1. Jeśli chodzi o ave II to nie ma jakiegoś felernego rocznika, który by się nad wyraz wyróżniał
2. Wszystkie benzynowe silniki są VVTi... 1.6 jest za słaby do takiego samochodu, więc z góry go sobie odpuść... na temat gazowania inni niech się wypowiedzą...
Jesli chodzi o dizle to przed FL 2.0 D4D miał 116 koni - na forach jest pełno informacji, że to najgorszy silnik Toyoty itp. itd. - moje zdanie jest takie, że jak się dba to nie jest źle... Ojciec ma avke z tym silnikiem i nie narzekamy... 7 lat w maju pykło... i tutaj niektórych rozczaruje... NIC SIĘ Z NIM NIE DZIEJE !!! CHODZI JAK W ZEGARKU !!!
Po FL 2.0 D4D ma 126 koni - to jest nowa konstrukcja. Jest jeszcze 2.2 D4D 150 koni i to jest chyba najlepszy wybór.... bo 2.2 D-CAT (177) ma filtr cząsteczek.
3. Toyota się nie psuje!!! A tak na poważnie w Toyocie na elektrykę się nie narzeka. U mnie jest wersja prestige czyli full wyposażenie, pełna elektryka... jeszcze nic nie zawiodło... a sorry poprzedni właściciel wymienił w ASO jeden czujnik parkowania

4. Na pewne pochodzenie i żeby autko zadbane było... bo nie trudno trafić na szrot... przeważnie z zagranicy... a potem się psioczy, że to nie ta toyota co kiedyś

5. A to już zależy czy fure sam sobie przyprowadzisz czy zamierzasz kupić od polskiego handlarza...
6. Xenony !!! To jest największa wada avensisa... niby po FL już jest coś poprawione... ale i tak lipa.
Wypalają się odbłyśniki... trzeba je co jakiś czas regenerować. No i niestety parują od czasu do czasu... ale idzie to zabezpieczyć i jest dobrze. Przeczytaj sobie na forum wątek o regeneracji xenonów... tam pisałem dosyć obszerną wypowiedź