Autor Wątek: Nawigacja Toyota Touch&Go i inne w Verso  (Przeczytany 386913 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Nawigacja Toyota Touch&Go i inne w Verso
« Odpowiedź #375 dnia: 27 Października 2015, 09:48:09 »
Na stronie masz:
Urządzenie zgodne z jedną z poniższych specyfikacji:
Windows Mobile 5/6, Windows CE .NET 5.0/6.0,
« Ostatnia zmiana: 27 Października 2015, 09:50:05 wysłana przez mechu »

Offline shrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #376 dnia: 28 Października 2015, 10:27:39 »
No więc mam dwie wiadomości, dobrą i złą :) Dobra jest taka, że wersja demo AutoMapy poszła i wszystko jest ok. No ale nie byłbym sobą, gdybym czegoś nie schrzanił...  :wallbash:
Zacząłem się bawić ustawieniami urządzenia i zmieniłem rozdzielczość na większą (była 480 x 240, a ustawiłem 640 x 420? czy jakoś tak...). Efekt - obraz mi się rozjechał niemiłosiernie i nic nie widać na ekranie. Oczywiście mogę zapomnieć o korzystaniu z modułu nawigacji, bo nie jestem w stanie wrócić do poprzednich ustawień. Dodatkowo sam moduł nie ma przycisku RESET, żeby wrócić do ustawień fabrycznych, więc jest totalna kaplica :)
Ale jest chyba światełko w tunelu, bo z tyłu urządzenie ma wyjście video (taką żółtą żeńską końcówkę cincha). I tak sobie myślę, że gdybym podłączył się tam z jakimś monitorem, np telewizorem, to może na nim będę widział, gdzie mniej więcej mam trafiać w ekran stacji :) Qufa, nie wiem... Wkurzony jestem niemiłosiernie na własną głupotę :P
Spalanie - Motostat.pl

Offline Tomik01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #377 dnia: 28 Października 2015, 20:11:54 »
A zmieniło się coś więcej w nowym sofcie oprócz mam nadzieje aktualizacji mapy?

Offline piotr394

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #378 dnia: 28 Października 2015, 23:59:17 »
Po dokładnym zapoznaniu się z nowym softem i mapami to w sofcie wielkich zmian nie ma jedynie w sekcji audio w ustawieniach dżwięku jest inne ustawienie i kolor ikonek ale funkcje te same co w poprzedniej wersji czyli 2.11.5 ale w mapach zmieniły się kolory ikonek punków POI  i jest bardziej kolorowo na niemieckim forum wyczytałem że o 25% zwiększyli kontrast samych map chodziło o to żeby były lepiej widoczne w pełnym słońcu ale to też trudno mi potwierdzić najlepiej by było aby mieć stary i nowy przed oczami to można porównać a tak to trudne do zauważenia a może z moją pamięcią wzrokową coś nie tak diabli wiedzą   :-) i jeszcze w opisie pisze że do 99% uzupełnili adresy i to potwierdzam bo do tej pory w żadnej wersji map nie było numeru mojego domu i teraz jest i za to chwała, jedynie waga samych map jest ciekawa w T&Go Plus w wersji 2.11.5 soft ważył 4 GB a w wersji 2.12.5 soft waży 5,6 GB także sam jestem ciekaw co tam aż tyle waży. Ogólnie system jest tak jakby stabilniejszy i szybszy wszystko uruchamia się szybciej synchronizacja z telefonem połączenie z internetem a same mapy i wyznaczanie trasy uruchamiają się szybciej niż przed ale to też może być takie moje odczucie także fajnie by było jakby ktoś też mógł coś w tym temacie napisać
« Ostatnia zmiana: 29 Października 2015, 00:35:04 wysłana przez piotr394 »

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
« Odpowiedź #379 dnia: 14 Stycznia 2016, 11:41:40 »
Znalazłem w budżecie środki na aktualizację map, więc podzielę się moimi spostrzeżeniami. Dodam, że miałem stare mapy z 2011. Aktualizację przeprowadziłem przed Wigilią w ASO Radom. Zaproponowali mi niższą cenę, niż ta przez Tollboxa. Dodatkowo jeszcze 5% rabatu.
Nowa mapa na pełnym powiększeniu ma inny kąt padania. Dzięki czemu lepiej widać drogę, która jest dalej przed nami. Dla mnie nowością jest asystent pasa (działa na dużych węzłach drogowych).

O ilości dodanych dróg nie będę pisał, bo wiadomo że w porównaniu do mapy z 2011 roku jest ich więcej, np.
Poł. Obw. WARSZAWY, Poł. Obw. Radomia, Cała S8 z Łodzi do Wrocławia.
TMC działa, ale...
W 50% jest nieaktualne. Mam info o korku, którego już dawno nie ma (info głosowe: "Przed tobą korek"). Lub stłuczka, po której już posprzątane. Ale są też wiadomości pomocnicze, jak np. "Uwaga na błoto pośniegowe". Funkcja ogólnie fajna, nie potrzebuje internetu, ale jednak niedopracowana. Informacje spływają za wolno. Ciekawe jakie Wy macie odczucie względem TMC.
Szata graficzna bardziej kontrastowa. Napisy wyraźne. Więcej punktów POI.
System: Bluetooth sprawny. Czytanie smsów na ekranie wyświetlacza już bezproblemowe (a miałem czasem zawieszenie systemu w starej wersji).
Chciałem nowe mapy z TMC, to mam. Ale jednak kolejnej aktualizacji nie planuję.

Offline elilama

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #380 dnia: 14 Stycznia 2016, 11:45:48 »
Dzięki za info, bo ja ciągle myślę czy aktualizować. Od czasu jak można mieć mapy google offline jakoś mi się nie śpieszy. Ale znów nawigacja w samochodzie bez wyjmowania telefonu..... I to kusi i to nęci...

Offline Gipsar72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #381 dnia: 14 Stycznia 2016, 19:44:45 »
Aktualizację przeprowadziłem przed Wigilią w ASO Radom. Zaproponowali mi niższą cenę

Jeśli dobrze pamiętam masz Verso z końca 2011. Jaką masz wersję nawigacji TNS 510?
Ja też mam Verso z 2011 i nawigację TNS 510 z aktualizacją map z 2011 r. Drogo wyniosła Cię aktualizacja w ASO. Też jestem z Radomia  :good:

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #382 dnia: 15 Stycznia 2016, 07:00:58 »
Owszem, mam Verso z grudnia 2011, ale system nawigacyjny to już Touch&Go. Miałem jeden z pierwszych modeli z tą nawigacją. Auto jest z tzw. roku modelowego 2012 i już było Touch&Go i inne dodatki z tego roku (kamera cofania, dach panoramiczny, itp). W ASO Radom aktualizacja mapy kosztowała mnie 467,40 zł. (i tak uważam, że to za dużo, ale...) Przez Tollboxa przy obecnym kursie Euro to koszt ok. 523 zł.

Offline gmarcin

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #383 dnia: 15 Stycznia 2016, 07:16:22 »
Z mojej perspektywy cena 467,40 zł jest nawet atrakcyjna z uwagi na aktualizację ostatnią, za którą w nissanie zaśpiewali mi 800 zł. Są jakieś granice absurdu.
Toyota Verso 1.8 Premium & Nissan Note 1.4 I-Way

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #384 dnia: 15 Stycznia 2016, 09:00:51 »
Cena i dla mnie wydała się do przyjęcia, więc się skusiłem. Chciałem odświeżyć mapę, mieć TMC i ogólnie jestem zadowolony. Zapewne pojeżdżę na tych mapach kolejne kilka lat. 467,40 było po dodatkowym rabacie. I też w ASO usłyszałem, że to dobra cena, bo do innych nawigacji z HDD, mają mapy za ok... 1200zł.  :shock:

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #385 dnia: 15 Stycznia 2016, 09:57:23 »
Dzieki waszym postom coraz bardziej ciesze sie ze nie bralem verso z navi tylko sam wsadzam stację (docelowo na cardroidzie)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #386 dnia: 15 Stycznia 2016, 10:29:45 »
Nawigacje wbudowane (wszelakiej maści) mają jedną jedyną zaletę: ładnie się komponują z wnętrzem auta i nie trzeba ich nosić. Poza tym - w porównaniu z dobrą, firmową, aktualną i tańszą nawigacją niezależnej firmy - zalet brak.  :cheesy:
Ale czasem się przydają, jak się z lenistwa nie uruchomi tej drugiej, zapomni itd. - a poza tym: ładnie wyglądają.  :cool:

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #387 dnia: 15 Stycznia 2016, 11:21:42 »
Ale czasem się przydają, jak się z lenistwa nie uruchomi tej drugiej, zapomni itd. - a poza tym: ładnie wyglądają. 

Ta która zamontuje bedzie domyslnie uruchamiac google maps i yanosika (mam tak w drugim aucie i juz zyc bez tego nie moge).

Co do estetyki to poczekajcie az zamontuje :)

Offline gmarcin

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #388 dnia: 15 Stycznia 2016, 12:20:35 »
mechu yanosik odpalany z automatu to jest coś. Jestem ciekaw Twojej konstrukcji

BTW jedna z ostatnich aktualizacji yanosika wprowadziła patent, że telefon łączący się z systemem bluetooth auta odpala się automatycznie.....tylko że w telefonie, ale przyznam że z tego korzystam pomimo navi w nissanie i pewnie navi w verso, które za chwilę odbiorę.

ale Ty z tym navi jak czytałem na forum poszedłeś po całości. Podziwiam szczerze za pomysł i realizację
Toyota Verso 1.8 Premium & Nissan Note 1.4 I-Way

Offline elilama

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #389 dnia: 15 Stycznia 2016, 12:48:21 »
Dzieki waszym postom coraz bardziej ciesze sie ze nie bralem verso z navi tylko sam wsadzam stację (docelowo na cardroidzie)
A co to za stacja?

Wysłane z mojego GT-N8000 przy użyciu Tapatalka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl