Autor Wątek: Po co LB? Ekonomiczne spalanie? (F)  (Przeczytany 21711 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

FAWORYT

• Gość
Po co LB? Ekonomiczne spalanie? (F)
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Lutego 2005, 13:18:23 »
Cytuj (zaznaczone)
Warunki uzyskania ekonomicznego spalania:
- sprawny silnik i podzespoły
- umiejętność przewidywania i taktyki
- lekka noga na pedale gazu
- odpowiedni dobór biegów
- niechrzczone paliwo
- hamowanie silnikiem
- stalowe nerwy

No i niemożliwe będzie,że jak kolega siętego nauczy,to spalanie niespadnie.Musi spaść spalanko. :athunbsup

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Lutego 2005, 18:32:26 »
Hmmm... w zasadzie całość tej dyskusji nadaje siędo pogaduch.
Rafi: sprecyzuj proszęswój problem, technicznie - za duże spalanie, czy chcesz siędowiedzieć jak ekonomicznie jeździć ? (temat wałkowany milion razy :( )
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Rafi

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Lutego 2005, 22:33:40 »
Dopytyuje siębo myślalem że jeżdże ekonomicznie.
1. Pilnuje żeby kontrolka siępaliła na zielono a spalanie i tak mam za duże.Dlaczego?(może to coś z silnikiem, jeśli tak  to już inna historia).
2. Czy spalanie jest takie samo np na dwójce przy 2 i 4 tyś obr.-(eco na zielono)?
I koniec tematu.

Dzięki za porady.

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Lutego 2005, 23:06:22 »
Cytuj (zaznaczone)
Czy spalanie jest takie samo np na dwójce przy 2 i 4 tyś obr.-(eco na zielono)?
I koniec tematu.

Niejest takie samo.
Na dwójce już dochodzą opory ruchu samochodu(opór powietrza,opór toczenia,a one rosną z kwadratem prędkości),są małe,ale są.Na pokonanie oporów przy 4tyś.obr.na dwójce i prędkości jej odpowiadającej potrzebujesz wykorzystać większy zapas siły napędowej na kołach niż na pokonanie tych samych oporów przy prędkości 30km/h.Też dużo zależy od przebiegu momentu i tego w jakich obrotach jaką sprawność ma silnik.Wyższe obroty,to też częściej otwierające sięzawory i aby mieszanka była stechiometryczna musi być podanego więcej paliwa.Spalanie masz mniejsze przy 2tyś.obr i prędkości 30km/h niż przy 65km/h i 4 tyś.obr.
Przecież musisz bardziej uchylić przepustnice.Sądze,że niema tu sięco więcej rozwodzić.Zmieniaj biegi przy 2tyś.obr jak niemusisz podjeżdzać pod górke.Brzmi to może śmiesznie,ale potrafie spalić moją 2.0 poniżej 6.5 litra w cyklu mieszanym i zapewniam,że silnikowi to nic nieszkodzi,bo na eko nieobciązasz go nawet średnio.Albo oszczędzasz i szybciej zmieniasz bieg,albo mówisz "k.....a nic z tego ,tu niebędzie oszczędnej jazdy"- tak powiedział mój wujek,też ma cari 2.0 ,ale LPG jak wyprzedzał TIRA,he,he

jacek1127

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 06 Lutego 2005, 13:33:01 »
Cytat: Deeno
Cytat: Piwalek
Jak chcesz żeby silnik dostał kopa to niestety musisz go rozkręcić do co najmniej 4000

Od 4 tys to sie dopiero zaczyna ten kop ;)
Z tego co pamietam to dopiero w okolicach tych obrotow silnik zmienia mieszanke z ubogiej na normalna i wtedy fura zaczyna dopiero jechac ;)

Dokladnie, przy 4000 rpm mieszanka jest przelaczana na stochiometryczna, LB to stosunek 20-22 : 1, tyle tylko że  "kop" ma zwiazek nie ze skladem mieszanki a z otwariciem zaworow SCV na kolektorze dolotowym, po prostu otwiera sie wtedy drogi kanal dolotowy i zmienia sie sposob napelniania cylindrow. Kiedy te zawory sa popsute (najczesciej uszkodzeniu ulega  zawor VSV sterujacy praca tych zaworow) to zadnego kopa nie odczuwasz, mieszanka jest wzbogacona tzn jest  stochiometryczna ale poza wyzszym spalaniem wogole tego sie nie czuje, aha ciezko sie rozpedzic powyzej 160 km/h.

jacek1127

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 06 Lutego 2005, 13:47:05 »
Cytat: FAWORYT
ale potrafie spalić moją 2.0 poniżej 6.5 litra w cyklu mieszanym

Cos mi sie wydaje ze przesadzasz. 6,5 litra w cyklu mieszanym ? Ja mam LB i na autostradzie rekord ktory osiagnalem to 5,7 l predkosc ok 100km/h ale co to za jazda? Mozna zglupiec. Przy jezdzie srednio ok 130 na dlugich dystansach osiagam 6,3l (ja + niewielki bagaz), cykl mieszany - 7,5-8l, miasto - 8,5-9l.

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 06 Lutego 2005, 16:36:50 »
Cytuj (zaznaczone)
Cos mi sie wydaje ze przesadzasz. 6,5 litra w cyklu mieszanym ?  

W zime często podchodzi do 7 litrów.Niema żadnej przesady.W lato jak jeżdziłem pół na pół miasto trasa,to wychodziło najmniej 6,5,a tak średnio 6,8-6,9/100km.Na 55litrach w lato robiłem niecałe 900km,nioecałe,bo tak naprawde 860km około.Trasa 100km/h,miasto 2-2.5tyś.obr /min zmiana biegu. Paliwko z shella,filterek K&N.Wiadomo czasem jej pocisne,ale przeważnie ekono.Max.spalanko jakie zanotowałem teraz w zime to 8,2 litra,ale to 90 procent miasto na zimnym silniczku.Dobra skończe już pisać o tym spalaniu,bo za chwile będzie,że przesadzam.Dużo zależy od stylu jazdy i od charakterystyk silnika.Mi poprostu tyle pali.Jest to jedna z zalet(bezawaryjność,ekonomiczność i w miare przyśpieszenie) tego auta.

Cytuj (zaznaczone)
Przy jezdzie srednio ok 130 na dlugich dystansach osiagam 6,3l (ja + niewielki bagaz)

Mam bardzo podobnie.Odemnie do płocka i z powrotem przez łódź i częstochowe w dwie osoby i mały bagaż(średnia prędkość na trasie ponad 80km/h,ale średnia wyliczona z czasu i km).Taką wartość spalania osiągnąłem.Na gierkówce średnio 130km/h i pare miast po drodze,gdzie jechałem tak jak inni.Tylko,że mieszane spalanie niewychodzi mi okolo 7.5-8.0 tylko około  7 litrów,ale jak staram sięnieraz opanować i nieszarżować ,to wychodzi te 6.5litra/100km i tak ostatnio jeżdze,bo jest zima,dziury,ślisko,ale i niska temp.więc i tak spalanko podchodzi do 7L/100km,bo wolno sięnagrzewa.Niestety niezmierzyłem jeszcze żebym spalił poniżej 6L/100km,poprostu,nawet nieraz starałem się,a i tak wychodziło powyżej 6,he,he :D .Szkoda mi tego paliwka,staram sięoszczędzać,a ćwiczenie czyni mistrza,do którego i tak pewnie sporo mi jeszcze brakuje
Pozdrawiam

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Lutego 2005, 23:33:14 »
Dzisiaj robilem trase 200 km i probowalem tych wszystkich zlotych mysli ;)
Zmiana biegu przy 2,5 - toz to usnac mozna przy rozpedzaniu - i co mi da to powolne rozpedzanie skoro na autostradzie i nie tylko i tak jade ok 140 i wtedy mam 4 tys obrotow ???
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

Rafi

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Lutego 2005, 23:39:59 »
w Sobote zrobilem 350km starałem sięjechać 90-100km/h (), wynik 7,4. Jechałęm jak zwykle sam i bez balastu :-).
Wracając jechałem 80-90km/h (prędkość bardzo usypiająca) ale jeszcze nie tankowalem więc nie wiem ile... Wątpięaby różnica było wielka. :modlitwa

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Lutego 2005, 00:16:52 »
Ale jechałeś przez jakieś duże miasta?Bo 7,4 to bardzo duże to spalanie masz przy 90-100km/h.Producent podaje przy 90km/h 5.9-6L/100km/h,przy 120km/h chyba z 7.5L/100km dla 2.0.Widać każdy egzemplarz potrafi spalić inaczej. Jak na trasie 1.6 LB pali tyle co piszesz,a niemasz LPG,to napewno masz coś zepsute,bo to są silniki tworzone z myślą o oszczędzaniu paliwa,a tu kurcze,ja musiałbym normalnie jechać moją 2.0,tzn.częściej jej pociskać niż to robie zazwyczaj,żeby mi takie spalanie wyszło.

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Lutego 2005, 13:43:50 »
Może masz hample zapieczone albo CUB ( Czujnik Ubogiej Mieszanki ) walnięty ( ale to by ci sięsilniczek żółty świecił a samochód byłby muł raczej ). A nie tankujesz przypadkiem na jakiejś stacji szemranej ?
Pozdrawiam
Carina E Sportswagon 1.6

Rafi

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Lutego 2005, 22:01:18 »
Jechalem rano z Gdańska do Łodzi,  prawie zero aut , na trasie tylko Włocławek, z trzy razy zatrzymalęm sięna światłach.
Wracałem w nocy 80-90km/h wyszlo 7,1(w miescie zrobiłem ok 40km), na trasie warunki podobne.Tankuje na stacji auchan(przy supermarkecie), ale na tą trase zatankowałem na BP. Przy 120km/h pali 7,5. Kontrolka zółta od silniczka sięnie swieci.A gazu niestety nie mam.

stoned_crazy

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 14 Lutego 2005, 14:21:04 »
Ja niewiem jak wy to robicie że macie takie niskie spalanie w waszych toykach  :worried
Moja spala prawie 13 litrów gazu a na benie też 10 niewyjęte....
Ale ja mam automat a biegi żadko sięzmieniają poniżej przedziału 3,5-4 tysie   :wink:
Niewiem jak można zmieniać biegi przy 2 tysiącach  :shock: ...Tak to ja jeżdżętylko w nocy jak światla są wyłączone a na drogach pusto.Wtedy sie można toczyć na najwyższym biegu 100km/h . Co do hamowania silnikiem to robie to na ile mogęczyli używam od/off (wyłączenie nadbiegu) ale wiadomo że to nie to samo. Zresztą jak 2 litrowy silnik może palić poniżej 7 litrów ,coś mi ciężko w to uwierzyć...

pozdrawiam...

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 14 Lutego 2005, 16:00:46 »
Poniżej 6 litrów raczej niesapali,ale poniżej 7litrów średnio,to żaden problem,pozostaje ci tylko uwierzyć :D

Rafi

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 14 Lutego 2005, 23:36:19 »
To wlaściwie ile powinna palic paliwka ta moja carina: miasto, trasa i przy jakich prędkościach? Przy tym nie chodzi mi o jakies super male spalanko, ale normalne, takie dla silnika 1,6 LB?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl