Witam wszystkich.
Posiadam Carinę II kombi - odkupiłem ją, gdy jechała na złomowanie. Autko bardzo wdzięczne, przyjemne do jazdy. Jest to składak '96r

Wg nru VIN jest to rocznik 1990 z silnikiem 1,6 benzyna. Poprzedni właściciel powiedział, że po awarii silnika wymienił go na 2,0.
Zimą - w połowie Polski strzelił mi pasek rozrządu i wówczas okazało się, że prawdopodbnie mam 3S-FE - zamówiłem rozrząd, założyłem i jeździłem.
Wszystko było OK, dopóki nie przepaliło mi uszczelki między 1. a 2. cylindrem. Po remoncie głowicy chciałem kupić uszczelkę i tu zaczęły się problemy: wszystkie zdjęcia uszczelek jakie widziałem w sklepach, są uboższe o kilka otworów na kanałach olejowych/płynu chłodzącego. Zamówiłem oryginalną w Toyocie. Wg ToyoDIY jest to część o numerze 11115 - na rysunku wygląda, że będzie pasować. Niestety - dzisiaj, gdy pojechałem po odbiór do ASO, okazało się, że część o tym numerze jest również za uboga w kwestii "dziurek".
Załączam zdjęcie głowicy i uszczelki, która była do tej pory - 2-warstwowa, aluminiowa.
Serdecznie proszę doświadczonych Kolegów o wsparcie - może ktoś rozpozna na podstawie tego, jaki to model silnika lub gdzie zamówić/dorobić uszczelkę.
Jako trzecią fotkę dołączam zdjęcie uszczelki dostepnej w sklepach - ta w ASO wyglądała podobnie, jeśli chodzi o otwory.
Pozdrawiam serdecznie Forumowiczów.
Roman