Autor Wątek: bęben vvti  (Przeczytany 4363 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lamski

• Gość
bęben vvti
« dnia: 23 Marca 2012, 19:29:09 »
W osobnym wątku "Padł silnik" pisałem o remoncie silnika do RAV z silnikiem 2.0 z 2003 roku.

Wygląda na to, że po złożeniu silnika wyszła wada wariatora VVTi. Mam pytanie o to czy tę część da się naprawić, zregenerować? Oryginał w Toyocie kosztuje 975 PLN.

levyy1986

• Gość
Odp: bęben vvti
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Marca 2012, 21:25:11 »
Opisz, coś konkretniej... jaki objaw masz, jakie błędy pokazuje komputer...
Może po prostu, coś nie jest wpięte z elektryki tak jak należy, lub źle ustawiony rozrząd - co często się zdarza w tym silniku, bo fachowcy zapominają o cofnięciu napinacza łańcucha i wychodzi przestawienie o jeden ząbek... <zolta>

lamski

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Marca 2012, 20:16:46 »
levyy1986

Komputer pokazywał błąd P1347. Po wyczyszczeniu OCV nie pokazuje błędu, natomiast tak jak poprzednio, po rozgrzaniu silnika słychać chrobot i obroty przyspieszają. Po podłączeniu OCV na krótko, silnik gaśnie, ale słychać ten sam dźwięk.

levyy1986

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Marca 2012, 21:33:11 »
Skoro po podłączeniu +12 na OCV gaśnie to prawidłowo.
martwi mnie chrobot... i tu za wiele w temacie nie pomogę, najzwyczajniej nie miałem takiego przypadku..
pewne, ze rozrząd jest ok?

lamski

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Marca 2012, 21:41:51 »
Rozrząd jest Ok. Dobry mechanik to robi (akurat sąsiad). Problem polega na tym, że w Toyocie wariator kosztuje prawie 1000PLN a na allegro brak, stąd pytanie, czy to się da naprawić (zregenerować), ewentualnie gdzieś kupić taniej?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl