Autor Wątek: Reakcja na pedał gazu  (Przeczytany 15834 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Topax

• Gość
Reakcja na peda³ gazu
« Odpowiedź #30 dnia: 15 Sierpnia 2005, 09:20:17 »
Cytat: Wujek
Heja! Wydaje mi sie ze masz problem z opanowaniem sprzegla... bez obrazy ale sam wiem po swoim yarku gdy ruszam bez uzycia pol-sprzegla strasznie wolno sie zbiera az do momentu gdy obr nie przekrocza 2000 obr/min szczegolnie gdy 1.0 ma zaledwie 68km i moment tez nie za duzy, albo przesiadles sie z silnika disla na benzyne a wtedy czuc roznice w jezdzie (technika odczucia)

Cóś w tym jest bo ja jak mi siędobrze wciśnie gaz i puści sprzęgło to wyrywam do przodu w miaręostro.Ale jak ruszam na półsprzęgle to troszkęsięmuli ale za chwilkęwyrywa do przodu.Oczywiście tylko przy ruszaniu.Ale ja w sumie jeżdżęłagodnie a biegi zmieniam w okolicy 3000 obr/min.No, chyba że wyprzedzam...

Crit

• Gość
Reakcja na peda³ gazu
« Odpowiedź #31 dnia: 16 Sierpnia 2005, 07:35:50 »
Cytat: przemkuu
hej CRIT piszesz ze latwo w silniku yarisa zerwac film olejowy.
ciekawe czemu w instrukcji piszą zeby lac 5w-30 taki olej to juz chyba niebezpieczny?

Wiesz gdybym jeździł tak jak zaleca instrukcja to pewnie by starczyło, ale ja bardzo często oglądam czerwone pole na obrotomierzu i wtedy warunki pracy są diametralnie różne.
Widzisz gdyby producent napisał lać tylko super oleje w specyfikacji np 10w60 to większośc ludzi pomyślałaby że silnik jest mocno wysilony i długo to nie pożyje i kupiliby inne auto, dlatego nikt na coś takiego nie pójdzie bo to sięnie opłaca ;)
Pojeździłem na tym co zaleca producent na samym początku, potem zalałem co innego i zabrałem sięza obserwowanie zmian, mając jakieś wyniki nie dzieliłem sięnimi specjalnie aby nie wpływać na czyjąś opinięi aby była obiektywna, namówiłem jeszcze 3 osoby na ten sam olej (wszystkie jażdzące mocno) i jak troszeczkępojeździły poprosiłem o opinię, wszystkie były identyczne.
Auto lepiej jeździ, lepiej sięwkręca, minej przegrzewa a olej po kilku tysiącach nadal przypomina olej a nie czarną wodę.

Crit

• Gość
Reakcja na peda³ gazu
« Odpowiedź #32 dnia: 16 Sierpnia 2005, 07:36:47 »
Cytat: przemkuu
hej CRIT piszesz ze latwo w silniku yarisa zerwac film olejowy.
ciekawe czemu w instrukcji piszą zeby lac 5w-30 taki olej to juz chyba niebezpieczny?

Wiesz gdybym jeździł tak jak zaleca instrukcja to pewnie by starczyło, ale ja bardzo często oglądam czerwone pole na obrotomierzu i wtedy warunki pracy są diametralnie różne.
Widzisz gdyby producent napisał lać tylko super oleje w specyfikacji np 10w60 to większośc ludzi pomyślałaby że silnik jest mocno wysilony i długo to nie pożyje i kupiliby inne auto, dlatego nikt na coś takiego nie pójdzie bo to sięnie opłaca ;)
Pojeździłem na tym co zaleca producent na samym początku, potem zalałem co innego i zabrałem sięza obserwowanie zmian, mając jakieś wyniki nie dzieliłem sięnimi specjalnie aby nie wpływać na czyjąś opinięi aby była obiektywna, namówiłem jeszcze 3 osoby na ten sam olej (wszystkie jażdzące mocno) i jak troszeczkępojeździły poprosiłem o opinię, wszystkie były identyczne.
Auto lepiej jeździ, lepiej sięwkręca, minej przegrzewa a olej po kilku tysiącach nadal przypomina olej a nie czarną wodę.

Offline przemkuu

• Toyot Chodzacy
Reakcja na peda³ gazu
« Odpowiedź #33 dnia: 16 Sierpnia 2005, 18:16:01 »
no moj 5w-50 tez sie trzyma jak po 15kkm wyleje sie go na bibułke to plama żółta nie czarna. tez wole ten olej i lepsza ochrone niz niższe spalanie. Chociaz niemoge sie z Tobą zgodzic w kwestii lepszych osiagów na olejach typu 50,60   wg. mnie takie oleje lepiej chronia ale auto teoretycznie powinno wiecej palic i mieć mniej mocy.

dlatego oleju typu 0w-30 producenci podkreslaja ze mozna zaoszczedzic 5%paliwa bo są żadsze!
Miłego dnia i miłych wrażen z jazdy!

alan03

• Gość
Reakcja na peda³ gazu
« Odpowiedź #34 dnia: 18 Sierpnia 2005, 18:35:58 »
jeśli chodzi o reakcjęna pedał gazu to wydaje mi sięże Przemkuu ma rację... nie wnikam w technikę, ale jak sięjedzie z prędkością obrotową około 1500-2000 i wciśnie gaz "do dechy" to silnik musi pomyśleć jakiś czas co ma zrobić ;)
tak więc ja nie szukałbym winy w operowaniu sprzęgłem tylko w operowaniu gazem  :!:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl