :D
ale tak jak dzisaj lub wczoraj na śnieżek to pierwsza klasa
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2006, 18:57:58 wysłana przez Carinka1.6 »
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

Rafi

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Lutego 2005, 22:53:31 »
Właśnie w tym problem ze ja nie „szaleję” ,zazwyczaj zmieniam biegi od 2500- max 3000obr.
Na trasie jeżdżę100-120km/h. 90% czasu jadęsam, a w bagażniku wożędwie lekkie skrzyneczki i powietrze :-). Co prawda silnikiem to ja nie hamuje.Aha tankuje 95pb.
W czym tkwi problem takiego spalania?
Może jakieś porady???

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Lutego 2005, 12:28:34 »
Cytuj (zaznaczone)
Może jakieś porady???  

Może zacznij spróbować hamować silnikiem,tylko pamiętaj,że poniżej 1.8tyś.obr trzeba bieg na niższy zredukować,bo poniżej tej prędkości obrotowej zaczyna być powili dawkowane paliwo( 95% silników tak ma).
Może to pomóc troche,a pozatym sprawdź ciśnienie w ogumieniu,filtr powietrza.Poprostu naucz sięjeżdzić ekonomicznie.Da się,naprawde,tylko troche trzeba sięwjeżdzić w charakterystyke silnika.Pozdrawiam

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Lutego 2005, 17:48:48 »
Cytat: Piwalek
Jak chcesz żeby silnik dostał kopa to niestety musisz go rozkręcić do co najmniej 4000

Od 4 tys to sie dopiero zaczyna ten kop ;)
Z tego co pamietam to dopiero w okolicach tych obrotow silnik zmienia mieszanke z ubogiej na normalna i wtedy fura zaczyna dopiero jechac ;)
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

mjr

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Lutego 2005, 19:44:44 »
LB jest m.in. po to o czym moża poczytać TU

czuwaj!

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Lutego 2005, 19:52:03 »
Samo hamowanie silnikiem nic nie da jezeli silnik nie bedzie calkowicie sprawny.Najwiecej paliwa pozera nie jazda na wysokich obrotach tylko styl w jakim na te obroty wchodzimy.Staraj sie delikatnie przyspieszac i jezeli to mozliwe nie hamowac silnikiem tylko wrzucac na luz.Mój rekord to 5.9l/100km przy silniku 2.0,trasa oczywiscie.

Rafi

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Lutego 2005, 23:28:10 »
To w końcu silnikiem czy na luz? (to drugie mi lepiej odpowiada:-)), przyspieszam tak że kontrolka eco świeci sięna zielono.Ale jak pisałem wyżej to jak to jest jezeli np. na dwójce jest 2000 obr. i powoli zwiększam do 4000 obr. kontrolka cały czas swieci na zielono, czyli spalanie jest takie samo przy 2tyś i 4tyś?

Pozdrowionka

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Lutego 2005, 23:29:56 »
Dlaczego ma wrzucać na luz?Przecież na biegu jałowym mieszanka jest wzbogacana w porównaniu do średnich obrotów podczas kiedy to hamujemy silnikiem.

Cytuj (zaznaczone)
Samo hamowanie silnikiem nic nie da jezeli silnik nie bedzie calkowicie sprawny.

Co to znaczy,sprawny?Masz na myśli kompresje?Jeżeli silnik ogólnie niejest w dobrej kondycji i ma niższą sprawność,to wtedy będzie palił więc niż producent przewiduje niezależnie od stylu jazdy.

pawelzak

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Lutego 2005, 09:11:06 »
Cytat: Deeno
Od 4 tys to sie dopiero zaczyna ten kop  
Z tego co pamietam to dopiero w okolicach tych obrotow silnik zmienia mieszanke z ubogiej na normalna i wtedy fura zaczyna dopiero jechac

Silnik zmienia mieszankęz ubogiej na normalną, gdy zgaśnie Economy (mowa o silnikach LB), a powyżej 4 tys. odczuwalny wzrost mocy ma związek z charakterystyką przebiegu krzywej momentu i mocy silnika (najwyższy moment obr. Nm ok. 4200br. i niedaleko już do max mocy KM)

pawelzak

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Lutego 2005, 09:24:17 »
Warunki uzyskania ekonomicznego spalania:
- sprawny silnik i podzespoły
- umiejętność przewidywania i taktyki
- lekka noga na pedale gazu
- odpowiedni dobór biegów
- niechrzczone paliwo
- hamowanie silnikiem
- stalowe nerwy