Autor Wątek: Dziwne zachowanie silnika 1,4 d4d  (Przeczytany 8447 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MrAuris

• Gość
Dziwne zachowanie silnika 1,4 d4d
« dnia: 11 Kwietnia 2012, 08:02:08 »
Witam
Mam Aurisa 1,4 d4d terra 2007 rok z przebiegiem 130 tyś od roku jestem jego właścicielem kupiony z salonu po lizingowy wszystkie przeglądy wykonywane w ASO
jazda głównie po mieście  ok 90% roczne przebiegi ok 10 -  <kucharz>15 tyś. Objaw jest taki że jak przyspieszam czyli wciskam pedał prawie w podłogę to powyżej 2000 obrotów najwyraźniej widać to przy ok 3000 zaczyna przyspieszać mi skokowo najpierw myślałem że to kwestia braku paliwa (pierwszy raz zauważyłem to jadąc na rezerwie, ale zatankowałem i na pełnym baku było to samo) następnie myślałem że może to kwestia zimnego silnika (jazda głównie po mieście odległości ok 3 km i stop ale jeździłem po mieści ok 30 min i dalej to samo). Więc już nie wiem kończą mi się pomysły i zastanawiam się czy jest się czym martwić i czy czeka mnie wizyta w ASO lub u Pana Mietka mechanika
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2012, 09:38:39 wysłana przez kingcin »

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
Odp: Dziwne zachowanie silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Kwietnia 2012, 08:12:31 »
mam tak samo od sześciu lat w aucie mniejszym z tym samym silnikiem i nie martwię się specjalnie. Zanim go kupiłem wiedziałem już, że tak ma być. Jeżdżę więcej niż `` głównie po mieście odległości dłuższe niż 3 km ``.
Więc już nie wiem kończą mi się pomysły i zastanawiam się czy jest się czym martwić i czy czeka mnie wizyta w ASO lub u Pana Mietka mechanika
jedynie co możesz zrobić to nabyć nowe auto ponieważ Pan Mietek też nie pomoże tak samo jak i ASO.

MrAuris

• Gość
Odp: Dziwne zachowanie silnika
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Kwietnia 2012, 09:32:15 »
Czyli po prostu tak ma być a że jestem taki bystry że jorgnełem się dopiero po roku to już inna sprawa?
ok w sumie to mnie nawet uspokoiłeś ;-)

Offline bis24

• Toyot Spamer
Odp: Dziwne zachowanie silnika 1,4 d4d
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Kwietnia 2012, 09:46:08 »
w 1.4d4d 90KM jest dziura tak od 1800-2800 obrotów

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Kwietnia 2012, 10:08:41 »
Bisie wytłumacz koledze że chodzi o dziurę turbinową ........
Dopóki ci się nie załączy turbina to tak się dzieje. Tylko ta dziura to chyba w mniejszych obrotach a nie przy 3 tys.......
Obi

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Kwietnia 2012, 11:13:02 »
...Tylko ta dziura to chyba w mniejszych obrotach a nie przy 3 tys.......

No, zdecydowanie, u mnie tak do 2 tyś. obrotów nie jedzie wcale :-) a potem śmiga jak piorun <diabel>
"With Oden on our side..."

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Kwietnia 2012, 11:24:09 »
w 1.4d4d 90KM jest dziura tak od 1800-2800 obrotów

bisik jakąś dziwną masz tą dziurę  :laugh: bo jak to gdzie auto ciągnie nazywasz dziurą to się boję spytać o pozostały zakres  :cheesy:

d4d mają tak niestety że wyrywają (także półośki) od 1900 obrotów

Co do poszarpywania, a podmieniał ktoś zaworek na pompie?
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Kwietnia 2012, 12:55:39 »
bisik jakąś dziwną masz tą dziurę  :laugh:
no... , ale dziurę mam ... :cheesy:
przegiąłem pałę i to zdrowo nie... :laugh:
no cóż może gaz założę :cheesy:
będę pierwszy z klekoTOWYM gazem na TK <diabel>
i dziura się zmniejszy pewnie.
« Ostatnia zmiana: 11 Kwietnia 2012, 13:01:06 wysłana przez bis24 »

Offline elvit

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Czerwca 2012, 20:23:27 »
Objaw jest taki że jak przyspieszam czyli wciskam pedał prawie w podłogę to powyżej 2000 obrotów najwyraźniej widać to przy ok 3000 zaczyna przyspieszać mi skokowo najpierw myślałem że to kwestia braku paliwa (pierwszy raz zauważyłem to jadąc na rezerwie, ale zatankowałem i na pełnym baku było to samo) następnie myślałem że może to kwestia zimnego silnika (jazda głównie po mieście odległości ok 3 km i stop ale jeździłem po mieści ok 30 min i dalej to samo). Więc już nie wiem kończą mi się pomysły i zastanawiam się czy jest się czym martwić i czy czeka mnie wizyta w ASO lub u Pana Mietka mechanika

Jakiś miesiąc temu pojawił się u mnie ten sam lub podobny objaw. Auto ładnie przyśpieszało do 3000 obr. po czym tak jakby tracio moc i żabkowało co 2 sekundy. Efekt jest podobny do zbyt dużego ciśniania doładowania efekt przeładowywania, wtedy czujnik ciśnienia głupieje i autko dostaje takiego dziwnego efektu i zapala się check engine. Uporałem się z problemem podpinając westgate chwilowo na pełnym otwarciu i tak jeżdząc sobie spokojnie po mieście do 3k obr. a w drodze powrotnej do domu na długiej prostej wrzuciłem 3 i wdusiłem pedła przyśpieszenia do oporu i tak przejechalem ok 4km. Następnie wruciłem do fabrycznej konfiguracji i efekt znikł ale check engine pozostał i o dziwo zniknać nie chce. niedługo wybiore się na sprawdzenie  kodu błedu i kasowanie.

judoka

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Czerwca 2012, 18:06:49 »
Odepnij kleme plusowa na pare sekund wyjmij  od akumulatora i zniknie check engine :)

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Czerwca 2012, 18:16:21 »
i zniknie check engine :)
myślę, że zniknie przynajmniej 5-ęć dych z kieszeni :cheesy:

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Czerwca 2012, 18:54:23 »
Odepnij kleme plusowa na pare sekund wyjmij  od akumulatora i zniknie check engine :)

zniknie też cenna informacja czego dotyczył ten błąd
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl