Autor Wątek: Biały proszek z nawiewów wentylacji?  (Przeczytany 9291 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline foxis

• Toyot Leżący
  • *
Biały proszek z nawiewów wentylacji?
« dnia: 04 Lipca 2012, 23:50:28 »
Witajcie,

Ostatnio przy nawiewach z przodu samochodu, szczególnie tych przy drzwiach pojawił się wraz z wydmuchiwanym powietrzem biały proszek.
Czy ktoś miał coś podobnego i co to za przyczyna?
Raz wyczyściłem deskę, ale z kilka dni pojawił się znowu.

Pozdrawiam
foxis

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Biały proszek z nawiewów wentylacji?
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lipca 2012, 08:45:28 »
W pierwszej kolejności sprawdziłbym filtr przeciwpyłkowy nawiewu - mogło tam się coś dostać z zewnątrz i teraz wwiewa do środka.
Osobiście jeszcze filtra nie wymieniałem, ale wedle mojego rozeznania znajduje się on za schowkiem :)

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lipca 2012, 09:54:06 »
Ja swój filtr wyjąłem i "wytrzepałem". Wcale nie głupie to sobie od czasu do czasu zrobić tym bardziej, że trudność żadna.
pzdr.
Michał

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lipca 2012, 10:32:22 »
Nie w każdej furze jest tak różowo z dostępem do filtra... A filtr chyba się wymienia, a nie trzepie. wszystkiego z niego nie wytrzepiesz.
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lipca 2012, 10:35:56 »
Nie w każdej - np. w Fordach podszybie trzeba demontować, potem problem go zamontować, żeby szczelne było, uszczelniać trzeba, jak źle to leje się do kabiny woda itp.
Ale akurat w Verso jest dużo prościej, filtr się wymienia (najlepiej na węglowy), ale lepiej go przetrzepać niż nie robić nic ;)

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lipca 2012, 10:48:13 »
Filtr się wymienia co dwa lata AFAIR (w Verso). Jak go przetrzepię pomiędzy wymianami z liści i innych śmieci to raczej nic złego nie robię, co Tabak? Powiem więcej, biorę odkurzacz i wyciągam co tam w obudowie zostaje.

Poza tym, my tu o Verso a nie o "każdej furze" ;)
« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2012, 10:50:19 wysłana przez mgenek »
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lipca 2012, 10:51:48 »
Ja tam i tak we wszystkich autach wymieniałem własnym sumptem co rok, na wiosnę, bo po 1,5 roku był totalnie zapchany i ostatnie pół roku to była trochę udręka :)
Ale wymieniałem na Filtrona lub inny, z węglem najchętniej - choć nie do każdego auta takie węglowe robią :)

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Lipca 2012, 10:54:17 »
Ja co roku nie wymieniałem chyba nigdy ale co dwa lata to na pewno. Tym bardziej, ze sprawdziłem właśnie w książeczce przeglądów - w Verso filtr powietrza się wymienia co 4 lata/60000km  :-o

Pewnie, że z węglem najlepiej...
« Ostatnia zmiana: 05 Lipca 2012, 11:34:23 wysłana przez mgenek »
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lipca 2012, 11:26:05 »
mgenek - ale filtr powietrza, to nie filtr nawiewu  :cheesy: :-P

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Lipca 2012, 11:32:49 »
Masz racje, źle spojrzalem. Jednak co dwa lata, sprawdzenie co rok. W normie.
pzdr.
Michał

Offline tabak

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Lipca 2012, 13:42:12 »
raczej nic złego nie robię, co Tabak?

Nie napisałem, że to coś złego, jeżeli w końcu kiedys go wymienisz, a nie tylko trzepanko. Oczywiście wyciągnięcie syfu z okolic filtra odkurzaczem jest jak najbardziej okey.
1MZ - FE ......hehe, po co mi car audio???

Offline rambo7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Lipca 2021, 13:38:47 »
W tym temacie jest jakaś pogawędka, ale nie napisano ani jednej pomocniej informacji. Czy od 2021r nikomu się nie przytrafił taki przypadek?
Pierwszy wpis z lipca i teraz też jest lipiec - czyli gorąco klima chodzi cały czas. Pacjent Verso. Ostatnio wymieniłem sprężarkę Denso 5SE12C GE447260-0192 oraz skraplacz z osuszaczem. W aucie ponad rok nie działało chłodzenie wnętrza bo uszkodzona była sprężarka. Po około miesiącu pracy bez zarzutu (chłodzi pięknie i szybko) pojawił się "biały proszek" wylatujący z kratek nawiewu. Drobne drobinki białego "czegoś". Ustaliłem na podstawie różnych wpisów że ten "biały proszek" pochodzi prawdopodobnie z odrywających się (wkruszających się z powodu utlenienia aluminium) lameli albo nagrzewnicy, albo parownika. Nie wiem czy to z powodu tego że materiał z jakiego są zrobione te chłodniczki jest tak słaby? Martwi mnie to bo nie wiem czy to może się w końcu stać  i np. rozszczelni się któraś z tych chłodnic w zabudowie konsoli. Wiadomo że przy rozbiórce roboty z tym full. Niektórzy piszą że wymienili parownik i spokój. Jednak chciałbym wierzyć w teorię która mówi że to może być osad od środków do odgrzybiana klimatyzacji który osiadł na ściankach kolektorów nawiewu... ale coś czuję że było by za pięknie. Czy ma ktoś, lub miał z tym do czynienia? Proszę o zeznanie.

Offline RYBA1983

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: AURIS II HSD+Ya
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Lipca 2021, 16:08:04 »
A może inna sprawa może kiedyś przed tobą ktoś odgrzybial klimę pianka czyszczaca. Ona potrafi wysnac z biegiem czasu na Suchy wiór. A później może coś wylatywać.

Offline sajmon67

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Lipca 2021, 11:40:09 »
A może inna sprawa może kiedyś przed tobą ktoś odgrzybial klimę pianka czyszczaca. Ona potrafi wysnac z biegiem czasu na Suchy wiór. A później może coś wylatywać.
Najbardziej prawdopodobne  :good:

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Lipca 2021, 16:41:14 »
Brałeś ten proszek np. w mokrą rekę ? proszek po piance rozpuści się w wodzie, z aluminium nie bardzo

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl