Autor Wątek: Auris - Gwarancja  (Przeczytany 23229 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bart7824155

• Toyot Leżący
  • *
Auris - Gwarancja
« dnia: 10 Sierpnia 2012, 17:49:02 »
Witam serdecznie.

Jestem posiadaczem 1.5 rocznego aurisa, zbliża mi się wymiana oleju i filtrów oraz ogólny przegląd.

Moje pytanie wiąże się z warunkami gwarancji jakie panują w autoryzowanych salonach toyoty.

Czy aby utrzymać gwarancję muszę koniecznie dokonać przeglądu właśnie w autoryzowanym salonie?

Czy mogę jednak udać się na przegląd do autoryzowanego serwisu premio?

Pytanie i powód banalny.... pieniądze ;)

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź

love is good, love is funny, All the people love for money, if u think love is funny, love yourself and take the money!

Offline wanraf89

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris - Gwarancja
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Sierpnia 2012, 18:03:30 »
Zeby nie utracic gwaracji musisz lepiej zrob przeglad w ASO... w ksiazce gwarancyjnej masz napisane ze warunkiem gwaracji jest serwisowanie w ASO

Offline aurum

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Sierpnia 2012, 09:47:22 »
Zgadzam się z wanraf89. W ASO może zapłacisz może 200zł więcej za usługę niż w innym serwisie, ale nie musisz się obawiać, że toyota będzie robić problemy w razie naprawy gwarancyjnej.
toyota auris 1,6 dual vvt-i, PREMIUM 2008
hyundai ix35 2013

tom

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Sierpnia 2012, 14:49:26 »
kup samodzielnie wszystkie czesci (filtry, olej) a zaoszczedzisz na czesciach, robocizna bedzie drozsza niz u pana henia, ale roznica ogolnie nie bedzie duza - bylaby wieksza jakby to toyota dawala czesci, bo np 150zl oleju w sklepie, u toyoty kosztuje 280

Offline Bart7824155

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Sierpnia 2012, 15:55:26 »
Zgadzam się z wanraf89. W ASO może zapłacisz może 200zł więcej za usługę niż w innym serwisie, ale nie musisz się obawiać, że toyota będzie robić problemy w razie naprawy gwarancyjnej.

Domyślałem się, że to będzie jednak warunek.

Pytałem ile zapłacę w toyocie za przegląd i wymianę oleju wraz z filtrami.
Jedyne 900 zł..... ręce opadają. W premio ta kwota wyniosłaby ok. 450 zł i mam również wystawianą gwarancję. No cóż nie pozostaje mi nic innego jak udać się do serwisu toyoty.

Dzięki za wskazówki.
love is good, love is funny, All the people love for money, if u think love is funny, love yourself and take the money!

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Sierpnia 2012, 20:20:03 »
od jakiegoś czasu jest prawo, ze nie utracisz gwarancji kupując zamienniki, i nie musisz robic przeglądów w aso toyoty
Where Wishes Fly......

Offline Bart7824155

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Sierpnia 2012, 21:02:56 »
od jakiegoś czasu jest prawo, ze nie utracisz gwarancji kupując zamienniki, i nie musisz robic przeglądów w aso toyoty

Jesteś w stanie przybliżyć mi ten temat?

Offline kingcin

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Sierpnia 2012, 21:54:32 »
http://superauto24.se.pl/auto-porady/przeglad-auta-czy-przeglad-gwarancyjny-trzeba-robic-w-aso-gdzie-mozna-zrobic-przeglad-samochodowy_52490.html
http://www.expert-roczniak.pl/aktualnosci/sewis-samochodow-na-gwarancji-bez-utraty-gwarancji
pierwsze wynik w google... teoretycznie opisują wszystko. A jeśli chodzi o praktykę to cóż, musiałby się wypowiedzieć ktoś kto serwisował poza ASO w okresie gwarancji, a później pało mu coś poważnego  :cheesy:

od siebie dodam, że samochód który już w okresie gwarancji był serwisowany w serwisie typu premio/ fuevert etc. nie wzbudziłby mojego zaufania, jako potencjalnego nabywcy. No i do ASO też czasem warto się wybrać, bo sprawdzą pewne przypadłości typowe dla modelu i np wymienią coś w ramach jakiejś akcji serwisowej, o czym taki "mechanik" z premio nie koniecznie będzie wiedział...

« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2012, 22:00:34 wysłana przez kingcin »

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

Offline agrestrybnik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Sierpnia 2012, 00:08:34 »
jak bedzie akcja serwisowa z czyms powaznym to go sami wezwa, niezaleznie czy serwisowal u nich czy kajs indziej

Offline Bart7824155

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Sierpnia 2012, 10:16:17 »
od siebie dodam, że samochód który już w okresie gwarancji był serwisowany w serwisie typu premio/ fuevert etc. nie wzbudziłby mojego zaufania, jako potencjalnego nabywcy. No i do ASO też czasem warto się wybrać, bo sprawdzą pewne przypadłości typowe dla modelu i np wymienią coś w ramach jakiejś akcji serwisowej, o czym taki "mechanik" z premio nie koniecznie będzie wiedział...

Nie wiem jak to wygląda w innych miastach Polski, ale ja osobiście do momentu kupna aurisa serwisowałem poprzednie auto jakim był seat ibiza 2006r. Zawsze byłem zadowolony z obsługi i przede wszystkim z jakości wykonywanych usług. Widzę jednak, że dałeś mi do zrozumienia, że to indywidualny wybór każdego z nas, co jest oczywiste.

Jeszcze raz dzięki za pomoc. pozdrawiam

tom

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Sierpnia 2012, 21:05:29 »
pieprzy*ie niektórzy tyle powiem

prawda jest taka że mimo ze przepisy UE nakazują utrzymanie gwarancji na samochód w przypadku okresowego serwisowania poza ASO, jednak przepis ten nie blokuje producentowi samochodu w przypadku odrzucenia roszczenia gwarancyjnego argumentowania serwisowaniem auta poza ASO.

mówiąc językiem prostego człowieka: serwisujesz poza ASO, jak Ci się coś spi***oli w czasie gwarancji, to masz pecha i płacisz z własnej kieszeni

a już tak na marginesie - masz auto 1,5 roczne, zakladam że nie w wersji prestige więc warte teraz pewnie ok 45-50 tysięcy - jeżeli stać Cię na taki samochód a nie stać Cie lub masz problem z serwisowaniem auta w ASO, to dla mnie to jest dziwne....... i tu nie chodzi o to czy ASO zdziera czy nie zdziera, przynosząc własny olej i filtry masz niemalże identyczną cenę jak poza ASO. to tak jakbyś kupił np dodge charger 5.7 hemi i narzekał że dużo pali
« Ostatnia zmiana: 12 Sierpnia 2012, 21:07:12 wysłana przez tom »

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Sierpnia 2012, 21:15:43 »
Zgadzam się z tomem. Trochę dziwne, że stać Cię na furę a na serwis już nie.
Tak na marginesie to warsztat typu premium, przeważnie wymienia olej i inne mało istotne po-pierdółki, ale jak się zapali Check to dopiero zaczyna się zabawa, której w większości przypadków takie zakłady nie są w stanie naprawić.
Obi

Offline aurum

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Sierpnia 2012, 22:06:21 »
Tom i Piotr Sas - konkretne i trafne komentarze.
toyota auris 1,6 dual vvt-i, PREMIUM 2008
hyundai ix35 2013

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Sierpnia 2012, 08:51:54 »
Uwielbiam gadkę, że stać Cię na auto a na serwis już nie. Ulubiony argument tych co nie lubią gazu w samochodach.
Z pewnością skoro was stać na samochody po 50 tys to nie szukacie telewizorów taniej w internecie tylko idziecie do pierwszego marketu i bierzecie telewizor?

Po co dawać komuś za nic 200zl więcej? Nie trzeba na to popracować? Nie lepiej 200zł wydać na browar? Albo paliwo na wycieczke?

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Sierpnia 2012, 08:56:42 »
... Nie lepiej 200zł wydać na browar? Albo paliwo na wycieczke?

Hehehe :cool: A poza tym kolega Bart i 7cyfer wcale nie pisał, że go nie stać... :-)
"With Oden on our side..."

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl