W tym temacie jest jakaś pogawędka, ale nie napisano ani jednej pomocniej informacji. Czy od 2021r nikomu się nie przytrafił taki przypadek?
Pierwszy wpis z lipca i teraz też jest lipiec - czyli gorąco klima chodzi cały czas. Pacjent Verso. Ostatnio wymieniłem sprężarkę Denso 5SE12C GE447260-0192 oraz skraplacz z osuszaczem. W aucie ponad rok nie działało chłodzenie wnętrza bo uszkodzona była sprężarka. Po około miesiącu pracy bez zarzutu (chłodzi pięknie i szybko) pojawił się "biały proszek" wylatujący z kratek nawiewu. Drobne drobinki białego "czegoś". Ustaliłem na podstawie różnych wpisów że ten "biały proszek" pochodzi prawdopodobnie z odrywających się (wkruszających się z powodu utlenienia aluminium) lameli albo nagrzewnicy, albo parownika. Nie wiem czy to z powodu tego że materiał z jakiego są zrobione te chłodniczki jest tak słaby? Martwi mnie to bo nie wiem czy to może się w końcu stać i np. rozszczelni się któraś z tych chłodnic w zabudowie konsoli. Wiadomo że przy rozbiórce roboty z tym full. Niektórzy piszą że wymienili parownik i spokój. Jednak chciałbym wierzyć w teorię która mówi że to może być osad od środków do odgrzybiana klimatyzacji który osiadł na ściankach kolektorów nawiewu... ale coś czuję że było by za pięknie. Czy ma ktoś, lub miał z tym do czynienia? Proszę o zeznanie.