Autor Wątek: Za mała moc w Carince 1600cm.Pomocy  (Przeczytany 17308 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
Za ma³a moc w Carince 1600cm.Pomocy
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Lutego 2005, 20:38:51 »
Jezeli naprawde jest tak niskie cisnienie to glowica tak czy inaczej musi byc zdejmowana a przy tej okazji mozna nieco zmodyfikowac ksztalt wlotow i wylotow,podocierac na nowo zaworki i delikatnie podniesc stopien sprezania.Powinno byc lepiej niz w serii.Wlej do cylindra troche gestego oleju i jeszcze raz zrob pomiar cisnienia.Jezeli cisnienie zdecydowanie sie podniesie to do wymiany pojdą jeszcze pierscienie tlokowe.

Rafi

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Lutego 2005, 23:37:41 »
W książce (Toyota Carina E ,WKiŁ)podane są prędkości maksymalne i tak m.in.: 1,6: 190km/h.  2,0 D turbo kombi: 170km/h.  Nie ma niestety podanej wersji 1,6 kombi. tomek paseo jesteś pewien że dla kombi 1,6  160km/h to za mało? Zważywszy na to że auto jest z 1993r. (169.300km).
Dzwoniłem do gościa od którego kupiłem auto, mówił że wcześniej wypalił sięjeden cylinder ale zostało to naprawione. Niestety nie sprawdzili ciśnienia.
Jakie powinno być prawidłowe ciśnienie w cylindrach?
Czy przy badaniu na kompie wyjdzie co jest nie tak?
Wizyta w firmie tuningowej nie wchodzi w grę, koszt dużo za duży.
[/b]

Offline Carinka1.6

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Lutego 2005, 23:45:19 »
Cytuj (zaznaczone)
W książce (Toyota Carina E ,WKiŁ)podane są predkości maksymalne...

to co pisze w ksiązce o predkościach, a to jak jest w rzeczywistości, to dwie zupełnie rożne od siebie sprawy :wink:
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2006, 18:59:07 wysłana przez Carinka1.6 »
Carina1.6 LB z kolektorem 4-2-1 ... ??
Starlet Power

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Lutego 2005, 00:17:40 »
Cytat: Rafi
Witam,

Ja mam też problem. Dwa razy testowałem i cari poleciała tylko 160km/h, ale na niższych biegach przyspieszenie od 4000tyś raczej ok ("raczej" bo nie mam poruwnania),oleju dolałem na ok 7tyś 2,5l, wody nie bierze, silnik sięnie grzeje,pali dużo, ciśnienia nie mierzyłem.Gdzie problem?

moja brała kiedyś oleju - 1l/3000km, teraz 0.3l na 12.000km wymieiłem pierścienie, uszczelniacze zaworów, uszczelki ma sięrozumieć, przy okazji głowica do polerki(dolot, wylot) -polecam, przy okazji wymieniłem sprzegło i w sumie wyszło mnie ze wszystkim 1500zł

tomek_paseo

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Lutego 2005, 16:24:43 »
W takim razie wrócędo kwestii prędkości maksymalnej. Jest ona bezpośrednio powiązana z mocą maksymalną samochodu oraz oporami powietrza.
Owszem, nie zawsze jest dokładnie taka, jaką podaje producent, ale zazwyczaj nie powinna drastycznie od niej odbiegać.
Co do nadwozia w formie kombi, to zauważcie, ze toyota bierze to pod uwagęi zazwyczaj w katalogu umieszcza wartośc prędkości maksymalnej o 5 km/h niższą, niż w przypadku sedana, czy litbacka.

Niemniej jednak prędkość maksymalna 160 km/h na pewno nie jest niczym normalnym w Carinie 1.6. Te silniczki, nawet jesli biorą troche oleju (co, nie oszukujmy się, czasami sięzdarza) nie wykazują aż takich rozbieżności w osiąganej Vmax. Moja pierwsza toyotka - corolla wagon (93 rok, 1.4 (1332  :-DD ) 16 v, 88 KM) po przebiegu 160 tys. km. bez trudu osiągała 180 km/h. Kolejne autko, Carina E (96 rok, 1.6 16 v 107 KM) po przebiegu 170 tys km, tak jak juz wczesniej napisałem, przekraczała nieznacznie 190 km/h (przebieg 170 tys. km). Podobnie zachowywały sięautka znajomych, czasami nawet ze znacznie większymi przebiegami.
Pozdrawiam.

Rafi

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Lutego 2005, 17:56:11 »
Dzisiaj byłem  w ASO. Dokładnie nie byli pewni czy to za mało. Mówili że np jak ktoś wcześniej jeździł tym autem nie dynamicznie to tak może być i siętego nie poprawi.   Spytali sięsarkastycznie „ile by Pan chciał jechać?”…  
JAKIE POWINNO BYÆ PRAWIDŁOWE CIŚNIENIE W CYLINDRACH?

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
Jak to nie poprawi?
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Lutego 2005, 10:44:46 »
Dzisiaj byłem  w ASO. Dokładnie nie byli pewni czy to za mało. Mówili że np jak ktoś wcześniej jeździł tym autem nie dynamicznie to tak może być i siętego nie poprawi.   Spytali sięsarkastycznie „ile by Pan chciał jechać?”…  
JAKIE POWINNO BYÆ PRAWIDŁOWE CIŚNIENIE W CYLINDRACH?

Słyszałem o czymś takim:
Nie wiem czy to dotyczy Toyot, ale wiem o czymś takim jak dostosowywanie sięukładu komputerowego do stylu jazdy. Jeśli ktoś jeździ oszczędnie to komputer sięprzestawia na słąbszą moc i małe zużucie. Mój brat miał do czynienia z takim przypadkiem (jak siękupi używany samochód po jakiejś starszej kobiecie). Należy wówczas zresetować komputer.

Lew2
Lew2, Verso 1.8, Multidrive S, SOL+

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Lutego 2005, 12:59:41 »
reset kompa niewiele da, jak 4 atm ciśnienia (może tem manometr jakiś lelawy), a płynu ubywa, oleju przybywa - jazda czymś takim skończy siępoważniejszą robotą i większymi kosztami, a co ASO -zrobili jakąś diagnostykę?, oglądali auto?,

jacek1127

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Lutego 2005, 13:52:46 »
Witam,

Ja mam też problem. Dwa razy testowałem i cari poleciała tylko 160km/h, ale na niższych biegach przyspieszenie od 4000tyś raczej ok ("raczej" bo nie mam poruwnania),oleju dolałem na ok 7tyś 2,5l, wody nie bierze, silnik sięnie grzeje,pali dużo, ciśnienia nie mierzyłem.Gdzie problem?

A masz LB czy zwykly 1,6?

Rafi

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Lutego 2005, 17:02:41 »
Mam LB.

jacek1127

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 07 Lutego 2005, 17:52:50 »
To proponuje na poczatek nastepujaca procedure: otworz maske, zapal silnik ;) , spojrz na kolektor dolotowy, obok wtryskiwaczy  zobaczysz 4 zawory polaczone listwa (porzadek jest taki listwa paliwowa, wtryskiwacze, zawory, glowica), owa listwa laczy sie z membrana zlokalizowana w pokrywie paska rozrzadu. Przegazuj silnik, zawory powinny przekrecic sie w prawo, zaczyna sie przy predkosci obrotowej ok 3500 rpm, moze byc taka sytuacja ze zawory te raz pracuja a raz nie wiec trzeba kilka razy powtorzyc obserwacje. Jezeli zawory nie beda pracowaly daj znac powiem Ci co dalej nalezy zrobic. Powodzenia

borys39

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Lutego 2005, 18:42:46 »
Czy możecie mi napisać co to jest te LB.Mam 92 r 1,6 japoński cz mam to czy nie mam

Bisua

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Lutego 2005, 18:52:27 »
borys39,  :asearch  było już o tym
prosze nie dublować tematu  :athunbsup

Rafi

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Lutego 2005, 21:46:57 »
jacek1127 jutro bede mial wolniejszy dzien wiec sprawdze to.

Rafi

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 09 Lutego 2005, 23:40:34 »
jacek1127Kurcze, ale ja nie widzężadnych zaworów obok wtryskiwaczy. Od tej listwy, zwanej kolektorem paliwa wtryskiwaczy(książka) odchodzą wtryskiwacze i trzy takie jakby rurki podtrzymujące chyba ten kolektor. U mnie ta listwa nie łączy sięz membraną. Gdzie te zawory dokładnie są? (może ja źle patrzę).

Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl