Autor Wątek: Zgrzyt przy wrzucaniu drugiego biegu  (Przeczytany 13222 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline yetix

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Zgrzyt przy wrzucaniu drugiego biegu
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Sierpnia 2013, 11:51:59 »
Jest diagnoza, synchronizator drugiego biegu. Koszt 200zł, robocizna 900zł wiec wstrzymam się jeszcze z 15tkm, to wymienię sprzęgło itd bo łożysko tez nie jest w najlepszym stanie, auris ma 150tkm
Toyota Auris 1.4 D4D 2008r wersja Terra

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Sierpnia 2013, 18:38:25 »
Koszt 200zł, robocizna 900zł

ASO?

www.FotoSzopa.pl

Offline zzabot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Sierpnia 2013, 10:12:10 »
Problem zmniejsza się wraz z dogrzaniem silnika. Gdy silnik jest nagrzany optymalnie - wrzucanie "dwójki" nie przeszkadza. Na zimnym silniku przerzucenie z pierwszego na drugi bieg objawia się dużym oporem i zgrzytem. Redukowanie np. z 3 biegu to już tylko spory opór ( bez zgrzytania ) Najgorzej jest z wrzuceniem dwójki po pierwszym biegu na zimnym silniku. Auto ma skrzynie 6-biegową i przebieg 72 tys km. Czy ktos miał podobny problem ?? czy wymiana oleju w skrzyni pomoże ?? ( jesli tak to jaki olej jest dedykowany, jaki zalecany ) Czy może trzeba rozbierać sprzęgło. Z góry dziękuje za pomoc i wszelkie uwagi

U mnie zrobiło się dokładnie tak jak opisano w pierwszym poście po wymianie oleju w skrzyni biegów. Zalałem Motul Motylgear 75W90 API GL4/GL5.

Offline yetix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Sierpnia 2013, 17:44:44 »
Koszt 200zł, robocizna 900zł ASO?
Nie, normalny warsztat. Pozdrawiam.
Toyota Auris 1.4 D4D 2008r wersja Terra

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Grudnia 2017, 09:02:35 »
Chciałem zapytać czy wymiana synchronizatora II-go biegu pomogła, bo mam ten sam problem? Zgrzyta przy przerzucaniu z I na II po dłuższym postoju. Po zalaniu środka do skrzyni Liquid Moly problem trochę zmalał (i bardziej aksamitnie wchodzi reszta biegów) i szybciej (po kilkuset metrach jazdy) problem znika, ale to zgrzytanie i tak mi się nie podoba. Yaris II 2006 1.3, skrzynia 5-biegowa.
Wiem, że wątek stary, ale wiele Yarisów II ma ten problem, więc może ktoś się odezwie po wymianie synchronizatora. :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl