Autor Wątek: Automatyczny starter - problem  (Przeczytany 3744 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

liseczek

• Gość
Automatyczny starter - problem
« dnia: 14 Czerwca 2012, 14:38:26 »
Witam, piszę w imieniu znajomego. Wczoraj zrobiłem jego Toyotą Corollą Verso (wer. SOL silnik benzyna nie wiem jaki) 900km i jest pewien problem. Szukałem rozwiązania na forum, ale nie znalazłem takiego przypadku (jest podobny, ale chyba inny) mianowicie objawy są takie:
Po włożeniu "kluczyka" i wciśnięciu sprzęgła zapala się zielona dioda na przycisku start i wówczas staruje silnik po przyciśnięciu bez problemu, ale nie zawsze tak się dzieje, czasem, a teraz nawet często, po przyciśnięciu "start" przygasają zegary jak do startu, ale nawet nie zakręci rozrusznikiem i tak kilka, kilkanaście razy. Znajomy mi mówił, że tak mu się zdarzało, ale rzadko. Dał rozrusznik do sprawdzenia czyszczenia i mechanik mu mówił, że jest on OK, a z odpalaniem coraz gorzej. Jak już po tych kilku(nastu) próbach coś ruszy/zakręci rozrusznikiem to już odpali. Mnie się wydaje, że to coś z elektryką/elektroniką, jakiś przekaźnik lub brak jakiś styków. Czy ktoś się spotkał z takim problemem, albo ma jakiś schemat układu rozruchu silnika? Byłbym wdzięczny - jak potrzeba jeszcze szczegółów to proszę pytać.

Robsajson

• Gość
Odp: Automatyczny starter - problem
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Czerwca 2012, 16:16:23 »
Wygląda tak jak by gdzieś masa nie łączyła albo bendiks się blokował.

liseczek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Czerwca 2012, 16:25:59 »
A są tam jakieś przekaźniki? Mnie to w/g słuchu wygląda, jakby przekaźnik nie dawał prądu na rozrusznik. Raczej, gdyby to był bendiks, to byłoby słychać, a poza tym, rozrusznik został sprawdzony wcześniej. Mimo wszystko dzięki za wskazówki

liseczek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Czerwca 2012, 18:21:51 »
Tak więc jestem po wizycie w ASO i po 3 dniach diagnoza była jednak prawidłowa - rozrusznik do wymiany, teraz wszystko działa!!

Offline savage_71

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Września 2014, 17:07:30 »
mam podobny defekt ale zadne lampki nie gasna .....  powiedz jaki koszt w aso .....    robocizna i  rozrusznik????

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl