Znalazłem w budżecie środki na aktualizację map, więc podzielę się moimi spostrzeżeniami. Dodam, że miałem stare mapy z 2011. Aktualizację przeprowadziłem przed Wigilią w ASO Radom. Zaproponowali mi niższą cenę, niż ta przez Tollboxa. Dodatkowo jeszcze 5% rabatu.
Nowa mapa na pełnym powiększeniu ma inny kąt padania. Dzięki czemu lepiej widać drogę, która jest dalej przed nami. Dla mnie nowością jest asystent pasa (działa na dużych węzłach drogowych).

O ilości dodanych dróg nie będę pisał, bo wiadomo że w porównaniu do mapy z 2011 roku jest ich więcej, np.
Poł. Obw. WARSZAWY, Poł. Obw. Radomia, Cała S8 z Łodzi do Wrocławia.
TMC działa, ale...
W 50% jest nieaktualne. Mam info o korku, którego już dawno nie ma (info głosowe: "Przed tobą korek"). Lub stłuczka, po której już posprzątane. Ale są też wiadomości pomocnicze, jak np. "Uwaga na błoto pośniegowe". Funkcja ogólnie fajna, nie potrzebuje internetu, ale jednak niedopracowana. Informacje spływają za wolno. Ciekawe jakie Wy macie odczucie względem TMC.
Szata graficzna bardziej kontrastowa. Napisy wyraźne. Więcej punktów POI.
System: Bluetooth sprawny. Czytanie smsów na ekranie wyświetlacza już bezproblemowe (a miałem czasem zawieszenie systemu w starej wersji).
Chciałem nowe mapy z TMC, to mam. Ale jednak kolejnej aktualizacji nie planuję.