Czesc wszystkim,
Również posiadam nawigacjie Touch&Go i bardzo ciekawił mnie temat aktualizacji. Jednak przyznam, że czytam Wasze komentarze i dziwie się niektórym opiniom i wiadomościom, chyba mieliscie pecha

Opowiem jak jest i jak to to było w moim przypadku.
Po raz pierwszy zapytałem o aktualizacje w maju i dowiedziałem sie ma byc ona dostępna w pod koniec czerwca, ewentualnie w lipcu. I tak też było, aktualizacja pojawiła sie w lipcu.
A teraz najważniejsze.. płatnosci.
Nawigacja Toyota Touch&Go
Bezpłatna aktualizacja jest tylko do nowego auta, jesli zostało ono nie wyposażone fabrycznie w najnowsza mapę.
W innym przypadku update jest zawsze płatny i jest możliwosc samemu sciagniecia map. Koszt 119 Euro ( trzeba miec karte kredytową). Z tego co wiem to update płatny, dostępny jest również w ASO, a cena jest troche wyższa ( domyślam się że chodzi o marże bo oni nie sciagaja z internetu map, tylko maja gotowe pendrivy )
Aktualizacje beda udostępniane dwa razy w roku - wiosna ( obecna - widac było opoznienie) i jesień.
Nawigacja Toyota Touch&Go Plus
Tutaj użytkownicy maja każdą aktualizacje bezpłatną przez pierwsze trzy lata użytkowania.
Aktualizacje wykonuje się samemu, rownież na stronie my.toyota.eu
I tutaj również aktualizacje będą dostępne dwa razy w roku - wiosna ( obecna - widac było opoznienie) i jesień
Od razu widac dlaczego jest tak duza różnica w cenie pomiędzy Touch&Go i Touch&Go Plus. Po za tym Touch&Go Plus jest bardziej zaawansowane.
Czytając komentarze natknąłem sie na opinie , że przez 2 lata przysługuje darmowy update wiec dlaczego ktos musi płacic za aktualizacje ( pytanie do TMP ). Otóż, moim zdaniem pracownik danego ASO dajac taka informacje, albo nie do końca rozponał temat aktualizacji i zwyczajnie sie pomylił, albo było nieporozumienie. Byc może chodziło o nawigacje Toyota Touch&Go Plus ? A TMP pewnie odpowiedziało tak, a nie inaczej bo pytanie do nich zapewne nie było do końca uzasadnione, wiec co mieli odpisac ?

W mojej opini zwykłe nieporozumienie.
Zapytałem sie o literke H w wersji urządzenia.. Literke H posiadają Touch&Go Plus , a literke L Touch&Go
Czyli wszystko się zgadza

Ja dowiadujac sie o aktualizacje nie miałem nie przyjemnych przygód i każda uzyskana informacja sie potwierdziła

Jeśli chodzi o samo urządzenie to patrzac na cene i jakosc to jestem bardzo zadowolony. Słyszałem ze sa duzo droższe, gorsze i cieższe w obsłudze nawigacje. Na TVN turbo chyba w programie MOTO ON testowali Touch&Go i redaktor mówił że tak prostego w obsłudze urządzenia jeszcze nie widzał

A teraz moje pytanie

Jak w zasadzie powinno działac TMC ? Czy pokazywane są na mapie ulice zakorkowane czy powinny byc rowniez komunikaty ostrzegawcze ?
Mam update u siebie w Touch&Go i według mnie działa TMC bo pokazuje zakorkowane ulice i wyznacza objazd, ale nie jestem pewny czy to tylko tak powinno byc...