Autor Wątek: Zapalniczka - problem, podświetlenie, dodatkowe gniazda...  (Przeczytany 22569 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bobikos

• Gość
Odp: Zapalniczka - problem, podświetlenie, dodatkowe gniazda...
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Września 2006, 13:20:26 »
Ale mi nie jest potrzebne 20A tylko 5-6A max. i to nie na stałe tylko co jakiś czas. chyba jednak najprościej będzie dziabnąć od radia i wstawić troszkę większy bezpiecznik. Ale mimo wszystko jeśli ktoś zna troszkę instalację w ave I D4D (co zapomniałem dodać) to porszę o porady. od akumulatora nie będę ciągnął bo nie mam potrzeby aż na tyle amperów, po drugie dużo wiecej pracy i od razu widać że coś kombinowane. Pozdro. Ewentualnie proszę o schemat instalacji, na forum jest link ale nie działa...

Wojtek

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 19 Września 2006, 20:46:23 »
A dlaczego aż takie wielkie koromysła. Przecież palm ani GPS nie biorą tyle prądu. Nie lepiej jakieś małe zgrabne i nie rzucające się w oczy gniazdko jak w zasilaczach? Radio na pewno nie bedzie przygasać kiedy włączysz obie maszynki. Pozdrawiam
PS. jak mówią ci z małymi przyrodzeniami - " nie liczy się rozmiar tylko technika"

zyzzio

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Września 2006, 20:13:44 »
Moze ktos przy okazji podpowie, ktoredy poprowadzic kable z komory silnika do kabiny w ave t22?

Bobikos

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Września 2006, 20:41:00 »
W sumie Wojtek masz rację. Zastanawiałem się nad taka mocą pobieraną bo chciałem też zrobić gniazdo w bagażniku na ewentualną jakąś lodówkę albo coś tego typu, ale to odłożę na później narazie jest zrobię gniazdo w schowku pod łokciem, oczywiście do ładowania telefonu na jakiś wyprawach, teraz musiałbym zostawić samochód z kluczykami w stacyjce co raczej nie jest dobrym pomysłem. Dzięki

pjachowski

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Października 2006, 11:38:12 »
Witam.
Bezpiecznik OK, wszystkie inne elementy które są podłączone do tego bezpiecznika działają. Potrzebuję zapalniczki bo kupiłem Palma z Automapą i potrzebuję zasilanie. Czy jest inny bezpiecznik do "grzania" zapalniczki a inny do jej podświetlenia? Jak wyjąć gnizado zapalniczki?

Dzięki i pozdrawiam.

ayrsen

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Października 2006, 11:56:08 »
pjachowski - przeczytaj tutaj
Na TKP jest odpowiedź na wszystkie pytania :cool:/a jeśli nawet nie ma, to będzie/ - wystarczy poszukać... :wink:

elmonter

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Października 2006, 12:08:06 »
Witam

Grzanie i podświetlenie to są inne obwody.Samego gniazda nie wyciągniesz, bo przeszkadza zarówka podświetlenia.Najprościej dobrać się do niego wyciągając cały panel z radiem.Musisz go szarpnąć do siebie (jest na 6 zatrzaskach) ale w końcowej fazie, jak już go uwolnisz musisz go podnieść do góry jakieś 10 mm 
i wtedy wyjmiesz cały panel.Tam są specjalne 2 białe zaczepy  które go trzymają.Powypinaj wszystkie wtyczki(każda z nich pasuje tylko do jednego gniazda) więc nie przejmuj się, ze nie będziesz wiedział gdzie
która była.Dopiero wtedy będzie widać gniazdo zapalniczki.Sprawdz, może spadł tylko kabel zasilający, ale ja stawiam jednak na bezpiecznik.

Pzdr

pjachowski

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Października 2006, 21:49:55 »
Elmonter, dzięki za precyzyjną odpowiedź. Mam taki fajny programik INFO-TECH i tam są dokładnie rozpisane wszystkie bezpieczniki, zarówno w przedziale silnikowym jak i w kabinie pasażerów. Problem w tym że zapalniczka jest tylko na tym jednym bezpieczniku w kabinie więc gdyby się przepalił to zgasłyby też inne elementy... chyba że źle rozumuję. Nie moge w każdym razie znaleźć osobnego bezpiecznika od "grzania" zapalniczki..... szkoda bo jutro jadę w podróż i Automapę będę miał w najlepszym wypadku do połowy drogi  :-(

Ayrsen dzięki, faktycznie to może być przepalony drucik w gnieździe bo jak zaglądam do gniazda to widzę że jest tam w środku trochę przepalone... ale to znaczy że muszę wymontować jednak ten środkowy panel.... a to mi wygląda na większą robótkę... zrobię to po powrocie... Dzięki... no i muszę się nauczyć szukać  :embarrassed:

Ryci

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Grudnia 2006, 21:58:33 »
Czy ktoś wie jak dobrać się do żarówki podświetlającej zapalniczkę?
Będę wdzięczny za radę.   Ryci.

lopezm

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 14 Grudnia 2006, 22:02:36 »
trzeba wymontować panel nawiewów (pod pokrętłami są wkręty mocujące) i wymienić żarówkę. było to gdzieś opisywane odnośnie wymiany żarówek podświetlenia nawiewów :wink:

Ryci

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 14 Grudnia 2006, 22:31:38 »
Konsolę środkową z podświetleniem nawiewów oczywiście zdemontowałem i zapalniczkę mam odsłoniętą tylko nie wiem jak ją rozebrać żeby dobrać się do samej żarówki

Ryci

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Grudnia 2006, 21:32:32 »
Wreszcie dobrałem się do tej żarówki, teraz mogę podpowiedzieć innym. Żaróweczka 12V 1.2W znajduje się w "sarkofagu" w tylnej części zapalniczki u góry. Aby się do niej dostać należy podważyć zatrzask po lewej stronie, wtedy wieko się otwiera a wnim znajduje się żaróweczka. Cały problem polega na tym, że ciężko namierzyć i podważyć zatrzask, dlatego proponuję aby wyjąć całą zapalniczkę a potem dobierać się do żarówki.( po odłączeniu przewodów zasilających należy podważyć część wewnętrzną metalową, następnie pociągnąć ją w kierunku tyłu samochodu aż zacznie wychodzić część plastikowa, potem puszczają zatrzaski i wyskakuje cała zapalniczka )
P.S.
Może kogoś zdziwiło słowo "sarkofag" ale dokładnie tak wygłąda pudełeczko w którym zamknięta jest żarówka.  :-)

Daniel Rek

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Lutego 2007, 16:07:25 »
Czy ktoś rozważał żeby trójnik gniazda zapalniczki zamontować w miejsce popielniczki, której nie potrzebuje?

Bobikos

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Lutego 2007, 21:50:19 »
moim zdaniem tam nie ma sensu wrzucania kolejnych gniazd bo tam jest za mało miejsca i o wszekie podłączone tam urządzenia zachacza się lewarkiem. Ja chce zamontować sobie dodatkowe gniazdo ze stałym (a nie postacyjkowym) zasilaniem w schowku pod łokciem. Narazie to palny ale niedługo przystąpię do działania. Pozdro

Offline siomax

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Września 2013, 11:02:46 »
Od niedawna posiadam Ave I D4 (2 l. benzyna) 2001 r. (rozbiłem swojego Lex'a GS 300 Mk.I z 1994 , niestety:((( ). Mam problem z brakiem napięcia w zapalniczce. Uprzedzając porady - bezpiecznik 15A (CIG and RAD) sprawdzałam - OK, po wyjęciu nie działa również radio. Woltomierz po ustawieniu stacyjki w pozycji ACC pokazuje 0.4 V, czyli pewnie brudne konektory, uszkodzony kabelek albo przepalony bezpiecznik topikowy, który ponoć jest za gniazdem.
No właśnie - ponoć, bo nie jestem w stanie zdemontować gniazda. Gdzieś w necie znalazłem opis po angielsku, jak ktoś zrobił to w T22 z 2002 (rozumiem, że podobna do mojej). Podobny opis znalazłem w wątkach na naszym forum, ale próby wykręcenia tej części metalowej za pomocą kciuka (była też guma i odpowiednio dopasowana średnicą gumowana rączka od śrubokręta), zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegara, zakończyła się niepowodzeniem. Nie chcę przesadzić i czegoś rozwalić, a konsola mi nawet nie trzeszczy, więc nie chciałbym także tego zdejmować bez potrzeby.

Mam w związku z tym prośbę - czy któryś z Szanownych Kolegów byłby na tyle uprzejmy, żeby w miarę dokładnie opisać taki demontaż w T22, ewentualnie jakieś zdjęcia lub link.

P.S. Mam konsolę środkową z radiem, klimatyzacją, nawigacją i komputerem pokładowym (zasięg, średnie spalanie, średnia prędkość).
Rzeczy doskonałe poprawione tak, aby były jeszcze lepsze, nigdy nie będą już dłużej doskonałe, lecz co najwyżej jeszcze lepsze ....

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl