Autor Wątek: Blokada automatycznej skrzyni biegów  (Przeczytany 28957 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

xvito

• Gość
Blokada automatycznej skrzyni biegów
« dnia: 28 Lipca 2012, 13:30:10 »
Witam, mam poważny problem, i męczę się z tym już parę dni.
Dane Camry w podpisie.

Zaczęło się od wymiany uszczelek, najpierw od pokryw zaworów, tył i przód, operacja udała się i pojechaliśmy z żoną na zakupy. Zauważyłem że jest słaby akumulator, który rozładował się wcześniej bo zostawiłem radio włączone na noc.

Następnego dnia podkusiło mnie bym wymienił silikon od miski olejowej (dwa elementy).
Męczyłem Marcina i operację zakończyłem, ale ....

Wsiadam, nie wiem czemu nie odpaliłem, wziąłem na D i puściłem hamulec  <zalamka>

To zapoczątkowało serię nieszczęść....

- Padł automat w rozruszniku, znajomy zajmuje się profesjonalną regeneracją więc po 24 godzinach rozrusznik jak nowy dosłownie.

- Nie można zmienić biegu, cały czas na P, poczytałem trochę i znalazłem niebieski guzik przy drążku zmiany biegów do odblokowania, wciskam, sprawdzam i można zmienić bieg  <taniec>

Ucieszony chcę odpalić i kolejna załamka, blokada wróciła, w ogóle nie zakręcił rozrusznikiem i aku momentalnie wyładowany, wymienię aku ale nie mam drugiego samochodu więc nie mam nawet jak podjechać do sklepu.

Teraz aku jest pod prostownikiem.

Check Engine kiedyś zapalał mi się tylko jak jeździłem na gazie, teraz po całej nocy odłączonego aku Check pali się cały czas.

Czy może on palić się z powodu że jest za słabe napięcie na aku ?
Mam gniazdo do podłączenia czytnika kodów, da radę bez niego odczytać ? Jeżeli nie to jaki kupić ?

Proszę o jakiekolwiek wskazówki bo jestem załamany, tydzień bez samochodu  :-(

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: Blokada automatycznej skrzyni biegów
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lipca 2012, 13:37:15 »
Nie jestem pewien jak jest u Ciebie. Możliwe, że nie działa elektrowłącznik odblokowujący skrzynię po naciśnięciu pedału hamulca. Sprawdź może coś się zsunęło, lub skończył życie,jest na nim jakieś zwarcie wykańczające aku.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lipca 2012, 13:49:54 »
W złączu diagnostycznym zewrzyj styk TE1 z E1,przekręć kluczyk tak aby check się zaświecił i licz ilość mrugnięć kontrolki.Na forum znajdziesz dokładniejszy opis.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lipca 2012, 13:52:20 »
Tak Rob, jasne, zewrzyj sobie TE1 i E1 w OBD2... szerokości  <diabel>

Xvito, tester i kody czytaj. Michał podrzucał kiedyś namiary na Mari, poszukaj w google, kosztuje kilkadziesiąt złotych.

Na mój gust usmażyłeś coś w obwodach blokady, albo bezpiecznik za nią odpowiadający.
« Ostatnia zmiana: 28 Lipca 2012, 13:56:18 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lipca 2012, 13:56:47 »
Nie wiedziałem ,że tam jest już OBD2  :song:

xvito

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lipca 2012, 15:31:43 »
Więc postanowiłem dziś już zakupić tester. Ale są dwa rodzaje (tych tańszych) ELM i VAG
http://allegro.pl/elm327-1-4b-euroscan-elm-v3-1-pl-obd-ii-2-vw-opel-i2440539797.html
http://allegro.pl/vag-kkl-obd2-usb-skoda-audi-seat-wv-409-w-24h-pl-i2513398782.html

I nie mam pojęcia który wybrać i jaki program ściągnąć by to miało ręce i nogi.

Zaraz lecę sprawdzać bezpieczniki.

------------- edit

Teraz zerknąłem w te złącze i to mi nie wygląda na OBD2

Proszę o potwierdzenie czy tu mam zewrzeć te piny, jeżeli tak zabieram się za czytanie o sczytywaniu kodów

---------- edit2
ale te złącze pasowało by na OBD2, i teraz zgłupiałem

--------- edit3

Bezpieczniki sprawdzone, przynajmniej te o których wiem.
Teraz zobaczyłem że ten guzik co wciskałem to wcale nie jest guzik tylko lampka do podświetlenia  <zalamka>
I się zastanawiam bo jakoś zwolniłem blokadę

« Ostatnia zmiana: 28 Lipca 2012, 16:34:53 wysłana przez xvito »

xvito

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Lipca 2012, 17:07:42 »
Ze skrzynią się uporałem, a ten przycisk do zdjęcia blokady jest na górze pod tą małą zaślepką prostokątną, a ja szukałem tego i rozbierałem  :laugh:

Co gorsza okazuje się że automat w rozruszniku nadal jest do pupy i dopiero w poniedziałek będzie kolejny raz sprawdzany. A taki ładny amerykański  :grin:

Spec powiedział że może być jeszcze wina masy od rozrusznika, z tym że ona wpada w pęk przewodów i nie wiem gdzie styka z silnikiem albo karoserią  :-(

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Lipca 2012, 17:18:06 »
Z tego co mi się wydaję to sama obudowa robi za masę a plus jest podłączony z akumulatorem bezpośrednio przewodem.

xvito

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Lipca 2012, 17:42:31 »
Więc rozrusznik jeszcze raz trafi na warsztat.
Miejsce gdzie styka się rozrusznik z silnikiem jest dokładnie oczyszczone.

Jak to jest w końcu u mnie z tym sczytywaniem kodów ? Muszę mieć tester czy wystarczy zewrzeć piny ?

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Lipca 2012, 17:58:34 »
Sam już zgłupiałem  :|
Marcin pewnie ma rację bo on prawie nigdy się nie myli jeśli chodzi o Camry.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Lipca 2012, 18:04:50 »
 "A taki ładny amerykański" Tekst był taki:"A taki ładny był, amerykańcki" <diabel>
« Ostatnia zmiana: 28 Lipca 2012, 18:16:05 wysłana przez MAREK100 »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Lipca 2012, 19:36:27 »
Tester.
3VZ.pl

xvito

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Sierpnia 2012, 18:35:15 »
Problem rozwiązany.
CE pali się ponieważ jest zbyt niskie napięcie na akumulatorze. Który ma już 7 lat, więc czas na nowy.
Słaby aku pewnie powodował za słabe napięcie na elektromagnes i skrzynia się blokowała.

Jak się odpali od drugiego CE znika  :good:

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Sierpnia 2012, 11:21:45 »
Witajcie ,
Jezeli napiecie spada w instalacji ponizej 11V,raz sprobujemy doladowac akumulator nie pomaga natychmiast nalezy kupic nowy.Tutaj niema zartow,jezeli instalacja ma tak niskie napiecie koncza sie wszelakie ochronne dzialania.Instalacja jest chroniona do 11V ponizej wszystko sie moze stac,lacznie z fajcowaniem sie drogich elementow elektronicznych jakie posiada Wasza Camerka.Kiedy akumulator ma ponad 4lata sprawdzamy jego bardzo dokladnie,jezeli pod obciazeniem trzyma te 12V to jest okey.Obciazenie to start silnika, a nie wlaczenie swiatel.
Trzymanie tak dlugo akumulatora jest nieodpowiedzialnym traktowanie calego auta.Wiadomo nadejda pierwsze mrozy i bedzie klapa.
Pzdr.Camry 2,2
P.S dawniej nie bylosparwy pchniecie czy start na lince nic sie nie dzialo,dzisiaj to moze kosztowac zlomowanie calego auta.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Sierpnia 2012, 11:46:20 »
Witajcie ,
Jezeli napiecie spada w instalacji ponizej 11V,raz sprobujemy doladowac akumulator nie pomaga natychmiast nalezy kupic nowy.Tutaj niema zartow,jezeli instalacja ma tak niskie napiecie koncza sie wszelakie ochronne dzialania.Instalacja jest chroniona do 11V ponizej wszystko sie moze stac,lacznie z fajcowaniem sie drogich elementow elektronicznych jakie posiada Wasza Camerka.[...]

Camry 2.2, powiedz mi proszę, w jaki sposób można uszkodzić podzespoły elektoniczne zbyt niskim napięciem, bo pierwszy raz w życiu słyszę o takim stwierdzeniu. Coś po prostu nie będzie działało lub utraci ustawienia i nic poza tym. Oczywiście można coś usmażyć po przez złe podłączenie akumulatora lub prostownika, ale to już inna bajka.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl