Autor Wątek: "Przekręcony" wieniec kierownicy w nowej sztuce  (Przeczytany 12352 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Hicks

• Gość
"Przekrêcony" wieniec kierownicy w nowej sztuce
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Lutego 2005, 14:46:59 »
Cytat: alan03
ja mam do teraz minimalnie przestawioną kierwonicęi jakoś z tym żyję... (zapominam wspomnieć o tym przy każdej wizycie w ASO). Bieżnik zużywa sięrównomiernie, przy wysokich prędkościach po puszczeniu kierownicy autko jedzie prosto i w ogóle nie zauważam żadnych negatywnych skutków...
poza tym istnieje taka możliwość że nie będzie jej można ustawić idealnie na wprost, bo przecież na wielowypuście nie ma płynnej regulacji, a nikt nie będzie grzebał w zbieżności (jeśli jest prawidłowo ustawiona) tylko dlatego że kierownica jest minimalnie przestawiona...
- takie jest moje zdanie.

Mam dokładnie taką samą sytuacjęjak Ty i podobne podejście :) Tylko, że to może są ze 3 stopnie.
Ale RobertR pisze całkiem rozsądnie - zgłoszęto na przeglądzie, a jak mnie oleją to chyba pojadędo Carmana czy innego Kwikfita - zobaczymy.

RobertR

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Lutego 2005, 15:46:04 »
Cytat: Smok
ale może przecież tak być że ona sie nie przestawiła tylko od początku była krzywao założona na wieloklinie i dopiero po paru dniach właściciel to dostrzegł- wtedy chyba to nie jest problem!!Po co odrazu zakładać czarny scenariusz że cos jest nie tak ze zbieżnością?

Bo nie sądze, żeby krzywo założona kierownica przeszła przez kontrole jakości (taką mam nadzieję).
Po za tym krzywa kierownica to efekt/skutek jakiejś usterki a nie usterka sama w sobie. Sama sięnie przestawiła. Musi być coś co taką sytuacjęspowodowało. I tak naprawdęto obojętnie co jest przyczyną (może faktycznie była źle założona od początku) należy zrobić szczegółową kontrolęzbieżności i ustawienia kół.
Dlatego pisałem na początku, że jeśli w ASO pan Kazik przyjdzie z kluczem przestawi kierownicęi nic po za tym to powinno siętakie ASO na czarną listęwpisać.

alan03

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Lutego 2005, 22:07:20 »
jutro wklejęfotkęmojej przestawionej kierownicy... będzie wtedy wiadomo czy to dużo czy mało...
ja zauważyłem to od razu (tzn po kilkuset km) i jak pojechałem z tym do ASO to mi powiedziano żebym zrobił jeszcze trochękm i powinno sięto poprawić... i rzeczywiście już nie jest tak źle... z resztą jutro zobaczycie na fotce...
Cytuj (zaznaczone)
Dlatego pisałem na początku, że jeśli w ASO pan Kazik przyjdzie z kluczem przestawi kierownicęi nic po za tym to powinno siętakie ASO na czarną listęwpisać.

- zgadzam sięz tym... według mnie najpierw auto powinno pójść na sprawdzenie geometrii... dopiero później (prawdopodobnie) pan Kazik wziąłby klucz i przestawił kierownicę... :)

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Lutego 2005, 09:30:34 »
Piszecie jakie to jest be przestawienie samej kierownicy ale nie piszecie dlaczego.
Co w tym przestawieniu fajery jest takie groźne ?

Smok

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 10 Lutego 2005, 09:53:41 »
Cytat: Hicks

to, że jeżeli to nie jest wina samej kierownicy tylko geometrii to przestawienie nie zlikwiduje problemu a tylko go pogłębi bo za trochęznów siętroche przestawi i znów niewiadomo dlaczego  i coś będzie sięcoraz bardzie psuło a Ty nie będziesz wiedział co i czym to grozi!!

alan03

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 10 Lutego 2005, 11:02:26 »
mam wrażenie że i tak trochęprzesadziłem... ale MNIEJ więcej wygląda to tak...
kierownica

edit: chyba niepotrzebnie użyłem Caps Locka :) bo może to wprowadzić w błąd... ona jest troszkęmniej "przekręcona" a już na pewno nie więcej...

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Lutego 2005, 11:07:45 »
To więcej niż u mnie.

Smok

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Lutego 2005, 11:20:33 »
no to jest dokładnie 1 ząbek na wieloklinie- wiem bo jak zmieniałem swoją to też źle zamocowałem i cały dzień jeździłem z taką- tragedia

RobertR

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Lutego 2005, 13:09:54 »
Cytat: Hicks

Tak jak Smok napisał i ja już pisałem: krzywa kierownica to skutek a nie problem sam w sobie. Sama sięna wieloklinie nie przestawiła.
To trochętak jakbyś wydłubał sobie oczy, żeby nie patrzeć na złamaną rękę.

Nie jestem mechanikiem, ale postaram sie wytłumaczyć jak umiem.
Jedna z przyczyn (tylko przykład) może być taka, że po kilku ustawianiach zbieżności mogą być przesunięte przednie koła (oba) np w prawo. Zbieżność przednich kół jest ok, ale nie stoją w linii z tylnymi. Efekt jest taki, że samochód jedzie prosto, nie ściąga a kierownica jest krzywo. Ponieważ większość czasu spędzamy na jeździe na wprost a zakręty pokonujemy z bezpiecznymi prędkościami to niby wszystko jest OK, ale....
W normalnych warunkach przy skręcie każde koło jest wychylane o inny kąt - wewnętrzne jedzie po innym okręgu niż zewnętrzne. Jeśli istnieje to przesunięcie (wspomniane wyżej) to te kąty nie współgrają ze sobą i jedno koło zaczyna sięślizgać.

Tego przesunięcia raczej nie zauważysz bez odpowiednich narzędzi i danych producenta, którymi większość zakładów nie-ASO nie dysponuje.
Przestawienie kierownicy nie tylko nie poprawi sytuacji (wizualnie tak) ale przypieczętuje stan aktualny jako poprawny, który będzie stanowił punkt odniesienia dla następnych regulacji. Bo przecież nikt nie będzie sprawdzał geometrii całego samochodu za każdym razem. Kierownica stoi prosto - to jest OK.

Przyczyn oczywiście może być więcej, jedne mniej inne bardziej skąplikowane. Należy jednak pamiętać, że jest to układ kierowniczy. Jeden z tych, które odpowiadają za bezpieczeństwo kierowcy, pasażerów i innych uczestników ruchu. Jeśli coś sięprzestawiło to jest to powód do poważnego zainteresowania sięproblemem.

Sorry za długi wywód, ale bardziej skompresowac mi sięnie udało.

kadaffi

• Gość
krzywo zamontowana kierownica
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Maja 2005, 12:39:09 »
a tak sobie przypomniałem...

Kiedys walczyłem z serwisem w piasecznie z krzywa kierownicą w yarisku, Dopiero interwencja u szefa serwisu Toyota Polska przyniosła rezultaty. Serwis tak długo sprowadzał specjalistyczne urządzenie do zbadania usterki, że sobie w końcu darowałem.
Wkleiłem taki mailing, który przetaczał sięw tym czasie

-----Original Message-----
From: Anna_Ksiezak@toyota.pl [mailto:Anna_Ksiezak@toyota.pl]
Sent: Tuesday, August 06, 2002 12:23 PM
To:
Cc: 010service/DEALERS/TOYOTA/PL@toyota.pl
Subject: RE: Zapytanie serwisowe

Szanowny Panie

Jeżeli wykrzywienie kierownicy spowodowane jest złą geometrią zawieszenia, nie możemy usunąć tej usterki w ramach gwarancji, ponieważ "usuwanie" polegać będzie na regulacji geoimetrii zawieszenia. Jeśli natomiast usterka ta związana jest z nieprawidłowym montażem, wadą materiałową bądź jakąkolwiek inną przyczyną powstałą z winy producenta, wówczas jako gwarant usuniemy usterkębezpłatnie.

Pani Magdalena Dębińska będzie sięz Panem kontaktować w tej sprawie.

Z pozdrowieniami

Anna Księżak
Toyota Motor Poland Co., Ltd.
e-mail ksiezak@toyota.pl

To:     <Anna_Ksiezak@toyota.pl>                                          
                           cc:                                                                        
                                  Subject:     RE: Zapytanie serwisowe                                      

2002-08-06 12:04                                                                                    

A czy poprawianie nieprawidłowego wykrzywienia kierownicy zalicza siędo grupy "standardowe czynności obsługowe i eksploatacyjne"?

-----Original Message-----
From: Anna_Ksiezak@toyota.pl [mailto:Anna_Ksiezak@toyota.pl]
Sent: Tuesday, August 06, 2002 11:54 AM
To:
Subject: Re: Zapytanie serwisowe

Szanowny Panie

W odpowiedzi na Pana e-mail uprzejmie informuję, że zgodnie z warunkami gwarancji, wszelkie standardowe czynności obsługowe i eksploatacyjne, w tym sprawdzenie i regulacja geometrii zawieszenia, wyważanie kół, itp. nie są objęte gwarancją.

Ponadto każdy nowy samochód przed wydaniem Klientowi objęty jest szczegółowym testom i przechodzi tzw. przegląd zerowy, którego zadaniam jest wykluczenie tego typu problemów.

Mam nadzieję, że powyższe informacje rozwieją wszelkie Pana wątpliwości.

Z wyrazami szacunku

Anna Księżak
Toyota Motor Poland Co., Ltd.
e-mail ksiezak@toyota.pl

To:     <kiezak@toyota.pl>

cc:

Subject:     Zapytanie
serwisowe

2002-08-06 10:50

Dzień dobry,

W dniu wczorajszym oddałem do przeglądu samochód marki Toyota Yaris. Stwierdzono, że kierownica nie jest prawidłowo ustawiona względem deski rozdzielczej - jest delikatnie odchylona w lewą stronę.

Wg serwisu spowodowane może to być uderzeniem, czy wjechaniem w dziuręna drodze. Serwis zgadza sięze mną że w takim przypadku powinna ulec zmianie czy poważnym odchyleniom od normy zbieżność kół. Serwis Toyota Chodzeń w Piasecznie  sprawdził jeden z czterech elementów - które kontroluje sięw przypadku badania czy zbieżność kół jest prawidłowa
- i stwierdził że zbieżność jest prawidłowa w 100%.( ze względu na niedziałającą aparaturę- nie udało sięsprawdzić trzech pozostałych
elementów.)

Kupując samochód w salonie zauważyłem tą nieprawidłowość, ale po zapewnieniu przez sprzedawcę, że może mi sięwydaje, że w Yarisie może to tak wyglądać -  bo jest futurystyczna deska rozdzielcza itp. Przez rok czasu nie zwracałem na to uwagi - ale kiedy serwis w dniu wczorajszym zdiagnozował to jako wadę - chciałbym aby została ona usunięta.

Jestem w stanie wykonać pełną diagnozęw innym serwisie Toyoty u innego dealera. Chciałbym mieć jednak zapewnienie od Państwa, że jeżeli ta nieprawidłowość

jest wadą montażu zwrócą mi Państwo koszty diagnozy i naprawią usterkęw ramach gwarancji. Jeżeli okaże się, że jest to usterka powstała z mojej winy jestem gotowy pokryć koszty. Czy istnieje taka możliwość?

Liczęna szybką odpowiedź,

Pozdrawiam,

[/b]

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl