Autor Wątek: Nawigacja Toyota Touch&Go i inne w Verso  (Przeczytany 386882 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
Odp: Nawigacja Toyota Touch&Go i inne w Verso
« Odpowiedź #90 dnia: 29 Sierpnia 2012, 13:50:03 »
Dla mnie idealna to byłaby fabryczna, np. na windowsie żebym sobie zainstalował automapę (czy tam tomtoma czy co tam kto woli).
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #91 dnia: 29 Sierpnia 2012, 14:34:09 »
Ja znowu sadzam navi w każdym aucie inaczej - w każdym aucie szukam na nowo; w jednym do szyby, w drugim do deski itp.
I choć generalnie wolę na środku, bo jestem praworęczny, to w Verso mam do deski z lewej strony. Nie zasłania nawet bocznego trójkąta. Zasłania za to... kamerę cofania. No, ale ją mam opcjonalną, ekranik w tym samym miejscu tylko głębiej, to mimo wszystko w tym aucie najsensowniejsze miejsce :)
Z tego "toucha" najbardziej - jeśli już o tym rozprawiać - żal by mi było kamery cofania oryginalnej plus duży ekran (ja mam malutki lcd) no i samego wyglądu.
Nawigacji fabrycznej absolutnie mi nie żal. <taniec>

tom

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 29 Sierpnia 2012, 20:22:24 »
mam do czynienia z nawigacjami w toyotach od 2006 roku, od 2008 mapy sa juz praktycznie takie same jesli chodzi o dokladnosc jak automapa  - nawigacja toyotowska jeszcze mnie ani nikogo z mojej rodziny nie zawiodła, nie wywiozła w pole ani nie bylo sytuacji ze danej "destination" do ktorej chcialem dotrzec nie bylo wg toyotowskiej navi.

nie wiem co Wam tak pasuje w tej automapie czy tomtomie. sa dobre, ale w tej chwili touch and go niczym nie odbiega - ma nawet info o radarach

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #93 dnia: 29 Sierpnia 2012, 20:37:57 »
Info o radarach nie ma nic do rzeczy. W każdej to i tak gadżet.
Dużo większe znaczenie ma pokrycie dróg oraz logika wyznaczania trasy, jej zmiany w trakcie itd. Nie mówiąc o interfejsie użytkownika, który akurat w TT jest taki, że nawet najgłupszy użytkownik nie musi czytać instrukcji, żeby skorzystać.
...i jak zjadę nie tam gdzie trzeba, to mi TT nie krzyczy przez 5 minut "zawróć", tylko wyznacza trasę na nowo :)

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #94 dnia: 29 Sierpnia 2012, 20:42:28 »
nie wiem co Wam tak pasuje w tej automapie czy tomtomie. sa dobre, ale w tej chwili touch and go niczym nie odbiega - ma nawet info o radarach

Jasne. I pewnie jeszcze aktualizowane codziennie te radary i inne. Zupełnie niczym nie odbiega.
Widziałem te mapy w touch&go, moja wieś wygląda jak automapa 5 lat temu, ale... nie przyglądałem się bliżej więc nie chcę jakoś specjalnie mędrkować. Jedno co mi się w navi T&G bardzo nie podoba to fakt, że w momencie rozpoczęcia rozmowy telefonicznej znika mapa i nawigację szlag trafia (na czas rozmowy) - nie wiem, może to się da ustawić gdzieś, ale jeśli nie to bieda straszna bo jak mam zjechać na parking żeby porozmawiać to i BT mi niepotrzebny.

Dzisiaj miałem akcję petardę właśnie w temacie. Zatrzymał się w centrum u mnie na wsi koleś na podkarpackich blachach w pięknej beemie i mnie o drogę pytał (konkretny adres w mieście). A na kokpicie oczywiście wielki telewizor z czymś co wygląda jak mapa. To jest dopiero obciach.
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #95 dnia: 29 Sierpnia 2012, 20:55:17 »
Ja jeszcze dodam, że w TT aktualizacje mam od użytkowników i sam je tworzę.
Do tego żyroskop nawiguje w tunelach i tam gdzie jest słabszy GPS.
Do tego aktualizacje przez 2 lub 3 lata w zal. od modelu - całych map i nawigacji.
...i inne "drobne" udogodnienia  <taniec>

Offline leptoptelis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: 30 Sierpnia 2012, 12:55:41 »
Nie wiem skąd u wielu osób takie maniakalne przywiązanie do AutoMapy. To moim zdanie najgorsza nawigacja ze wszystkich dostępnych. Ma najbardziej nieintuicyjny interfejs. Wcale nie jest tak rewelacyjnie dokładna jak to większość użytkowników wpatrzonych w nią jak w kaczą d. twierdzi (może 10 lat temu to rzeczywiście była najdokładniejsza mapa Polski). Karierę zdobyła chyba głównie dzięki nader aktualnej bazie radarów i aut z video rejestratorem. Ostatnio ze znajomym jechaliśmy do Chorwacji jego autem (on należy właśnie do fanów Automapy). Drogę powrotną wyznaczyła nam zupełnie inną od tej w tamtą stronę i raczej bardzo daleką od oczekiwań. Pojechaliśmy tak jak wcześniej to przez prawie 100 km z uporem maniaka próbowała nas zawrócić z wybranej drogi zamiast przeliczyć i wyznaczyć nową trasę tak jak zrobiłoby to większość innych programów do nawigacji.

Większość nawigacji zarówno tych wbudowanych jak i zewnętrznych ma bardzo dobrą bazę map krajów starej Unii, Polski już prawie bez zarzutu. Problemy mogą się zaczęć w krajach nowej Uni i spoza niej. Tam pokrycie map już zaczyna pozostawiać trochę do życzenia i lepiej korzystać z map lokalnych dostawców, żeby na przykład nie zostać pokierowanym na ścieżkę rowerową, albo na fragment drogi przejezdny wyłącznie dla quadów i profesjonalnych terenówek. Więc coraz częściej o wyborze nawigacji będzie decydować wygoda obsługi i jakość użytych algorytmów do wyznaczania tras no i częstotliwość i koszty aktualizacji oprogramowania i samych map.
Te wbudowane zawsze będą wygrywały dużym czytelnym ekranem i zazwyczaj też wygodą obsługi. Te zewnętrzne częściejszą i zazwyczaj tańszą aktualizacją map.

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #97 dnia: 30 Sierpnia 2012, 13:07:51 »
Stąd, że na terenie PL to IMO najlepsza nawigacja. Nigdzie nie pisałem o krajach EU w kontekście AM, bo gdybym pisał to pisałbym negatywnie. PL to "prawie bez zarzutu" niestety jednak stawia wbudowane daleko w tyle, no ale zawsze można zapytać o drogę  :-P
Ja już tyle lat mam AM, że interfejs obsługuję bez patrzenia.

Drogę powrotną wyznaczyła nam zupełnie inną od tej w tamtą stronę i raczej bardzo daleką od oczekiwań. Pojechaliśmy tak jak wcześniej to przez prawie 100 km z uporem maniaka próbowała nas zawrócić z wybranej drogi zamiast przeliczyć i wyznaczyć nową trasę tak jak zrobiłoby to większość innych programów do nawigacji.

Coś pokręcił w ustawieniach. Na 100%.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpnia 2012, 13:15:27 wysłana przez mgenek »
pzdr.
Michał

Offline leptoptelis

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #98 dnia: 30 Sierpnia 2012, 13:21:44 »
Mnie od Auto Mapy odrzuca właśnie to, że z maniakalnym uporem próbuje cię zawrócić z wybranej trasy zamiast przeliczyć i wyznaczyć na nowo. Żadna inna mi znana nie jest tak uparta.

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #99 dnia: 30 Sierpnia 2012, 13:23:42 »
Przecież Ci tłumaczę, że jest coś pokręcone. W menu jest taka opcja "unikaj zawracania kosztem xxx km". Ustaw na 0 i nie będzie zawracania wcale.  :good:
pzdr.
Michał

tom

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 30 Sierpnia 2012, 21:56:16 »
mgenek - po odebraniu rozmowy, wcisnij guzik MAP

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #101 dnia: 30 Sierpnia 2012, 22:28:02 »
Może nic nie wniosę do tej dyskusji, ale dopowiem swoje trzy grosze.

Ostatnio miałem niewątpliwą atrakcję polegającą na update nawigacji do volvo S80. Dealer za aktualną wersję map zażyczył sobie 1200zł - nie było już okresu darmowych update. Uznałem, że lepiej będzie pobrać to z internetu no i udało mi się znaleźć właściwą wersję - 30GB. Trzeba było to wypalić na płytach DVD DL (jeden obraz miał ponad 6GB) w dość niecodzienny sposób - prędkość bodajże 0.5x ;-). Potem zaczęły się schody - fabryczny czytnik nie chciał ich czytać - po dwóch dniach, że w bagażniku znajduje się właściwy napęd do obsługi navi i zaczęła się aktualizacja. Auto w tym czasie musiało być na chodzie (silnik musiał chodzić) - trwało to bite 3 godziny (miałem zakres jedynie europy środkowej bez krajów bliskiego wschodu).

Teraz największy bajer - okazuje się, że w trasie, gdzieś na granicy niemiecko francuskiej system nagle zaczął monitować, że trzeba włożyć płytę z innym zestawem krajów - a czytnik jest w bagażniku, całe auto zawalone bagażami wakacyjnymi ;) Ja byłem w ogromnym szoku, ale kolega powiedział mi, że to normalne - od zawsze tak było - również na innych wersjach.

Ludzie... przy tym volvo (z tego co pamiętam to była wersja sport silnik 2L i coś koło 130KM) które kosztuje ok 170.000 to ja bym był uradowany, że kupiłem toyotę ze świetną nawigacją...

Wiliam

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 31 Sierpnia 2012, 19:08:46 »
Czesc wszystkim,
Również posiadam nawigacjie Touch&Go i bardzo ciekawił mnie temat aktualizacji. Jednak przyznam, że czytam Wasze komentarze i dziwie się niektórym opiniom i wiadomościom, chyba mieliscie pecha ;) Opowiem jak jest i jak to to było w moim przypadku.
Po raz pierwszy zapytałem o aktualizacje w maju i dowiedziałem sie ma byc ona dostępna w pod koniec czerwca, ewentualnie w lipcu. I tak też było, aktualizacja pojawiła sie w lipcu.
A teraz najważniejsze.. płatnosci.

Nawigacja Toyota Touch&Go
Bezpłatna aktualizacja jest tylko do nowego auta, jesli zostało ono nie wyposażone fabrycznie w najnowsza mapę.
W innym przypadku update jest zawsze płatny i jest możliwosc samemu sciagniecia map. Koszt 119 Euro ( trzeba miec karte kredytową). Z tego co wiem to update płatny, dostępny jest również w ASO, a cena jest troche wyższa ( domyślam się że chodzi o marże bo oni nie sciagaja z internetu map, tylko maja gotowe pendrivy )
Aktualizacje beda udostępniane dwa razy w roku - wiosna ( obecna - widac było opoznienie) i jesień.

Nawigacja Toyota Touch&Go Plus
Tutaj użytkownicy maja każdą aktualizacje bezpłatną przez pierwsze trzy lata użytkowania.
Aktualizacje wykonuje się samemu, rownież na stronie my.toyota.eu
I tutaj również aktualizacje będą dostępne dwa razy w roku - wiosna ( obecna - widac było opoznienie) i jesień

Od razu widac dlaczego jest tak duza różnica w cenie pomiędzy Touch&Go i Touch&Go Plus. Po za tym Touch&Go Plus jest bardziej zaawansowane.
Czytając komentarze natknąłem sie na opinie , że przez 2 lata przysługuje darmowy update wiec dlaczego ktos musi płacic za aktualizacje ( pytanie do TMP ).  Otóż, moim zdaniem pracownik danego ASO dajac taka informacje, albo nie do końca rozponał temat aktualizacji i zwyczajnie sie pomylił, albo było nieporozumienie. Byc może chodziło o nawigacje Toyota Touch&Go Plus ?  A TMP pewnie odpowiedziało tak, a nie inaczej bo pytanie do nich zapewne nie było do końca uzasadnione, wiec co mieli odpisac ? :)
W mojej opini zwykłe nieporozumienie.

Zapytałem sie o literke H w wersji urządzenia.. Literke H posiadają Touch&Go Plus , a literke L Touch&Go
Czyli wszystko się zgadza :)

Ja dowiadujac sie o aktualizacje nie miałem nie przyjemnych przygód i każda uzyskana informacja sie potwierdziła :) Jeśli chodzi o samo urządzenie to patrzac na cene i jakosc to jestem bardzo zadowolony. Słyszałem ze sa duzo droższe, gorsze i cieższe w obsłudze nawigacje. Na TVN turbo chyba w programie MOTO ON testowali Touch&Go i redaktor mówił że tak prostego w obsłudze urządzenia jeszcze nie widzał :)

A teraz moje pytanie :)
Jak w zasadzie powinno działac TMC ? Czy pokazywane są na mapie ulice zakorkowane czy powinny byc rowniez komunikaty ostrzegawcze ?
Mam update u siebie w Touch&Go i według mnie działa TMC bo pokazuje zakorkowane ulice i wyznacza objazd, ale nie jestem pewny czy to tylko tak powinno byc...

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #103 dnia: 31 Sierpnia 2012, 20:36:37 »
Koszt 119 Euro

:laugh:
Nie mam więcej pytań.
pzdr.
Michał

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #104 dnia: 01 Września 2012, 00:58:57 »
Jak w zasadzie powinno działac TMC ? Czy pokazywane są na mapie ulice zakorkowane czy powinny byc rowniez komunikaty ostrzegawcze ?
Mam update u siebie w Touch&Go i według mnie działa TMC bo pokazuje zakorkowane ulice i wyznacza objazd, ale nie jestem pewny czy to tylko tak powinno byc...

Zależy jaki masz na myśli system komunikatów - każdy korek, wypadek i inne utrudnienia na drodze jest rejestrowane jako wiadomość TMC (zawiera miejsce i czas zdarzenia) - metoda dystrybucji to chyba jakaś specjalna wiadomość (zakodowana), która jest dystrybuowana na paśmie FM przy użyciu np. satelity. Myślę, że w Twoim wypadku tak właśnie powinno być.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl