Autor Wątek: Nawigacja Toyota Touch&Go i inne w Verso  (Przeczytany 387010 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
Odp: Nawigacja Toyota Touch&Go i inne w Verso
« Odpowiedź #30 dnia: 21 Kwietnia 2012, 14:48:36 »
A zatem wymiana nastąpi po 15000km i o to mi tu chodziło. Jak pojawi się kolejne zero w przebiegu. Czyli 1500"0" i wychodzi 15tys. Zakręciłem, przyznam...  :-P  Poza tym obejrzeli mi auto i stwierdzili, że wszystko ok, mimo tego, iż zwróciełm im uwagę, że dwa razy poczułem dziwny zapach "palonej gumy" przez ok. 2 minuty podczas jazdy. Do dziś nie wiem co to było...  :|   Dzisiaj jest już ok!

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #31 dnia: 21 Kwietnia 2012, 14:52:48 »
A zatem wymiana nastąpi po 15000km i o to mi tu chodziło. Jak pojawi się kolejne zero w przebiegu. Czyli 1500"0" i wychodzi 15tys. Zakręciłem, przyznam...  :-P  Poza tym obejrzeli mi auto i stwierdzili, że wszystko ok, mimo tego, iż zwróciełm im uwagę, że dwa razy poczułem dziwny zapach "palonej gumy" przez ok. 2 minuty podczas jazdy. Do dziś nie wiem co to było...  :|   Dzisiaj jest już ok!

Jak na początku użytkowania, to może był zapach wypalania się tłumika?
...albo jakiś gumowy robal puścił się z dymem w kolektorze wylotowym. :cheesy:

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 21 Kwietnia 2012, 15:13:49 »
Może, może...  :cool: "Zapachniało" dość intensywnie. Ale jak pisałem, po kilku minutach było już w porządku. I tak jest do dziś. A wracając do nawigacji, to z każdym dniem widzę, że jest ona naprawdę na wysokim poziomie. Świetne pokrycie dróg, fajne dodatki i tylko czekać na TMC...

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 21 Kwietnia 2012, 15:15:11 »
I ponoć między innymi dlatego powinno się pierwsze 15kkm przetrwać na oleju z fabryki.
Ja wymieniałem po 1000 km i po 5000 km na 0W-20. Strasznie drogi ten olej i nie widać go na bagnecie. Myślę, że on jest dobry na duże mrozy, a wtedy była zima. Przy 10000 km doradca w serwisie powiedział, że już się cieplej zrobiło i na nasz klimat on radzi 5W-30, bo tak wszystkim leją. Zużycie paliwa było mniejsze na 0W-20. Instrukcja pisze, że nawet jak się pojeździ na 5W-30, żeby wrócić do 0W-20. Od 15000 wymieniam już jak instrukcja przewiduje czyli co 15000 km, ale na 5W-30. Wkrótce zbliża się 60000 km.
Lew2, Verso 1.8, Multidrive S, SOL+

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Kwietnia 2012, 15:31:57 »
Czytam i czytam, hmmmm to co jaki interwał trzeba ten olej w nawigacji wymieniać?

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #35 dnia: 21 Kwietnia 2012, 16:45:56 »
Może, może...  :cool: "Zapachniało" dość intensywnie. Ale jak pisałem, po kilku minutach było już w porządku. I tak jest do dziś. A wracając do nawigacji, to z każdym dniem widzę, że jest ona naprawdę na wysokim poziomie. Świetne pokrycie dróg, fajne dodatki i tylko czekać na TMC...

TMC rzeczywiście miało(?) nadawać RMF FM, z tym że tylko i wyłącznie dla posiadaczy AutoMapy. Nie wiem czy w końcu nadają, ale na TT jest "ciemność widzę, ciemność". Za to za granicą - inna bajka. :-)

Offline elilama

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 23 Kwietnia 2012, 13:22:36 »
Miałem nadzieję, że jak pisali o TMC, że od kwietnia, to już negocjowali z RMFFM. Ciekawe kogo można o to spytać? Zadzwonię dziś do dilera, będą mieli nowe ciekawe wyzwanie  :laugh:

----------
No i może dla porządku, to może dość już w tym wątku o oleju.....
« Ostatnia zmiana: 23 Kwietnia 2012, 13:37:26 wysłana przez SZYMON14 »

Offline elilama

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 04 Maja 2012, 21:23:20 »
Hej! Dowiedziałem się co z tym TMC. Ponoć miało działać od kwietnia, jak pisałem wyżej, ale niestety nie. Ponoć jak tylko Toyota uruchomi usługę to powinna powiadomić klientów. Najprawdopodobniej pocztą... No to czekamy.... Swoją drogą, to trochę zawalają sprawę z tą nawigacją. Jeśli już czegoś używam, to skłonny jestem to wspierać. Zapewne w narodzie jet podobny duch. Jeśli więc, navi zostałaby wzbogacona w kilka bajerów typu:
1. Możliwość modyfikowania bazy POI (przy okazji fotoradarów - jechałem ostatnio Szczecin - Olsztyn i nie wszystkie były na mapie)
2. Wnoszenie poprawek odnośnie dróg i znaków (dziś navi kierowała mnie pod prąd na jednokierunkowej, a kiedyś chciała poprowadzić przez wewnętrzne drogi cmentarza)
3. Cały system może korzystać na Internetu przez telefon. Dlaczego nie dodać możliwości pobierania informacji o ruchu z netu.
Przy okazji dodałbym kilka sugestii co do navi. Ponoć sugestie klientów najszybciej rozwijają produkt..., a w Toyocie jakby nie można było niczego nikomu zgłosić. No chyba, że to tylko moje wrażenia i czegoś nie wiem....
Tak mi się zebrało na przemyślenia, chyba pora odpocząć...

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 04 Maja 2012, 22:57:30 »
To wszystko prawda i popieram.
Z tym że Toyota produkuje auta, a radia i nawigacje są tylko... dodatkiem. To tak samo jakbym dopowiedział - moim zdaniem słusznie - że szeroko rozumiane systemy audio fabrycznie montowane do samochodów (wszelakiej maści) są po prostu... denne. Mniej lub bardziej, ale denne.
I każdy, nawet najtańszy inny system markowy z reguły jest lepszy. I sporo tańszy.
Z nawigacją jest podobnie: jest super... dodatkiem.
A swoją drogą - widzieliście jak Toyota rozwiązała system wizualnych wskazań czujników cofania przód-tył w najnowszych egzemplarzach? Normalnie nie wiem czy śmiać się czy płakać... :laugh:

http://zapodaj.net/0430b365d706.jpg.html

Offline Milos

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Lexus IS + NX
« Odpowiedź #39 dnia: 05 Maja 2012, 09:57:22 »
Spróbuj zgłosić uwagi tutaj, za skutek nie ręczę ;-)

http://www.toyota.eu/contact/Pages/default.aspx
My Toyota is Fantastic :)

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 06 Maja 2012, 10:27:28 »
Zastanawiam się co znaczy "uruchomienie usługi" przez Toyotę. Przecież to nie oni wysyłają komunikaty TMC, tylko nadajniki RMF FM. I co ciekawe, jeśli w ustawieniach TMC wybór stacji zmienimy na ręczny, to właśnie wtedy pojawia się RMF FM. Czyli urządzenie "łapie" sygnał TMC RDS. I to tyle, bo więcej nic się nie dzieje... Przez całą drogę z Zakopanego nie dostałem żadnego komunikatu!! O co tu chodzi?
I podłączam się pod opinię, że jednak Toyota i Dilerzy mają luźny stosunek do takich nowinek, na które z wielkim wyczekiwaniem czekamy my, klienci!! Smutne to trochę...  :thumbdown:

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #41 dnia: 06 Maja 2012, 10:51:12 »
Myślę, że to nie była, nie jest i nie będzie ich działka. To tak jakby kiedyś Toyotę prosić o uruchomienie... RDS-u.
Zauważcie też, że wszystkie(!) radia daleko lepiej działają za zachodnią granicą: uaktywnić można funkcje w PL niepotrzebne (właściwie to głównie funkcja AF działa tylko w PL i to tylko w przypadku niektórych stacji) lub nie działające.

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 06 Maja 2012, 10:54:11 »
No tak, ale Toyota ma wpływ na wybór dostawcy sprzętu, specyfikację zamówionego sprzętu itd. I na tej linii, po Toyocie widać jak bardzo jej zależy.
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #43 dnia: 06 Maja 2012, 11:03:19 »
No tak, ale Toyota ma wpływ na wybór dostawcy sprzętu, specyfikację zamówionego sprzętu itd. I na tej linii, po Toyocie widać jak bardzo jej zależy.

Zależy, to fakt - wyjątek pozytywny. Miejmy nadzieję, że to się nie skończy. Bo jak tak będzie dalej, to za przeproszeniem jestem już w tym wieku, że mam w głębokim poważaniu, że - póki co - z wyglądu i ogólnie Toyoty są (poza paroma wyjątkami) nudne i plastikowe. Nie chce mi się już wiecznie jeździć z nowym autem i prosić, udowadniać, że nie jestem wielbłądem itd.
Wracając do dostawców sprzętu - oni też nie dostarczają usługi tylko produkty. Usługi dostarczają nadawcy - ani nie producent sprzętu ani nie producent auta. W skrajnym przypadku, jak stacje radiowe przestaną nadawać, to radia dalej można produkować. :cheesy:
Osobiście włączam TomTom-a - i włączam również w autach, gdzie mam wbudowaną nawigację, jeśli tylko jadę w dłuższą trasę. A za granicą TMC działa znakomicie, nawet w niektórych "nie-zachodnich" krajach. Ot, Polska niestety. To tak jak z autostradami... :embarrassed:

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 06 Maja 2012, 11:37:18 »
Tak, tak... Autostrady to już są w... nawigacji Toyoty!!  :cool:  Wczoraj jadąc przez Tarnów, w NAVI widziałem już A4 wokół Tarnowa, wyrysowane węzły i zjazdy. Myślę sobie, podjadę z ciekawości i zobaczę, czy już zrobili. Zajeżdżam, a tam... wykopy! Nieźle się można oszukać. Wniosek: są drogi nowe, których na navi nie ma (odcinek z Łącka do Nowego Sącza), a są w nawigacji takie, które jeszcze nie powstały lub nie zostały oddane do użytku (węzeł Konotopa). A nawigacja już tam prowadzi. Trzeba uważać...  Z tym TMC jeszcze pogrzebię w necie...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl