Autor Wątek: Yaris 2000r Centralny zamek przestał zamykać prawe drzwi...  (Przeczytany 54248 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
Odp: Yaris 2000r Centralny zamek przestał zamykać prawe drzwi...
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Sierpnia 2012, 22:09:41 »
Witam.
dzisiaj u yariski mojej malzonki zaczal sie problem z c.zamkiem. przy otwieraniu z pilota drzwi pasazera i bagaznik normalnie rygluje i otwiera(wersja 3 drzwi i silowniki oryginalne) - drzwi kierowcy niestety niechce. widac ze bolec cos tam drgnie na przycis pilota ale nie zamyka i nie otwiera. jutro bede demontowal tapicerke i dobieral sie do silownika. moje pytanie brzmi czy jest duzy problem z wyciagnieciem silownika drzwi kierowcy. gdzie znalesc opis jak go wyciagnac?? prosze o POMOC w podpowiedzi jak go zdemontowc. Ps. sprwdze go na bezposrdnim podlaczeniu do akumulatora czy dziala czy nie i ewentualnie przeczyszcze go jak w ogole sie da.

spójrz 3 posty wyżej :roll:
TIIDA '09

deckboy

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Sierpnia 2012, 10:53:15 »
Już naprawione. Czas poświęcony na naprawę ok. 2.30min. Wieczorem opiszę dokładnie krok po kroku jak dojść do zamka i go zdemontować. Ps. trzeba było nożykiem rozciąć sklejoną fabrycznie obudowę zamka umyć go i przesmarować. wg mnie to wina leży po stronie obudowy która z biegiem lat twardnieje i zaczyna zbyt mocno ściskać mechanizm zębatek w silniczku!!!

hawczyn

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Sierpnia 2012, 15:45:06 »
deckboy czytasz w ogóle to co piszą inni użytkownicy??? to co Ty piszesz ja pisałem już na początku tematu :thumbdown:
Poniżej wklejam obiecane zdjęcia, z powodu braku czasu nie mogę zrobić poradnika ale nie jest to trudna operacja i każdy powinien sobie poradzić :good: Pozdro

hawczyn

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Sierpnia 2012, 15:46:07 »
Zdjęcia cd

hawczyn

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Sierpnia 2012, 15:46:56 »
Zdjęcia cd

deckboy

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Sierpnia 2012, 17:29:26 »
Więc bardzo przepraszam za swoją nadgorliwość i niezgłębianie tematu na forum :-) Pozdrawiam!!! Życzę tylko innym użytkownikom yarisa żeby nie musieli przerabiać tematu z centralnym zamkiem :-) Ps. dla mnie to nie jest nic innego jak wada z jakiego jest wykonana obudowa samego siłownika. z czasem on zbyt mocno ściska (twardnieje plastik obudowy) mechanizm zębatek i silniczek nie ma siły wprawić w ruch mechanizm. Trudno z biegiem lat auta się starzeją i będą wymagały jak nie takich to innych dopieszczeń :-) Dodam tylko że ja całego mechanizmu nie oklejałem taśmą (tak jak to jest na zdjęciu) tylko skleiłem bezbarwnym klejem (wygląda takie oklejenie trochę paskudnie). Nic nawet nie widać że silniczek był otwierany :-) Pozdrawiam posiadaczy yariska!

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Sierpnia 2012, 18:08:11 »
akurat jak to wygląda to nie ma znaczenia :)

dobry opis, warto przerzucić to do FAQ, opis+zdjęcia, bez gadaniny
TIIDA '09

deckboy

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Sierpnia 2012, 07:47:19 »
Jeszcze raz witam.
Moje szczescie zwiazane z naprawa silownika trwalo krotko :-( silniczek jednak padl i koniec, zaczelo sie z niego dymic i bylo po ptakach :-) na allegro znalazlem silownik ale po prau godz dostalem tel ze nieststy nie wysla go do mnie gdyz jest uszkodzony i przepraszaja. Byl wystawiony tez drugi za 240zl z przesykla ale po tel do ASO Toyoty stwierdzilem ze wole zaplacic 2 razy tyle i miec pewnosc ze juz do tematu nie wroce. tak tez zrobilem. kupilem nowy silownik (UWAGA 511zł bez rabatu a po rabacie 480zl :-) i zona juz bedzie miala z tym tematem spokoj. Teraz wszystko wrocilo do normy i dziala poprawnie. szkoda ze taka slaba jest dostepnosc czesci zamiennych do tego auta. Ps. dobrze ze 1200zl nie kosztowal :-) :-)

hawczyn

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Sierpnia 2012, 11:15:30 »
Musiały Ci się spalić szczotki w silniczku, które kosztują 50gr. Ale dobrze, że udało Ci się tak tanio kupić nowy. W końcu co nowe to nowe i teraz będziesz mógł spać spokojnie. Ale musisz uważać bo pozostałe siłowniki mają tyle samo lat i tyle samo razy się otwarły więc...  :cry:

deckboy

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Sierpnia 2012, 23:10:10 »
więc jak padną to kupię inny siłownik (dobrze ze to 3 drzwiowka;-) a jak nie będzie używki w przystepnej cenie to kupię nowy w aso :-) Ps. zadne szczotki nie padły bo były w doskonałym stanie zapewne uzwojenie w silniczku szlak trafił ale powiem tak: jak byłem łebkiem to 3 lata pracowałe w ASO BMW Fiałkowski w Zielonej Górze więc z mechaniką jestem obeznany. Obecnie w sumie dla rozrywki grzebie w autach bo jak nie mam czasu lub nie mam ochoty na smarowanie się to oddaję auto do naprawy i to jest ten moment ze mnie stac a jak auto będzie sie juz zbyt czesto sypalo to przedac bedzie pora. Zona moja jest napalona na fiata 500 (zakochała sie w nim :-) tyle że tlumacze Jej ze ten silnik (1.2)to historia w porownaniu do toyoty :-) a czy 50zł czy 500zł to obecnie dla mnie bez roznicy po to poswiecilem pare lat studiow i zapitalam jak glupi osiol zeby moc wlasnie tak powiedziec (napisac). A fakt jest jeden co nowe kupione to nie uzywane :-).
Ja niestety nie uwazam napraw a moze sie uda. Ma dzialac jak nowka i juz. Yaris zony jest z salonu polskiego z 2002 r. z wyposazeniem na maksa i tak tez wsio chodzi jak w nowce i tak tez wyglada auto.  uwazam ze jak ma ktos jezdzic autem 10 letnim i podchodzic do tematu ze kazda czesc bedzie na tzw. gume to sorki ale faktycznie niech utylizuja takie auta, bo albo na auto nas stac albo nie.
Rozpisalem sie malo na temat ale naprawde nie oszczedzajcie ludzie na autach albo kupujcie auto nizszej klasy bo w takim razie nie stac was na auto ktore macie. Obecnie szukam auta dla siebie za ok 45tys. (gotowka bo rat tez nie uwazam-auto ma byc moje a nie banku) i moglbym kupic A6 2006 rok lub BMW 5 tez dosc mloda ale niestety nie stac mnie na zlom i szukam mlodziutkiej hondy civic ufo 1.8 v-tec z polskiego salonu. Plakac sie chce jak na sile ludzie chca sie popisac przed sasiadem i kupuja auta z gornej polki a pozniej na super glue naprawiaja auto :-) no coz zyjemy w Polsce :-)
« Ostatnia zmiana: 19 Sierpnia 2012, 23:17:00 wysłana przez deckboy »

budmiler

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Sierpnia 2012, 12:07:38 »
@deckboy ździwiła mnie Twoja wypowiedź na poziomie "nowobogackiego"
Sam sobie zaprzeczasz skoro Cię stać to po co chciałeś naprawiać trzeba było od razy kupic w ASO a nie pytać na forum o naprawe a potem szukać na Allegro używki.
To że ktoś nie ma takiego wykształcenia jak Ty to nie znaczy że nie może sobie kupić auta lepszej klasy i wiare własnych możliwości je naprawić jak się zepsuje i nie zawsze muszą to być nowe części z ASO.
Z Twoje wypowiedzi wynika że kupno auta niższej klasy jest odpowiednie dla biedniejszych bo będzie ich stać na naprawe a to niestety nie zawsze się to sprawdza bo części też nie są tanie a w takim aucie starszym i z niższej półki może się zepsuć więcej i suma sumarum wyjdzie drożej no chyba że dla tej gorszej klasy ludzi polecasz "Cienkiego" lub "Sejka" to faktycznie powinno ich stać na wiele napraw.
Powiem szczeże zawsze mnie mierziły takie wypowiedzi ja uważam chcesz kupić co chcesz to kupuj a życie zweryfikuje czy Cię stać na to czy nie.
Ufff koniec OT.

hawczyn

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Sierpnia 2012, 16:10:47 »
deckboy dla mnie jesteś skończonym prostakiem i wydaje mi się, że te forum nie jest dla Ciebie. Tutaj jest masa ludzi bogatszych i mądrzejszych od Ciebie a mimo wszystko lubią grzebać przy swoich autach... to się nazywa hobby inteligencie. Proszę Cię zmień sobie forum na nk albo fotka, tam będziesz mógł bezkarnie krytykować innych i chwalić się jaki to nie jesteś bogaty bo masz nowy siłownik do Toyoty Yaris. Wpier...asz się w temat, mądrzysz się, sam tłumaczysz jak coś kalecznie naprawić a potem sam sobie zaprzeczasz i przechwalasz się wydanymi 480zł, a na domiar złego krytykujesz czyjąś pracę i chęć pomocy innym. Mam nadzieję, że masz na tyle jaj i odejdziesz sam bo i tak nikt Ci już nie odpisze. Przy okazji, jak wieczorem się położysz pomyśl przez chwilkę... jestem taki mądry, tyle lat pracowałem jako mechanik w BMW, tak bardzo znam się na mechanice, skończyłem tyle kierunków na studiach a taki mały silniczek mnie przerosną... ŻAL MI CIEBIE. Tymi słowami chciałbym zakończyć ten temat.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Sierpnia 2012, 16:54:43 »
Spokojnie i bez niepotrzebnego napinania się.Gość chciał was podpuścić i mu się to udało  :thumbdown:

deckboy

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Sierpnia 2012, 22:52:24 »
Bez komentarza. Myślę że wiele osób czytało moją wypowiedź przez palce ale cóż......... dzięki za wcześniejsze info. dotyczące mojego zapytania a co do napinających się forumowiczów to dajcie spokój Panowie bo dla paru osób (tak myślę na tym forum) naprawa auta to zabawa a nie podstawa do funkcjonowania mobilności w życiu :-) ja traktuję grzebanie w aucie już jako hobby.
Pozdrawiam i życzę szerokości na drodze.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Sierpnia 2012, 23:03:52 »
Ok.Wymieniłeś na nówkę z ASO i tak powinno być.
Niestety napisałeś wcześniejszego posta w taki wyśmiewczy sposób ,że nie powinieneś się dziwić odpowiedzi.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl