Autor Wątek: Za mała moc w Carince 1600cm.Pomocy  (Przeczytany 17327 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

borys39

• Gość
Za mała moc w Carince 1600cm.Pomocy
« dnia: 02 Lutego 2005, 08:51:43 »
:aclap  :aclap  :aclap Mam Carinkęz 1992roku silnik 4afe 1600cm.Wydaje mi sięże jest zbyt słaba i nie ma zbyt duzego kopa.Mechanik zmierzył ciśnienie w cylindrach i powiedział że wszedzie równo po 4 atm.Wydaje mi sięto niemożliwe,samochód normalnie chodzi zapala nie bierze oleju,tylko ta moc,powiedział że to mogą być gniazda zaworów do przeszlifowania.Może ktoś mógłby mi pomóc w tej sprawie .Będę wdzięczny Sławek
« Ostatnia zmiana: 18 Marca 2008, 09:25:13 wysłana przez Janmor »

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
Re: Za ma³a moc w Carince 1600cm.Pomocy
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lutego 2005, 10:15:38 »
Cytat: borys39
:aclap  :aclap  :aclap Mam Carinkęz 1992roku silnik 4afe 1600cm.Wydaje mi sięże jest zbyt słaba i nie ma zbyt duzego kopa.Mechanik zmierzył ciśnienie w cylindrach i powiedział że wszedzie równo po 4 atm.Wydaje mi sięto niemożliwe,samochód normalnie chodzi zapala nie bierze oleju,tylko ta moc,powiedział że to mogą być gniazda zaworów do przeszlifowania.Może ktoś mógłby mi pomóc w tej sprawie .Będę wdzięczny Sławek

4 atm - i to jeździ jeszcze?!  
Chyba czeka Cięremont i to poważny (zakładając, że pomiar był poprawny w co wątpie).
Co do obróbki gniazd zaworowych - to ja osobiście bym tego nie robił, tylko zamontował całą głowice - koszt dobrej używki 600-700pln.
A jak sięczują pierścienie i panewki?
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

borys39

• Gość
Za ma³a moc w Carince 1600cm.Pomocy
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Lutego 2005, 10:33:20 »
Jezdzi sięnormalnie oleju nie łyka ,a nawet wydaje mi sięże przybiera ,może to być uszczelka pod głowicą????????pali ok. 6l bendzynki,swiece czyste,powymieniałem całą elektrykę,przewody palec swiece kopułkęnie wiem co jeszcze można by zrobić

borys39

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Lutego 2005, 10:34:48 »
W zbiorniczku wyrównawczym wydaje mi sięże  są tłyste plamy.

Offline Piwalek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Lutego 2005, 10:38:44 »
Cytat: borys39
Jezdzi sięnormalnie oleju nie łyka ,a nawet wydaje mi sięże przybiera ,może to być uszczelka pod głowicą????????pali ok. 6l bendzynki,swiece czyste,powymieniałem całą elektrykę,przewody palec swiece kopułkęnie wiem co jeszcze można by zrobić

Chyba sobie sam odpowiedziałeś.
Pozdrawiam
Carina E Sportswagon 1.6

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Lutego 2005, 15:36:29 »
To jak masz padniętą uszczelke pod głowicą ,to będzie ci auto słabiej chodzić.Tłuste plamy w zbiorniczku,to niepokojący objaw który powinien dać ci do myślenia.JA takich plam niemam.
A musisz dolewać wode/płyn?Jak tak,to jeszcze upewnij sięna bank,zęto uszczelka i wymień nim ci szlak głowice trafi.

borys39

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Lutego 2005, 16:12:14 »
Nie dolewałem aż tak dużo płynu.Ale martwi mnie ten olej przybierający i to że max mogęjechać 170km/h.Jak przyprowadziłem z niemiec to też miała nadstan oleju ok.1,5l.Poza tym dolny wąż od chłodnicy do bloku jest cały czas zimny a wentylator bardzo rzadko sięwłącza

FAWORYT

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Lutego 2005, 17:46:39 »
Jedź do serwisu ,oni ci dokładnie sprawdzą i powiedzą co masz do wymiany,a później szukaj sobie gdzieś gdzie zrobią to taniej niż ASO,lub właśnie tam kup niezbędne części do wymiany i jedź do pana kazia wymienić(wszyscy szukają jak najtaniej,a nieraz najtaniej nieznaczy najlepiej....),lub zostaw auto w ASO,lub w jakimś serwisie aut japońskich,lub takim polecanym na forum.

Cytuj (zaznaczone)
Nie dolewałem aż tak dużo płynu.

No tak,to jest odpowiedź,aż tak dużo....to znaczy litr przez tydzień,czy litr przez miesiąc?

Cytuj (zaznaczone)
to że max mogęjechać 170km/h  

No to faktycznie niemasz ciśnienia w tym silniku,jakieś 80kucy pozostało :aslyer

Cytuj (zaznaczone)
Jak przyprowadziłem z niemiec to też miała nadstan oleju ok.1,5l.  

Co???!!!!!! PÓŁTOREJ LITRA?  :roll czy z półtorej kreski ci siępomyliło?A jaki kolor ma ten olej?Taki mętny szary,czy może szaro brązowy z bąbelkami takimi powitrznymi na bagnecie?
Pierwszą rzeczą jaką bym sprawdził jest stan uszczelki pod głowicą i nieczekał z tym do przyszłego tygodnia.Słyszałem,ze można mieć później duże problemy z głowicą silnika.

borys39

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Lutego 2005, 18:00:41 »
Płynu miałem stan na zimęa teraz  tj.po 2 miesiącach ubyło może z 0,5 litra

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Lutego 2005, 18:29:28 »
4 atmosfery  :shock:  :shock:  :shock:  przy 9 jest zalecany remont, 13 new one,
oby tylko uszczelka pod głowicą
rozumiem, że silniczek sięnie grzeje??

borys39

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Lutego 2005, 18:35:10 »
Temperatura stoi jak drut na połowie skali, tylko nie ma przyspieszenia trzeba cheblować biegami,na 3 pedał w podłogęchwila zastanowienia i rusza jak pocisk,powyżej 4 tys obrotów.

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Lutego 2005, 18:39:13 »
jeśli chcesz mieć cały silniczek i nie przeznaczyć później na remoncik (lub szukać nowego silnika) radziłbym nie próbować ile pójdzie V maksymalnie, od razu do mechaniora

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Lutego 2005, 21:24:00 »
Nie ma co dywagować czy uszczelka czy też nie? W każdym szanującym sięwarsztacie, który naprawia silniki powinien być tester do CO2 w układzie chłodzenia. Jest to taki płyn- marker, który sięzabarwia jeśli uszczelka jest walnięta. Mocuje sięzbiorniczek z tym płynem w miejscu zakrętki na zbiorniczku wyrównawczym i jak sięzabarwi - uszczelka do roboty, jak niezmeni koloru - szukamy przyczyn dalej. Naprawdęwarto zrobić taki test. Koszt max 50pln. Polecam!
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Rafi

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Lutego 2005, 23:12:05 »
Witam,

Ja mam też problem. Dwa razy testowałem i cari poleciała tylko 160km/h, ale na niższych biegach przyspieszenie od 4000tyś raczej ok ("raczej" bo nie mam poruwnania),oleju dolałem na ok 7tyś 2,5l, wody nie bierze, silnik sięnie grzeje,pali dużo, ciśnienia nie mierzyłem.Gdzie problem?

tomek_paseo

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Lutego 2005, 00:06:35 »
Zdrowa Carinka 1.6, ja mialem taką od nowości - 1996 r.) bez problemu osiągała licznikowe 190 km/h, a po dłuższym rozpędzaniu i 195. Te 160, czy 170 km/h, to zdecydowanie za mała prędkość maksymalna, jak na 107, czy 115 KM.

Borys: to prawdopodobnie coś z głowicą - pewnie uszczelka (chodziaż dziwne, że autko sie nie grzeje) - miesza Ci sie płyn chłodzący z olejem - z każdym razie - auto koniecznie, od razu do mechanika...

Rafi: 2.5 litra na 7 tys. km to całkiem sporo, chociaż niektóre toyotki miewają i gorzej. Spalanie oleju samo w sobie byłoby jeszcze do przyjęcia - kilku klubowiczów ma ten problem... i po prostu używają jakiegos połsyntetyka (byle nie orlenu, czy innego lotosu ;-) ) i jeżdżą :) Historia uczy, że czasami efekty napraw silnika w Toyotach są wręcz odwrotne do zamierzonych. Inną sprawą jest tak ogromna strata mocy. Vmax wynoszące 160 km/h wskazuje, że uciekło bardzo, bardzo dużo koników. Trzebaby sprawdzić ciśnienie w cylindrach. Skoro masz tak dużą utratęmocy i do tego silnik bierze olej, do wymiany być może nadaja sięuszczelniacze zaworów (tak czy siak trzeba też zrobić głowicę), może pierścienie. Tłoki i gładzie cylindrów rzadko zawodzą w Toyotkach, więc tak poważną naprawęmozna raczej wykluczyć. Pojedz do mechanika, a najpierw przyjrzyj sie, czy autko kopci. Jesli tak, to czy dym jest niebiesko-szary czy czarny i czy dymi podczas kręcenia do wysokich obrotow, czy też przy zmianie biegu i mocnym wciśnięciu gazeu. Acha, trzeba sprawdzić świece, kable, kopułkę.
Jest też jeszcze jedna możliwość. Komputer ma problemy z przygotowaniem odpowiednich dawek mieszanki. Jeśli w tym tkwi problem, to zawsze możesz odwiedzić firmętuningową - np TTC w Krakowie, czy Unitronic w Warszawie - tam (niestety za opłatą ok. 1000 zł ;-) ) zmierzą moc Twojego auta na hamowni, przeprogramują chipa, dojdą do serii i moze... :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl